Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit?
Heb je je ooit afgevraagd waarom het lijkt alsof je de wereld intenser ervaart dan de mensen om je heen? Voel je de emoties van anderen alsof het je eigen emoties zijn? Merk je dat felle lichten, sterke geuren of luidruchtige plekken heftig zijn voor jou.
Als je je in deze beschrijvingen herkent, dan kan het zijn dat je hoogsensitief bent. In dit blog verkennen we de kenmerken van hoogsensitiviteit, zodat je beter begrijpt wat dit betekent en hoe je het kunt herkennen bij jezelf of bij anderen.
De kenmerken van hoogsoensitiviteit
Kennis is belangrijk wanneer je in aanraking komt met hoogsensitiviteit. Inmiddels hebben we honderden vrouwen begeleidt die zich herkennen in hoogsensitiviteit. Vrijwel altijd valt er een puzzelstuk op de plek wanneer ze zich herkennen in hooggevoeligheid.
Dingen waar ze mee worstelen en erkenning van bepaalde kwaliteiten die in de maatschappij niet altijd erkend worden zorgen ervoor dat er een bepaalde mate van acceptatie komt.
Dus je zoektocht start met herkenning. We hebben hieronder zo veel mogelijk kenmerken van hoogsensitiviteit benoemd. Deze kenmerken zijn gebaseerd op de praktijkverhalen die we dagelijks tegenkomen. Mocht je aanvullingen hebben, laat het ons weten.
Houd in je achterhoofd dat alle prachtige HSP-kwaliteiten ook een valkuil kunnen zijn. Het is aan jou om hier een weg in te vinden. Empathie is een prachtige eigenschap. Schiet je door in empathie en sta je grenzeloos klaar voor de ander dan is er werk aan de winkel. Dit gaat ten koste van jezelf namelijk.
Hoogsensitieve high sensation seeker
Graag willen we nog benoemen dat je naast HSP’er ook HSS’er kunt zijn. HSS staat voor de hoogsensitieve High Sensation Seeker. Zo’n 30% van de HSP’ers herkent zich hierin. Waar een HSP’er vaak comfort vindt in rust en regelmaat, vind een HSS’er saaiheid, sleur en regelmaat vooral ingewikkeld.
Doe de HSS TEST
Ben je benieuwd of je HSS bent?
Ontdek met deze test binnen 2 minuten of jij je herkent in de kenmerken van een hoogsensitieve High Sensation Seeker.
Je voelt je anders dan anderen
Vrijwel iedere HSP’er die in onze coachpraktijk komt, voelt zich anders dan anderen. Dit uit zich in het gevoel dat je anders waarneemt en ander voelt dan de meeste mensen. Dat is helemaal niet raar, want hooggevoelige mensen ervaren de wereld op een diepere en intensere manier.
Dit gevoel anders te zijn dan een ander is vaak een grote worsteling voor een HSP’er. Want enerzijds ervaar je de dingen anders en anderszijds is je behoefte aan verbinding en contact groot. Dit heeft dan wel weer de kanttekening dat je houdt van verbinding op een dieper niveau. Is dit er niet, dan is de kans groot dat je leegloopt in sociaal contact.
Gevoeliger zenuwstelsel
Hooggevoeligheid en een gevoelig zenuwstelsel zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer je een gevoeliger zenuwstelsel hebt, reageer je sterker op prikkels. Prikkels kunnen van alles zijn, denk aan: licht, geluid of emoties van anderen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk overweldigd raakt.
TEST: ben ik een HSP’er?
Wil je weten of je hooggevoelig bent. Doe dan nu de HSP-test op deze site. Je beantwoordt 23 vragen waarmee je achterhaalt of je hoogsensitief bent.
Een gevoelig zenuwstelsel heeft ook invloed op je emoties. Je bent snel geraakt door mooie en minder mooie dingen. Je kunt bijvoorbeeld diep geroerd zijn wanneer je mooie muziek hoort. En aan de andere kant ervaar je negatieve emoties als boosheid en angst heftiger.
Bij hoogsensitieve mensen zijn er meer hersengebieden tegelijkertijd actief zijn. Normaal gesproken filtert jouw brein de hoeveelheid informatie die binnenkomt. Wanneer je hoogsensitief bent, dan werkt dit filter minder goed. Dit zorgt ervoor dat je gevoeliger reageert.
Diepgaandere verwerking
Als HSP’er ervaar je dingen intens. Je neemt meer details waar en je voelt erg subtiel. Ofwel: je hebt een diepgaande verwerking van informatie. Een prachtige kwaliteit: het maakt dat je oog hebt voor nuance. Dit zorgt ervoor dat je complexe situaties goed begrijpt en op gevoelsniveau veel dingen snapt en voelt die anderen niet voelen. Hierdoor kun je ook dieper reflecteren op het leven.
Tegelijkertijd kan deze diepgaande verwerking ook uitdagend zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je snel overprikkeld raakt. Doordat je alles zo intens binnenkrijgt en verwerkt, kan een overdaad aan prikkels ervoor zorgen dat je overweldigd raakt en vermoeid bent.
Wijsheid
De genuanceerde waarneming die past bij een HSP’er gaat samen met een stukje wijsheid. Heeft iemand ooit toch jou gezegd: ‘het lijkt wel alsof je een oude ziel hebt?’. Dit is herkenbaar voor veel hooggevoelige mensen.
Je bent vaak erg wijs voor je leeftijd en je ervaart het leven genuanceerd. Je oordeelt niet snel over anderen en bent in staat om meerdere invalshoeken te bekijken.
Schakeltijd nodig
Omdat je diep en intens voelt, is schakeltijd een must. Je hebt tijd nodig om externe prikkels te filteren. Dus ben je in een groep geweest of heb je een middag gewinkeld? Dan is het tijd om je lijf de ruimte te geven om de prikkels te verwerken. Dit geldt ook grotere veranderingen die plaatsvinden in je leven.
Verwerkingstijd stelt je in staat om prikkels te filteren, emoties te reguleren en mentaal tot rust te komen. Schakeltijd beschermt je tegen overprikkeling en overbelasting. Je energiesysteem herstelt zich waardoor je weer present bent. Dit vraagt van jou dat je grenzen aangeeft ten opzichte van je omgeving.
Hoe de verwerkingstijd eruit ziet, verschilt per HSP’er. De een gaat wandelen en wil in de natuur zijn, de ander speelt graag muziek. Het is belangrijk om voor jezelf uit te zoeken waar je van oplaadt.
Zelfzorg blauwdruk
Met de zelfzorg blauwdruk voor HSP’ers maak jij binnen no-time je eigen zelfzorg plan. Zie het maar als eerste hulp voor jou als HSP’er.
Makkelijk overprikkeld
Als HSP’er (Hoog Sensitief Persoon) raak je makkelijk overprikkeld vanwege de manier waarop je zenuwstelsel werkt. Je zenuwstelsel reageert immers sterker op prikkels uit je omgeving dan bij mensen die niet hooggevoelig zijn.
Dit zorgt ervoor dat je sneller overweldigd raakt. Overprikkeling uit zich in kenmerken als een verhoogde hartslag, stemmingswisselingen, innerlijke onrust, vermoeidheid en angsten. Het is belangrijk om te erkennen dat het normaal dat je als HSP’er makkelijk overprikkeld te raken. Om overprikkeling te voorkomen, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
Dat betekent dat je regelmatig rust en ontspanning inbouwt, jezelf de ruimte geeft om prikkels te verminderen en je energie bewaakt.
Voorbeeld uit de praktijk
Stel je voor dat je Lisa bent, een HSP’er (Hoog Sensitief Persoon) die werkt in een kantooromgeving. Op een typische werkdag kom je ‘s ochtends aan op kantoor en merk je dat het meteen druk en rumoerig is. Collega’s praten luid, telefoons rinkelen en er is veel achtergrondgeluid.
Als HSP’er raak je makkelijk overweldigd door al dit geluid. Je kunt je moeilijk concentreren en voelt je gespannen. Je zenuwstelsel reageert sterk op de verschillende geluiden om je heen, en het voelt alsof ze allemaal tegelijkertijd op je afkomen. Je merkt ook dat de felheid van het kunstlicht in het kantoor je ogen vermoeit en je hoofdpijn bezorgt.
Terwijl je probeert te werken, merk je dat je emoties ook sterker worden beïnvloed door de omgeving. Een collega begint een discussie met een andere collega. Ze praten hard. Je voelt de spanning in de lucht en je begint je ongemakkelijk en angstig te voelen. De negatieve energie dringt door in je emotionele systeem en je wordt onrustiger.
Op dat moment besef je dat je overprikkeld bent . Je voelt je overweldigd door de geluiden, het licht en de intense emoties in de omgeving. Je merkt dat je concentratie afneemt en je begint te verlangen naar een rustige en vredige plek om tot jezelf te komen.
Om met je overprikkeling om te gaan, besluit je een korte pauze te nemen. Je gaat naar buiten, waar het rustiger is, en ademt diep in om je zenuwstelsel te kalmeren. Je sluit je ogen en geeft jezelf even de tijd om te ontspannen en je gedachten te ordenen. Na een paar minuten voel je je al wat beter en ben je klaar om terug te keren naar je werkplek, maar nu met een beter afgestemde energie.
Emoties van andere overnemen
Als HSP’er staan je antennes altijd gericht op de ander. Het kan zelfs zo zijn dat je de emotie van een ander overneemt. Dit is een grote valkuil. Het kan zijn dat je ineens heel boos of verdrietig bent. Je denkt: ‘huh, hier had ik net toch geen last van’. Op dat moment is de kans aanwezig dat dat je de emotie oppikt van je vader, moeder, partner of collega.
Dit vermogen om emoties te voelen is een kracht, maar ook een van de grootste valkuilen van een HSP’er. Doordat je een groot empathisch vermogen hebt, ben je in staat om in te tunen op een ander. Als kracht betekent het dat je in staat om diepe verbinding aan te gaan met anderen. Als valkuil houdt het in dat je emoties overneemt, reguleert van andere mensen. Emoties die niet van jou zijn.
Hyperalert voor wat een ander nodig heeft
Als je hooggevoelig bent, ben je vaak hyperalert op signalen in je omgeving. Je zintuigen zijn scherper afgesteld en je reageert intens op prikkels uit je omgeving. Je merkt kleine details op die anderen misschien niet opvallen en je bent gevoelig voor subtiele veranderingen in je omgeving. Door je hyperalerte manier van voelen pik je signalen op die anderen ontgaan. Je kunt bijvoorbeeld gevoelig zijn voor veranderingen in stemintonatie, lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen.
Je merkt snel op als iemand zich anders voelt of als er een onderliggende spanning is in een situatie. Hierin schuilt een gevaar: soms interpreteer je bepaalde signalen door ze op jezelf te betrekken. Je hebt het gevoel dat jij iets niet goed doet, terwijl hier geen sprake van is.
Gevoelig voor afwijzing
Een HSP’er kan erg gevoelig zijn voor afwijzing. Dit betekent dat je sterker reageert op situaties waarin je het gevoel hebt dat je wordt afgewezen of buitengesloten. Door je gevoeligheid neem je de emoties van anderen intenser waar, je bent gevoelig voor non-verbale signalen.
Dit maakt dat je sneller het gevoel kunt hebben dat je afgewezen wordt. Het gevoel van afwijzing kan hard bij je binnenkomen.
Als hooggevoelig persoon ben je erg empathisch en heb je een sterk verlangen naar verbondenheid en harmonie in relaties. Je wilt graag geaccepteerd en gewaardeerd worden door anderen.
Het kan zijn dat je de neiging hebt om dingen persoonlijk op te vatten en kritiek of afwijzing als een directe aanval op jezelf te zien. Je internaliseert de woorden van anderen waardoor je jezelf naar beneden haalt.
Veel tijd alleen nodig
Als je hooggevoelig bent, kun je een sterk verlangen hebben naar alleen zijn. Dit betekent dat je behoefte hebt aan tijd en ruimte voor jezelf, weg van de drukte en de overweldigende prikkels van de buitenwereld. Alleen zijn, geeft je de mogelijkheid om tot rust te komen, jezelf op te laden en je energiebalans te herstellen.
Tijd alleen doorbrengen helpt je ook om jezelf beter te leren kennen. Je kunt jezelf observeren en ontdekken wat je werkelijk nodig hebt en wat je energie geeft. Het betekent echter niet dat je altijd alleen wilt zijn. Hoewel je geniet van alleen zijn, herken je vaak ook de behoefte aan sociale interactie en verbinding. Het is belangrijk dat je een balans vindt tussen tijd voor jezelf en tijd doorbrengen met anderen.
Gratis ebook (noodplan voor HSP’ers)
In dit gratis e-book vind je handige tips voor hooggevoelige mensen. Voorkom dat je te veel energie verspilt en hooggevoeligheid als een negatieve eigenschap gaat zien. Download dit e-book nu gratis en ontvang ‘m direct in je mailbox.
Binnen een paar minuten in je mailbox. Je kunt direct aan de slag
Diepe denker
HSP’er zijn diepe denkers. Dat herken je doordat je van jongs af aan al bezig bent met diepere levensvragen. Vragen als: waarom ben ik hier, wat is de zin van het leven? Je denkt diep na over dingen en wilt de dingen analyseren. Ook overweeg je altijd verschillende perspectieven voordat je keuzes maakt.
Een enorme kracht omdat je altijd onderbouwd keuzes maakt. Er schuilt hierin overigens ook een valkuil: wanneer je doorslaat in het denken en analyseren verlam je waardoor je geen keuzes maakt. Deze balans is belangrijk.
Lastig vinden als iemand je op de vingers kijkt.
Als HSP’er heb je vaak een diepgaand besef van de omgeving en de reacties van anderen. Je bent gevoelig voor de energie en aandacht die op jou gericht is. Als mensen op je vingers kijken, voelt het alsof je beoordeeld wordt en dat kan je onzeker maken.
Pim vond het bijvoorbeeld erg lastig als een docent op school achter hem ging staan om te kijken hoe hij zijn werkboek invulde. Het voelde alsof hij bevroor en een black-out kreeg. Hij kon niet meer helder denken. Pas als de docent weer wegliep, kon hij rustig verder werken en zijn ding doen. Hier zie je wat het doet als iemand je op de vingers kijkt.
Enerzijds omdat je erg gevoelig bent voor de energie. Anderzijds omdat jij je ook herkent in perfectionisme, je legt de lat erg hoog waardoor je absoluut geen fouten wilt maken in het bijzijn van anderen.
Gevoel dat je leegloopt in contact met een ander
Als je hooggevoelig bent, kun je het gevoel hebben dat je leegloopt in contact met anderen. Dit betekent dat je je energie verliest wanneer je langdurig of intensief contact hebt met mensen om je heen. Het kan voelen alsof je energie langzaam wordt weggezogen, waardoor je vermoeid, overweldigd en uitgeput raakt.
Wanneer je in contact bent met anderen merk je dat je energieniveau geleidelijk afneemt. Je voelt je overweldigd door de emoties, prikkels en verwachtingen van anderen. Na afloop ben je leeg en uitgeput. Om te voorkomen dat je leegloopt in contact met anderen, is het belangrijk om jezelf te beschermen en je eigen grenzen te bewaken.
Gevoelig voor incongruentie
Incongruentie gaat over dat je iets anders voelt dan dat je ziet of hoort. Dus stel je komt je tante tegen en je vraagt hoe het met haar is. Ze geeft aan dat het goed gaat. Maar jij voelt andere dingen. Dit maakt dat je in de war raakt.
Dit noemen ze incongruentie. Iemand doet zich vrolijker voor dan ze is. Of iemand vertelt dingen waarbij je voelt dat ze niet kloppen, je voelt dat iemand niet eerlijk is bijvoorbeeld.
Erg ingewikkeld soms. Als HSP’er heb je een scherpe intuïtie. Dit maakt dat je oneffenheden makkelijk aanvoelt. Je voelt intuïtief dat er iets niet klopt, maar het kan moeilijk zijn om dit onder woorden te brengen.
Hangry: te laat eten is foute boel
Herken je dat: je loopt in de stad of in een winkel met je partner. En ineens ben je ongelooflijk chagrijnig. Je partner vraagt zich af wat er met je aan de hand is: ‘waarom doe je nu zo chagrijnig’?
Geen paniek. Er is niets aan de hand.
Je bent hangry.
Wanneer je als HSP’er te laat eet, kun je humeurig en prikkelbaar worden. Je bent erg gevoelig voor de signalen van je lijf. Hongergevoel is zo’n signaal. De honger zorgt voor disbalans in je energie. Dit maakt dat je chagrijnig wordt. Het is een normale reactie, maar wel een reactie die je kunt voorkomen. Zorg dat je op tijd eet of dat je eten bij je hebt.
Beter voor jou. En beter voor je directe omgeving 😉
TEST: ben ik een HSP’er?
Wil je weten of je hooggevoelig bent. Doe dan nu de HSP-test op deze site. Je beantwoordt 23 vragen waarmee je achterhaalt of je hoogsensitief bent.
Mensen voelen zich op hun gemak bij jou
Mensen voelen zich snel op hun gemak bij jou. Herken je dat? Mensen vertrouwen je snel en voelen zich veilig. Dit komt doordat je als HSP’er erg empathisch bent. Je bent geen zwart-wit denker en je oordeelt niet snel. Dit betekent dat je vaak begrijpend, geduldig en ondersteunend bent, waardoor anderen zich comfortabel en begrepen voelen in jouw aanwezigheid.
Daarnaast ben je als hooggevoelig persoon vaak attent en zorgzaam. Je neemt de tijd om te luisteren naar anderen en biedt een luisterend oor. Je toont oprechte interesse in de verhalen en gevoelens van anderen, waardoor ze zich gehoord en gewaardeerd voelen. Het is belangrijk om te beseffen dat jouw gevoeligheid en vermogen om anderen op hun gemak te stellen waardevolle kwaliteiten zijn.
Let er hierbij op dat de problemen van een ander niet jouw problemen worden. Veel HSP’er zijn geneigd om in de reddersrol te schieten en de problemen van de ander over te nemen. Dat is geen gezond mechanisme.
Opladen in de natuur
Als je hooggevoelig bent, merk je dat je oplaadt in de natuur. Je voelt je vaak diep verbonden met de natuur. Je voelt je aangetrokken tot de rust, schoonheid en harmonie die de natuur biedt. In de natuur kun je wegvluchten van de drukte en overprikkeling van het dagelijks leven.
Essentieel om op te laden en te ontprikkelen. De natuur biedt een helende omgeving waarin je jezelf kunt vernieuwen en je energie kunt herstellen. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn, zonder oordeel of verwachtingen.
Moeite om met onrecht om te gaan
Als je hooggevoelig bent, heb je vaak moeite met onrecht. Dit betekent dat je een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebt. Onrechtvaardigheid kan je diep raken. Je voelt het onrecht dat anderen wordt aangedaan aan. Je bent gevoelig voor de pijn en het lijden van anderen. Dat raakt je diep.
Onrechtvaardigheid kan verschillende vormen aannemen, zoals ongelijkheid, discriminatie, pesten of misbruik. Hoewel het begrijpelijk is dat onrechtvaardigheid je raakt, is het ook belangrijk om voor jezelf te zorgen. Het kan nogal overweldigend zijn om de last van de wereld op je schouders te dragen.
Creatief
Hooggevoelige mensen hebben een rijke innerlijke belevingswereld en zijn vaak ontzettend creatief. Doordat je dieper denkt, ben je vaak in staat om verbanden te leggen tussen ogenschijnlijk losstaande ideeën. Hierdoor kun je creatieve oplossingen bedenken voor problemen en nieuwe invalshoeken bedenken.
Als HSP’er ben je vaak ook een beelddenker, dit helpt je om te creëren. Dit kan in allerlei vormen zijn. De kracht van creativiteit kun je inzetten in je werk maar ook om tot rust te komen wanneer je behoefte hebt aan eigen ruimte.
Rust, reinheid, regelmaat
Als HSP’er heb je vaak baat bij rust, reinheid en regelmaat. Dit betekent dat je behoefte hebt aan een gestructureerd en voorspelbaar leven, waarin je regelmatig rustmomenten hebt. Het voordeel van een gestructureerd en voorspelbaar leven is dat je prikkels beter kunt managen.
Onverwachte situaties en plotselinge veranderingen vragen vaak wat schakeltijd omdat het extra prikkels zijn. Kijk voor jezelf hoe je de principes van rust, reinheid en regelmaat kunt integreren in je leven.
Moeite met plotselinge veranderingen
Ieder mens heeft wel een beetje moeite met veranderingen. Een HSP’er heeft hier vaak iets meer moeite mee. Veranderingen zorgen namelijk voor prikkels. Dit geldt voor positieve en negatieve veranderingen. Bij een verandering heb je als HSP’er schakeltijd nodig. Houd hier rekening mee. Zorg dat je de ruimte hebt om veranderingen te verwerken.
Lastig vinden om keuzes te maken
HSP’ers kunnen zich overweldigd of bang voelen als ze een beslissing moeten nemen. Wanneer je hooggevoelig bent kun je de neiging hebben om alles af te wegen. Tot in de kleinste details. Bij het maken van een keuze zet een HSP’er bij voorkeur alles op een rijtje. Hierbij weeg je de voordelen en nadelen af. Daarbij houd je vaak ook nog rekening met het effect van je keuze op de omgeving. Deze neiging om alles af te wegen is een mooie eigenschap. Het maakt dat je weloverwogen keuzes maakt.
Een factor die meespeelt bij het nemen van beslissingen is dat een HSP’er extra gevoelig kan zijn voor afwijzing. Je durft dan geen keuze te maken vanuit de angst voor afwijzing. Het liefst zoek je goedkeuring bij een ander voordat je een keuze maakt.
Antennes altijd naar buiten gericht
Als je hooggevoelig bent, zijn je antennes altijd op de omgeving gericht. Dit doe je vaak automatisch. Als eerste omdat je subtiele signalen waarneemt waar je vlot op anticipeert. Dit is hoe je waarneemt. Ten tweede omdat je als hooggevoelig kind vaak geleerd hebt dat je antennes op scherp moeten staan om je veiligheid te waarborgen. Zeker wanneer je te maken hebt gehad met emotioneel afwezige ouders of bijvoorbeeld een narcistische ouder heb je geleerd om te handelen zodra je iets voelt.
Het feit dat je antennes naar buiten gericht zijn is an sich geen probleem. De manier waarop je er mee omgaat kan wel een probleem vormen. Wanneer je niet geleerd hebt om de energie en emoties van andere te onderscheiden van je eigen gevoelens dan is dit lastig.
Scherpe intuitie
Er is een sterke relatie tussen intuïtie en hooggevoeligheid. Een HSP’er neemt scherper waar en voelt dingen goed aan. Je hebt een innerlijk weten wat je helpt om beslissingen te nemen en situaties beter te begrijpen.
Je intuïtie is als een innerlijke gids die je helpt om de juiste keuzes te maken en de waarheid te zien. Het verband tussen hooggevoeligheid en een scherpe intuïtie zit in de diepgaande verbinding met de wereld om je heen. Het is belangrijk om te leren vertrouwen op je intuïtie en je innerlijke stem. Dit is iets wat je vaak ontwend bent omdat hier geen ruimte voor was in je manier van leven.
Moeite met zwart-wit denken (de wereld genuanceerd zien)
Een HSP’er heeft vaak moeite met zwart-wit denken. In jouw wereld is alles genuanceerd. Je denkt niet in goed en fout en je kunt je vaak goed inleven in andere invalshoeken of standpunten. Je vermogen om diep te ervaren maakt dat je snapt dat het leven complex is en dat dingen niet eenvoudig te labelen zijn als goed of fout. Alleen leef je in een wereld waarin wel veel zwart-wit gedacht wordt.
Zwart-wit denken gaat uit van vaste overtuigingen en duidelijke scheidslijnen tussen goed en slecht, juist en fout. Dit betekent overigens niet dat je geen waarden of principes hebt. Integendeel, je hebt vaak sterke overtuigingen en een groot verlangen naar eerlijkheid en rechtvaardigheid.
Gevoelig voor geluid, geur of licht
Ken je die winkels waar ze parfum verkopen? Zoals de Douglas? Voor een HSP’er is dit een ware hel. De extreme geuren maken dat je overprikkeld raakt en dat je systeem volloopt. Niet elke HSP’er herkent dit voor geur. Het kan ook zijn dat je erg gevoelig bent voor licht of geluid.
Bij lichtgevoeligheid ben je gevoelig voor fel licht of veranderingen in lichtintensiteit. Dit kan ervoor zorgen dat je ogen sneller vermoeid raken of dat je hoofdpijn krijgt in fel licht.
Bij geurgevoeligheid ben je gevoelig voor verschillende geuren in je omgeving. Je reageert op sterke geuren, zoals parfum, schoonmaakmiddelen of bepaalde voedingsmiddelen. Dit is overweldigend kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt of hoofdpijn krijgt.
Bij geluidsgevoeligheid ben je gevoelig voor harde geluiden of een drukke omgeving. Je kunt geluiden intenser ervaren en sneller overprikkeld raken door lawaai of veel achtergrondgeluid.
Liever 1-op-1 contact dan in de groep
Als je hooggevoelig bent, heb je vaak een sterke behoefte aan 1-op-1 contact. Dit betekent dat je je het meest op je gemak voelt wanneer je één-op-één met iemand kunt communiceren.
In deze kun je al je aandacht richten op de persoon met wie je in contact bent. Dan kun je echt luisteren naar de ander en jezelf laten zien. 1-op-1 contact biedt je ook de ruimte om je beter af te stemmen op wat jezelf voelt en wat je zelf wilt zeggen.
Hier komt bij dat veel HSP’er zoeken naar een stukje diepgang. De reden dat jij je vaak niet thuis voelt op een verjaardag of de buurt BBQ. Small talk is niet aan jou besteed, je loopt hier makkelijk op leeg. Dit heeft te maken met de behoefte aan diepgang en zingeving.
Behoefte aan zingeving
Als je hooggevoelig bent, heb je vaak een sterke behoefte aan zingeving. Je wilt dingen doen die zin hebben, die bijdragen aan de essentie van het leven. Je voelt de drang om je leven te wijden aan iets wat groter is dan materialisme. Je zoekt diepgang en dat vind je wanneer je zingeving ervaart.
Je hebt tijd nodig om tot een antwoord te komen
Vaak heb je als HSP’er even tijd nodig om tot een antwoord te komen wanneer iemand je iets vraagt. Dit kan je het gevoel geven dat je traag bent. Maar er is niets vreemds aan, je bent ook niet traag. Je hebt even tijd nodig om de vraag te verwerken en in alle rust je opties af te wegen. Zeker bij serieuzere vragen.
Je hebt dan de ruimte om je gevoelens te ordenen en je emoties beter te begrijpen. Ook kun je dan een antwoord geven waar je echt achter staat. Het helpt wanneer je bij een ander aan kunt geven dat je deze ruimte nodig hebt.
Gevoelig voor bepaalde voeding
Een HSP’er kan heftiger reageren op voedingsstoffen zoals suiker of cafeïne. Dit zijn stimulerende middelen en deze voeding zorgt voor pieken en dalen in je stemming. Je kunt je emotioneel instabiel, nerveus of angstig voelen. Omdat je dingen zo intens voelt, worden deze gevoelens ook versterkt.
Als HSP’er heb je er baat bij wanneer je evenwichtig door het leven gaat. Gezonde voeding helpt je om beter in contact te blijven met je lijf.
Moeite met presteren onder druk
Omgaan met druk kan lastig zijn voor een HSP’er. Dit heeft ook te maken met het feit dat dingen harder bij je binnenkomen. Kijken mensen je te veel op de vingers of wordt de druk te groot dan kan dit je verlammen. Dit komt allereerst omdat je druk een keer zo intensief ervaart als een ander.
Daar komt bij dat jij je makkelijk te verantwoordelijk voelt voor de prestaties die geleverd moeten worden. Voor je het weet neem je de taken en verantwoordelijkheden over van anderen vanuit de drang om goed werk te leveren.
TEST: ben ik een HSP’er?
Wil je weten of je hooggevoelig bent. Doe dan nu de HSP-test op deze site. Je beantwoordt 23 vragen waarmee je achterhaalt of je hoogsensitief bent.
De valkuilen van een hoogsensitief persoon.
De eigenschappen die passen bij een hoogsensitief persoon kennen ook een aantal valkuilen.
- Een HSP’er is geneigd om andere mensen te pleasen. Enerzijds omdat ze afwijzing willen voorkomen, aan de andere kant omdat ze zo goed aanvoelen wat een ander nodig heeft.
- Je voelt je makkelijk oververantwoordelijk. Doordat je zo empathisch en gevoelig bent en het liefst conflicten vermijdt, ben je geneigd om alle verantwoordelijkheid op je te nemen. Dat betekent dat je dus verantwoordelijkheden draagt die niet van jou zijn. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Het is een mechanisme wat vaak al ontstaat in je jeugd. Wanneer je voor je ouders hebt moeten zorgen, zet je dit door in je volwassen leven. Veel HSP’ers kennen zich ook in parentificatie.
- Als HSP’er ben je ontvankelijk voor de aandacht van anderen. Dat geldt niet in alle gevallen, maar in de praktijk zien we toch dat een HSP’er hier gevoelig is. Dit maakt je vatbaar voor toxische relaties, zoals met een narcist. Heel vaak zien we ook de combinatie van HSP en narcisme in een relatie. Omdat een HSP’er over eigenschappen beschikt die voedend zijn voor een narcist. Daar komt bij dat een HSP’er ook vaak worstelt met codependentie. Deze twee dingen versterken elkaar enorm.
- Je bent als HSP’er makkelijk geneigd om je eigen ruimte weg te geven en jezelf weg te cijferen. Wanneer jij je hierin herkent, voel je vaak de sterke behoefte om andere mensen te pleasen en je eigen gevoelens en behoeften op de achtergrond te zetten. Dit gaat vaak samen met het overlevingsmechanisme wat je als kind hebt gehanteerd om jezelf een stukje veiligheid te geven. Veel HSP’ers herkennen zich ook in het overlevingsmechanisme ‘fawnen’.
- Veel HSP’ers vinden zelfzorg erg lastig. Het voelt alsof ze geen tijd voor zichzelf mogen pakken. Dit is lastig omdat ze ook juist zo’n behoefte hebben aan tijd voor zichzelf. Kiezen ze toch voor zichzelf dan worstelen ze met schuldgevoelens.
Coaching voor HSP’ers
Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt coaching voor HSP’ers. Je hebt nu een stukje kennis opgedaan over wat hooggevoeligheid inhoudt. Alleen wanneer je worstelt met acceptatie of met bepaalde valkuilen dan is er vaak nog een extra stapje nodig. Dit kan in de vorm van coaching.
Tijdens de coaching geven we erkenning aan jouw hoogsensitiviteit. Je gaat de kracht van hooggevoeligheid omarmen. Het gaat over zelfacceptatie, zelfrespect, zelfvertrouwen en zelfwaardering. En dat is de gezondste manier om te leren om gaan met jezelf en dus met je hoog sensitiviteit.
De inzet van familieopstellingen
Tijdens de coaching maken wij gebruik van familieopstellingen. Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt familieopstellingen en systemische coaching met behulp van tools zoals de paardenkudde, representanten, poppetjes en vloerankers.
Een familieopstelling helpt je om je eigen plek weer in te nemen waardoor jouw levensenergie weer gaat stromen. Het biedt ordening en herstelt de balans tussen geven en nemen. Het helpt je om uit de verstrikking te komen met bijvoorbeeld een van je ouders.
Thema´s als hooggevoeligheid, parentificatie, codependentie en afwijzingsgevoeligheid kunnen door een familieopstelling inzichtelijk worden gemaakt.
Leuk dat je dit blog leest …
Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan: