Keuzes maken of beslissingen nemen als HSP'e

Vind je het lastig om keuzes te maken of beslissingen te nemen?

Ben je iemand die het lastig vindt om keuzes te maken? Blijf je continu twijfelen en durf of kun je de stap naar een definitieve beslissing niet zetten. Wanneer je hooggevoelig bent kan het extra lastig zijn om keuzes te maken.

Je bent vaak geneigd om rekening te houden met de ander. Of je bent bang dat je, als je een keuze maakt, je met afwijzing te maken krijgt. Daar komt bij dat je als HSP’er vaak even tijd nodig hebt om tot een beslissing te komen.

Verder brengt het maken van een keuze verandering met zich mee. Het omgaan met veranderingen kan voor een HSP’er ook uitdagend zijn. Het is daarom goed om te weten waarom het lastig is om keuzes te maken als HSP’er en hoe je daar mee moet omgaan. In dit blog gaan we hier op in.

Keuzes maken lastig: hoe uit zich dit in je dagelijks leven?

HSP’ers kunnen zich overweldigd of bang voelen als ze een beslissing moeten nemen. Een HSP’er voelt intenser en dieper dan de gemiddelde persoon. Dit kan leiden tot gevoelens van angst of twijfel wanneer je voor een beslissing staat.

Keuzes zijn overal. Alles, van kleine dingen als wat je eet of welke kleren je aantrekt, tot grote dingen als wat je voor werk wilt doen en of je misschien wilt verhuizen.

Zeker bij grote beslissingen komt de twijfel om de hoek kijken. Bijvoorbeeld als je niet tevreden bent met je baan en twijfelt of je een andere baan moet zoeken of een bedrijf wilt starten. Daar waar andere mensen ogenschijnlijk snel knopen doorhakken kan dit voor een hooggevoelig persoon lastiger voelen.

Gratis ebook (noodplan voor HSP’ers)

In dit gratis e-book vind je handige tips voor hooggevoelige mensen. Voorkom dat je te veel energie verspilt en hooggevoeligheid als een negatieve eigenschap gaat zien. Download dit e-book nu gratis en ontvang ‘m direct in je mailbox.

Binnen een paar minuten in je mailbox. Je kunt direct aan de slag

De neiging om alles af te wegen en HSP

Wanneer je hooggevoelig bent kun je de neiging hebben om alles af te wegen. Tot in de kleinste details. Bij het maken van een keuze zet een HSP’er bij voorkeur alles op een rijtje. Hierbij weeg je de voordelen en nadelen af. Daarbij houd je vaak ook nog rekening met het effect van je keuze op de omgeving.

Deze neiging om alles af te wegen is een mooie eigenschap. Het maakt dat je weloverwogen keuzes maakt. Schiet je hierin door dan ligt overanalyse op de loer.

Het gevaar is dat je dingen dood relativeert waardoor je niet tot een keuze komt. Het overanalyseren is een mechanisme wat veel HSP’ers kennen als beschermingsmechanisme. Doordat je in je hoofd schiet hoef je niet te voelen. Dit lijkt veiliger.

Relatie met Rejection Sensitivity: de angst om afgewezen te worden

Een factor die meespeelt bij het nemen van beslissingen is dat een HSP’er extra gevoelig kan zijn voor afwijzing. Dit noemen we rejection sensitivity of afwijzingsgevoeligheid.

Als hooggevoelig persoon heb je de neiging om van buiten naar binnen te leven. Dit houdt in dat je eerst bezig bent met wat een ander vindt. Je zet jezelf op de tweede plek. Wanneer je altijd eerst uitgaat van wat de ander wil dan is keuzes maken lastig.

Vaak doe je dit omdat je de goedkeuring van de ander zoekt. Je pleast de ander in de hoop dat hij of zij je ziet staan. Zou je een beslissing nemen vanuit jezelf, dan bestaat de kans dat je afgewezen wordt. En dus kies je liever niet of je kiest voor iets wat niet voor 100% bij jou past.

Niet kiezen is veiliger

Wanneer afwijzingsgevoeligheid en de goedkeuring van de buitenwereld een grote rol spelen kan het veiliger lijken om geen beslissingen te nemen. 

Hierdoor blijf je altijd in het veilige midden en kies je nooit echt voor wat jij wilt. Wanneer je te lang een leven leeft waarin jij jezelf niet bent kan dit leiden tot fysieke en mentale klachten. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in gevoelens van depressie of somberheid.

Het is goed om te weten dat een HSP’er ook veel waarde hecht aan zingeving. Jij wilt dat je leven betekenis heeft en dat je iets toevoegt aan de wereld. Wanneer je alleen maar keuzes maakt om anderen tevreden te houden of geen keuzes maakt doe je jezelf tekort. Dit botst met de behoefte aan zingeving.

lastig om keuzes te maken en hooggevoelig

Zelfbewustzijn

De sleutel tot het nemen van beslissingen als HSP is zelfbewustzijn. Het is belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om na te denken over je gedachten en gevoelens.

Zodat je duidelijkheid krijgt over wat jij wilt en wat je moet doen in een bepaalde situatie. Wees geduldig met jezelf. Voor sommige mensen kan het nemen van beslissingen langer duren dan voor anderen. Dit is helemaal oké, je mag dit op jouw eigen tempo doen.

Hoe leer je goede keuzes te maken vanuit jezelf

Het is voor jou, als hooggevoelig persoon, belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Als je dat doet dan is het gemakkelijker om je eigen verlangens en wensen te herkennen.

Sta je voor een bepaalde keuze? Neem de tijd om eerst tot rust te komen en ontspan je door rustig en diep adem te halen.

Op deze manier kom je uit je hoofd en stel je jezelf open voor het luisteren naar je gevoel. Ben je ontspannen en tot rust gekomen dan zijn er, afhankelijk van de situatie, enkele praktische vragen die je kunt beantwoorden.

• Wat wil jij echt?
• Wat is jouw behoefte?
• Waar voel jij je goed bij?
• Wat ervaar je voor gevoel bij een bepaalde keuze?
• Brengt de keuze je geluk?
• Krijg je er energie van?
• Past de keuze bij wie je bent?
• Hoe wil je dat jouw leven is?
• Wat is er nodig om je doel te bereiken?
• Is deze situatie voor jou goed?
• Past deze persoon in jouw leven?

Voordelen en nadelen opschrijven

Als je de voors- en tegens van een keuze opschrijft, is het makkelijker een besluit te nemen. Zo kun je er zeker van zijn dat je alle kanten van het probleem hebt bekeken voordat je een beslissing neemt. Dit helpt je om een keuze te maken die van binnenuit komt. 

Familieopstellingen: verborgen dynamiek zichtbaar maken

Niet durven kiezen of besluiteloosheid kan een een oorsprong hebben in het familiesysteem. Er kan bijvoorbeeld een verband zijn met de vaderwond, deze ontstaat wanneer je een emotioneel afwezige vader hebt gehad. Tijdens een familieopstelling worden verborgen dynamieken zichtbaar gemaakt. Zien dat je geen keuzes maakt is éénd ding. Alleen het patroon doorbreken blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Het werken met familieopstellingen wordt gezien als: de snelste weg naar de oorzaak van ongrijpbare problematiek.

Familieopstellingen helpen om te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk met je aan de hand is. Kortom, een familieopstelling is een methode die gebruikt kan worden wanneer je vastloopt in terugkerende thema’s en patronen, zonder echt te weten waardoor.

Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling gebruikt familieopstellingen in persoonlijke coachingstrajecten. We zien dit als een belangrijke pijler in je persoonlijke groei.

De inzet van paarden tijdens familieopstellingen en coaching

In onze coaching maken we gebruik van de kracht van de paardenkudde. Een paard is een sensitief dier wat van nature spiegelt. Overleving is het enige wat telt voor een paard in een paardenkudde. Dat betekent dat incongruent gedrag niet bestaat in een kudde. Paarden moet op elkaar kunnen vertrouwen.

Vertalen we dit naar de dynamiek tussen mens en paard dan zal een paard altijd spiegelen wanneer er sprake is van een verstoring of een verandering in het systeem. Tijdens een systemische opstelling of een sessie tussen de paarden lijkt het erop dat paarden onduidelijk gedrag bij mensen direct testen om duidelijkheid in de ordening te krijgen.

Zie ook: paardencoaching

Leuk dat je dit blog leest …

Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.

Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan: