Pleasegedrag, HSP en Codepedentie

Wil je anderen steeds pleasen: Hoe voorkom je dit?

Ben jij iemand die continu anderen probeert te pleasen? De term pleasen komt van het Engelse woord ‘please’ en betekent letterlijk ´alsjeblieft’. Je wilt het de ander naar de zin maken, maar je verlangt er intens naar dat die persoon jou ook iets teruggeeft. Dit doe je overigens niet altijd bewust.

Maar wat zijn nu de mogelijke oorzaken van pleasegedrag en hoe ga je ermee om? En wat als je hooggevoelig bent of misschien wel gevoelig voor afwijzing? We leggen het je graag uit in dit blog!

Hoe merk je dat je de ander altijd wilt pleasen?

Krijg jij altijd een vervelend gevoel als iemand anders zich rot voelt en probeer je er voor te zorgen dat iedereen om je heen zich goed voelt? Dan kan het zijn dat je een zogenaamde people pleaser bent. Pleasen is een manier om de ander te voorzien in zijn behoeften. Dit doe je om te voorkomen dat de ander boos wordt of je afwijst. Je kunt pleasen zien als een overlevingsmechanisme.

Vaak ontstaat dit overlevingsmechanisme in je kindertijd. Als kind ben je afhankelijk van je ouders en wil je graag de goedkeuring van je ouders.

Hierdoor zul je je aanpassen aan datgene wat je ouders van je verlangen. Het wordt een strategie die je doortrekt naar je leven als volwassene.

Waarom please je?

Pleasegedrag ontstaat vaak vanuit de angst om in de steek gelaten te worden. Je hebt de overtuiging aangenomen dat wanneer je andere mensen pleased, ze je in elk geval niet achter zullen laten. Dit mechanisme is iets wat ontstaat in je kindertijd.

Het kan zijn dat je ouders niet voor zichzelf konden zorgen, waardoor je hebt besloten dat je maar beter niet in de weg kunt lopen. Door te pleasen, geen fouten te maken en braaf te zijn krijg je toch de aandacht die je wilt.

Het kan ook zijn dat ‘lastige’ emoties als boosheid en verdriet er niet mochten zijn. Ook dit kan pleasegedrag veroorzaken. Het betekent wel dat je vaak oververantwoordelijk gedrag bent gaan laten zien.

Daarnaast kan het zijn dat een ouder of opvoeder vaak boos op je werd. Om dit te voorkomen ben je pleasegedrag gaan vertonen. Je deed dit om te voorkomen dat jij je schuldig zou voelen.

Wat zijn de gevolgen in je dagelijkse leven?

Pleasen kan een groot stempel drukken op je dagelijks leven. Wanneer je niet weet hoe je jouw eigen behoeften invult, ga je over je eigen grenzen. Dit kan zich uiten in mentale en fysieke klachten zoals:

  • Stressklachten
  • Burn-outgerelateerde klachten
  • Sombere of depressieve gevoelens
  • Overgewicht (je zoekt een uitlaatklep voor je gevoelens)
  • Gevoel overweldigd te zijn door het leven
  • Angst
  • Hyperventilatie

Wanneer jij pleasegedrag vertoont, spreek jij je niet duidelijk uit over wat je nu eigenlijk wilt of nodig hebt en je geeft je omgeving voortdurend de liefde en de aandacht die je zelf mist.

Je omgeving geeft terug dat je zo aardig bent en dat het fijn is om met jou samen te werken. Dat is ook logisch want je schikt je altijd naar wat een ander wil. Het vervelende is alleen dat je jezelf totaal verloochend.

Aan de oppervlakte lijkt het alsof je door te pleasen de ander een plezier doet. Maar kijk je een laagje dieper dan zie je dat er ook een eigen behoefte achter zit. Je wilt de ander niet teleurstellen.

Wat je eigenlijk zegt, is: ik doe er niet toe, mijn mening is niet belangrijk. Zolang de ander tevreden is, ben ik dit ook.

Pleasen als HSP’er

Zoals eerder genoemd, ontstaat pleasegedrag vaak in de kindertijd. Voor HSP-ers speelt daar nog een extra dimensie. Ze zijn heel gevoelig als het aankomt op de verwachtingen van andere mensen en ze voelen de emoties van anderen haarfijn aan.

Gevoelens van teleurstelling van bijvoorbeeld ouders, leidinggevenden of partners komen erg hard aan. Ze zijn gevoelig voor kritiek en afwijzing. Zelfs als je volwassen bent merk je dat de onrust en stress van mensen in je omgeving nog steeds een onveilig gevoel geven en je zult er dan ook alles aan doen om de harmonie te bewaren.

Lees verder na dit blok

Gratis e-book: ultieme succestips en oefeningen voor HSP’ers in nood

Ebook: noodplan voor HSP'ers

In dit gratis e-book vind je handige tips voor hooggevoelige mensen.

  • Ontdek het belang van het Inside-out principe. Leer te leven van binnen naar buiten.
  • Waarom een burn-out op de loer ligt wanneer je jouw energiesysteem niet serieus neemt.
  • Ontdek waarom pleasegedrag veel voorkomt bij HSP’ers
  • Rejection Sensitivity: heb je hier last van?
  • Praktische tips en oefeningen die je helpen.

Pleasen en rejection sensitivity

Rejection sensitivity is de Engelse term voor de angst om afgewezen te worden. Ben je heel gevoelig voor afwijzing, dan richt je je vooral op de ander in plaats van op jezelf en vraag je je constant af of de ander jou wel goed genoeg vindt.

Je hebt de bevestiging van anderen nodig, waardoor je terug zult vallen op pleasegedrag om zo de waardering van anderen te krijgen. Omdat je omgeving hier meestal niet mee bezig is, zul je je niet geaccepteerd voelen en ga je nog meer je best doen om de goedkeuring van je omgeving te krijgen.

Pleasen en codependentie

Als je een pleaser bent, dan kan er een relatie zijn met codepedentie. Dit houdt in dat je voor je eigenwaarde afhankelijk bent van bijvoorbeeld je partner.

Je zoekt erkenning en waardering die eigenlijk van binnenuit moet komen bij mensen in je omgeving en je gaat berekenend gedrag vertonen om aardig gevonden te worden.

Hier heeft je zelfbeeld enorm onder te lijden en uiteindelijk leidt dit gedrag regelmatig tot teleurstelling en afwijzing.

Tips: hoe ga je hiermee om?

Hoe leer je om meer voor jezelf te kiezen en minder pleasegedrag te vertonen? We geven je wat tips:

Wees lief voor jezelf

Wees lief voor jezelf. Je snapt nu beter wat de redenen achter je pleasegedrag zijn en welke rol je hooggevoeligheid daarbij speelt, dus geef jezelf de warmte en de goedkeuring die je verdient.

In gesprek met je innerlijk kind

Visualiseer een gesprek met je innerlijke kind, waarin je het vertelt hoe waardevol het is en dat pleasen niet nodig is. Je bent goed zoals je bent en je zet jezelf en datgene wat jij nodig hebt op de eerste plaats. Vind je het zelf lastig om hiermee aan de slag te gaan dan is het goed om te weten dat ik je hierbij kan helpen tijdens persoonlijke coaching. Samen gaan we aan de slag met een stukje innerlijk kind werk.

Leer om te gaan met jouw energie versus de energie van anderen

Omdat je bij hooggevoeligheid eerder last hebt van andermans emoties, kun je er baat bij hebben om te leren hoe je jouw energieveld beschermd en hoe je omgaat met de energie van anderen.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

In de kennisbank van Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling vind je tientallen blogs met waardevolle tips en adviezen. Heb je deze blogs bijvoorbeeld al gelezen:

Leuk dat je dit blog leest …

Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.

Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan:

De KOERS

De belevingsreis voor hooggevoelige vrouwen

Wil jij in korte tijd, onder vakkundige begeleiding, de diepte in en grote stappen zetten? Dan ben je van harte welkom om mee te gaan op reis. Jaarlijks starten we met een nieuwe ronde van de Koers (een belevingsreis voor vrouwen).

Tijdens de Koers ga je aan de slag met het opheffen van blokkades in jezelf, die ervoor zorgen dat je energie niet meer stroomt.