Hooggevoelig en goede voeding

Hooggevoelig (HSP) en goede voeding

Veel hooggevoelige mensen zijn extreem gevoelig voor voeding. Dit heeft alles te maken met een fijngevoelig zenuwstelsel. ‘Slechte’ voeding leidt tot vermoeidheid, maag- en darmproblemen en onrust. Trainingscentrum Liemburg Paard en Kracht coacht hooggevoelige mensen.

Vermoeid en darmproblemen

Je hebt ‘s avonds even geen tijd om eten te koken. ‘Ach’ denk je ‘we gaan een keertje naar de MacDonalds’. Je haalt een lekkere Big Mac met wat patat. Het smaakt prima. Maar na het eten krijg je acuut darmproblemen. En je voelt je ongelooflijk moe. Lege voeding geeft een leeg gevoel.

Voedsel met aandacht bereiden

Hooggevoelige mensen zijn er bij gebaat voedsel met aandacht te bereiden. Om de verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen lichaam en hier goed voor te zorgen. Voedsel bereiden met aandacht vult. Je lichaam weet wat wel en niet goed voor je is.

Druk van andere mensen

‘Ah joh, eet toch niet altijd zo gezond, een keertje MacDonalds moet toch kunnen’. De druk van mensen buitenaf kan groot zijn. Mensen snappen niet wat deze voeding met je doet. Dat geldt overigens niet alleen voor MacDonalds maar voor al het gefrituurde en bewerkte eten. Supermarktvoedsel bevat talloze bewerkte stoffen en is daardoor ver van ‘de essentie’ afgeraakt.

Principes of voor jezelf staan

Er zit een verschil tussen principieel de MacDonalds mijden of kiezen voor je eigen lichaam. Principieel zijn kan onrust geven. Vaak gaat dit gepaard met harde oordelen wanneer je een keer over de grens gaat. De vraag is wat ongezonder is: ‘hard oordelen over jezelf of ongezond eten?’

Vaak valt of staat dit met een keuze: ‘Ik kies er voor om goed voor mijn lichaam te zorgen’. Als je dan een keertje een patatje haalt en je kiest hier bewust voor dan is er niks aan de hand. Toch blijkt vaak dat gezonde voeding zo’n goed gevoel geeft dat er geen behoefte meer is aan ‘ongezonde voeding’

Goede voeding

Over goede voeding valt te twisten. Eén zekerheid is er wel: jouw eigen lichaam weet wat goed voor je is. Het komt voor dat mensen dit niet meer kunnen voelen. Maar door bewust te worden van je eigen lichaam kun je dit wel leren. Een stukje paardencoaching helpt je weer te voelen hoe jij in het leven staat. Je leert te achterhalen wat jij nodig hebt. Qua fysieke en geestelijke voeding.

Coaching met paarden

Liemburg Paard en Kracht verzorgt coaching met paarden voor hooggevoelige mensen. Wij zien in de praktijk steeds weer dat er een schitterende verbinding ontstaat tussen paard en mens. Paarden zijn buitengewoon sensitief. Ze spiegelen de angsten, verlangens en leerdoelen van deelnemers.

Contact

Vragen? Opmerkingen? Neem contact op met Voorwaarts in Ontwikkeling.