Coaching voor HSP-ers
Van jezelf afwijzen naar jezelf erkennen
30 jaar ervaring
Meer dan 30 jaar ervaring
Met en zonder paarden
Coaching met en zonder paarden
Paddock paradise
In onze stuurhut en paddock paradise
Ben jij hooggevoelig …
Ben jij hooggevoelig? Herken jij je in typische HSP-kenmerken als creativiteit, inlevingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, aandacht voor details, intuïtief en begripvol. Maar heb je ook het gevoel dat je vaak niet begrepen wordt. Te gevoelig wordt gevonden. In onze maatschappij blijven de talenten van HSP’ers vaak onbenut, omdat ze niet bewust opgemerkt worden. Hooggevoeligheid is nog lang niet overal bekend, alhoewel het in de afgelopen jaren aan meer bekendheid heeft gewonnen. Veel HSP’ers herkennen zich in de volgende dingen:
Het belang van kennis
Kennis is in eerste instantie onmisbaar voor de HSP-er zelf. Je realiseert je vaak onvoldoende over welke talenten jij beschikt, omdat je de neiging hebt om te doen wat er van je verwacht wordt (iets wat bij HSP-ers past). “Daar heb ik wel eens wat over gelezen”, is een uitspraak die veel voorkomt bij de mensen die ik coach. Iemand doet een HSP test, leest een boek. En vindt herkenning. Dit geeft eerst een gevoel van opluchting. Er vallen puzzelstukjes op de plek. Er is alleen 1 probleem: er verandert nog niks in het leven van jou als HSP-er.
Echt begrijpen, echt accepteren vraagt meer dan alleen het lezen van een boek.
Ervaring met hoogsensitief zijn
Als hoogsensitief persoon en als sensi- therapeut heb ik veel ervaring met mensen die ͚last͛ hebben van hun ͚hoogsensitiviteit en het fijne zenuwstelsel wat daarbij hoort.
In de praktijk heb ik gemerkt dat hoog sensitiviteit vaak negatief wordt weggezet. Super jammer, want er zitten zoveel talenten verscholen.
Een jonge vrouw vroeg, tijdens een coachingsessie, aan mij: Wanneer gaat het over? Ik vroeg aan haar, wanneer gaat wat over? Haar antwoord was: Mijn hoog sensitiviteit.
Het confronterende antwoord was: niet. HSP-coaching is niet bedoeld om je er van af te helpen. Integendeel. Het is bedoeld om je de weg te wijzen naar je eigen kracht, de mooie en creatieve zijde van wie je bent in essentie.
In de coaching maken we de vertaalslag van kennis naar leefwijze
(H)Erkenning geven aan je hoogsensitiviteit is iets anders dan je verschuilen achter het feit dat je hoogsensitief bent. De valkuil is dat je de verantwoordelijkheid voor jouw HSP buiten jezelf legt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: slachtofferrol, superioriteitsgevoel en struisvogelpolitiek. In al deze voorbeelden gaat het over het niet accepteren van de kenmerken die bij jou horen.
Ik vergelijk het wel eens met het zogenaamde “uit de kast komen”. Hierbij wordt vaak direct gedacht aan seksuele voorkeur voor mannen of vrouwen. Maar eigenlijk is het niks anders dan eerlijk zijn over wie je bent en wat je voelt. Dat vraagt moed en lef!
Dat gaat over zelfacceptatie, zelfrespect, zelfvertrouwen en zelfwaardering. En dat is de gezondste manier om te leren om gaan met jezelf en dus met je hoog sensitiviteit.
Ter vergelijking: de paarden kudde, ENERGIE MANAGEMENT & HSP
We maken even een brug naar het paard.
Paarden zijn prooidieren en daarom zijn het vluchtdieren. Dat is de reden dat paarden in een kudde leven. Binnen de kudde hebben de paarden één strategie en dat is de overlevingsstrategie.
Om deze strategie te waarborgen is het van belang dat alle kuddeleden hun plek weten in de kudde. En deze plek ook innemen. Elk kudde lid zorgt goed voor zichzelf en de kudde leden zorgen voor elkaar. Energiemanagement is een belangrijke factor in de kudde. Wanneer de paarden moeten vluchten omdat er een tijger op de loer ligt, is het van belang dat de paarden niet uitgeput zijn. Wanneer dat wel het geval is kunnen ze niet vluchten en lopen ze het risico aanval van de tijger met de dood te moeten bekopen.
Naast energiemanagement zijn voedsel, veiligheid en betrouwbaarheid belangrijk factoren binnen de kudde. Het is teveel informatie om daar nu dieper op in te gaan. Onder het kopje Paddock Paradise vind je meer informatie over het fenomeen paard en het houden van paarden.
De valkuil van de HSP-er
Te loyaal zijn
HSP’ers zijn “meesters” in loyaal zijn aan de ander, ten koste van zichzelf. Zelfzorg komt niet of te weinig voor in het woordenboek van de HSP’er. Wanneer je loyaal blijft aan de ander, gaat dit ten koste van je eigen energie. Uiteindelijk zal je uitgeput raken. Dat is de prijs die je betaald.
Wanneer je kiest voor loyaliteit naar jezelf is de kans groot dat je de ander teleurstelt, omdat deze persoon gewend is geraakt aan jouw eindeloze beschikbaarheid.
Veel HSP’ers zijn loyaal aan de ander omdat ze voelen en zien wat een ander nodig heeft. Daardoor stappen ze uit hun eigen ruimte in de ruimte van de ander. Met als gevolg dat ze niet meer thuis zijn in hun eigen ruimte(huis) en dus ontvankelijk worden voor “boeven”. En dat zijn de mensen die juist graag meeliften op de energie van de ander en dankbaar gebruikmaken van jouw “huis”. De kunst is dat je leert om goed voor jezelf te zorgen als HSP’er.
Geen grenzen aan durven geven
HSP-ers vinden het vaak lastig om grenzen aan te geven. Vaak liggen schuldgevoelens hieraan ten grondslag. Wanneer je steeds je grenzen overgaat ten koste van jouw energie zul je uitgeput raken. Dit betekent dat je te werken hebt aan het stellen van gezonde grenzen.
Rejection Sensitivity
Ondanks dat het anderen willen helpen een kwaliteit is, wordt het door de ander lang niet altijd gewaardeerd. Daar komt bij dat jij jezelf makkelijk wegcijfert. En dat kan weer een gevoel van afwijzing opleveren (lees de blog over: Rejection sensitivity). HSP’er schieten makkelijk in de reddersrol.
Met als gevolg dat je onderaan de streep last hebt van energieverlies en vermoeidheid. En je ook nog een afgewezen voelt. Het was zo goed bedoelt, toch is er een flinke prijs die je betaald. En dat kan heel verwarrend zijn.
Wat levert het op als je jouw HSP zijn erkent?
Beter energiemanagement
Je zorgt goed voor je eigen energie. Jij staat op plek 1, daarna komt je omgeving. Je weet wat je valkuilen en je talenten zijn en kunt hier je tijd op inrichten.
Voor jezelf kiezen
Vanaf nu kies je echt voor jezelf en vanuit jezelf. In plaats van dat je schippert om de ander te pleasen ga je staan voor jezelf en leef je van binnen naar buiten.
Meer energie
Je weet waar je energielekken zitten en hoe je hiermee omgaat. Zodat je energie over houdt voor dingen die echt bij je passen.
Met wie heb je te maken?
Marike liemburg
Mijn naam is Marike Liemburg. Ik ben de sensitieve kracht achter Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling. Ik ben leiderschapscoach en help mensen Voorwaarts in Ontwikkeling.
Na het afronden van diverse opleidingen tot coach, trainer en systemisch opsteller ben ik in 2009 mijn eigen onderneming gestart. Waar persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling centraal staan. Mijn werkwijze kenmerkt zich door: sensitieve kracht tijdens het begeleiden van de mens en het team.
Wil je dat ik je verder help?
Je bent van harte uitgenodigd op ons prachtige paddock paradise. Wanneer je contact opneemt, zullen wij binnen 48 uur reageren. Dan bespreken we je vraag en zal ik je een voorstel doen voor een coachingstraject.