Altijd op zoek naar de goedkeuring of bevestiging van de ander

Altijd op zoek naar de goedkeuring of bevestiging van de ander

Een complimentje of een blijk van waardering is altijd fijn. Maar wat als je voortdurend de goedkeuring van een ander nodig hebt om je goed te voelen? In feite durf je niet op jezelf te vertrouwen. Dit kan een behoorlijke negatieve invloed op je leven hebben.

Ontdek daarom het hoe en waarom van je behoefte aan goedkeuring en bevestiging plus wat de relatie is met HSP en codepedentie.

Hoe merk je dat je altijd op zoek bent naar goedkeuring?

Het is menselijk dat je een stukje waardering nodig hebt van andere mensen. Maar wanneer je hier afhankelijk van wordt, dan ontstaat er een probleem. Dit geeft namelijk een rotgevoel omdat je niet meer op jezelf vertrouwt. Wanneer je altijd op zoek bent naar bevestiging of goedkeuring van een ander dan:

  • Laat je jouw mening afhangen van de ander
  • Ben je onzeker wanneer je voor je eigen mening moet opkomen
  • Wil je hoe dan ook voorkomen dat mensen je in de steek laten
  • Voel jij je alleen goed wanneer mensen in de buitenwereld bevestigen dat je dingen goed doet.
  • Vind je het spannend om kritiek te krijgen omdat dit extra hard binnenkomt.
  • Neem je liever niet te veel verantwoording want de kans dat er afkeuring van anderen volgt is groter.
  • Geef je weinig tot geen grenzen aan, hoe meer jij je schikt, hoe meer goedkeuring je krijgt.
  • Heb je de neiging om anderen te pleasen, ook dan is de kans op goedkeuring groter (denk je althans).
  • Je trekt je dingen persoonlijk aan, omdat je het gevoel hebt dat het altijd aan jou ligt.

In de kern komt het er op neer dat je bang bent om afgewezen te worden. En die angst is voor jou zo groot dat je liever jezelf weggeeft dan dat je jezelf laat zien. Dit maakt dat je buitenste binnen leeft. Dat wil zeggen dat je veiligheid zoekt bij anderen. Terwijl echte veiligheid in jezelf zit. De kunst is dus dat je leert van binnen naar buiten te leven.

Angst voor afwijzing en rejection sensitivity

De angst voor afwijzing noemen we met een mooi woord rejection sensitivity. Ofwel afwijzingsgevoeligheid. De angst om afgewezen te worden, wordt vaak gedreven door schaamte- en schuldgevoelens. Afwijzingsgevoeligheid wordt getriggerd:

  • wanneer je het gevoel hebt dat je er niet bij hoort
  • wanneer je het gevoel hebt dat je niet gewaardeerd wordt
  • wanneer je het gevoel hebt dat je faalt
  • wanneer je het gevoel hebt dat je anders bent dan anderen
  • wanneer je het gevoel hebt dat je tekort komt
  • wanneer je het gevoel hebt dat je niet voldoet aan de verwachtingen

Hoe uit het zoeken naar goedkeuring zich in je dagelijks leven.

Een kenmerk van het zoeken naar goedkeuring is dat je continue bezig bent met de ander en wat deze van je vindt. Ook kun je geneigd zijn om situaties op jezelf te betrekken (die niet altijd iets met jou te maken hebben).

Stel je zit na het werk op het terras met collega’s en het gesprek valt stil. Ben je gevoelig voor afwijzing? Dan denk je dat de stilte door jou komt. In je gedachtegang zou je kunnen denken dat het gezelschap je niet interessant vindt en je er liever niet bij heeft.

Het kan ook zijn dat je afhankelijk bent van de bevestiging van je leidinggevende op de werkvloer. Krijg je een compliment, dan heb je het gevoel dat je de wereld aankunt. Maar is je leidinggevende druk of heb je het gevoel dat hij of zij een keer boos kijkt, of te lang stil is, dan denk je dat dit aan jou ligt.

Als laatste noemen we de bekende blauwe vinkjes die je ziet wanneer iemand een whatsapp bericht heeft gelezen. Herken je het dat je wereld gevoelsmatig instort wanneer je ziet dat iemand je bericht wel gelezen heeft, maar niet direct reageert. Het laat zien dat je afhankelijk bent van de reactie van ander.

Kortom, je gedachtegang en handelingen draaien om de goedkeuring van de ander. Hier ben je zo mee bezig dat je geen tijd meer hebt met wat voor jou persoonlijk belangrijk is.

Wat zijn de gevolgen in je dagelijks leven als je altijd de goedkeuring wilt van een ander?

Gevoelig zijn voor bevestiging maakt je afhankelijk en beïnvloedbaar. Je voelt je tenslotte pas in je element als de ander bevestigt dat je iets goed doet of goed bent. Gebeurt dat niet, dan voel je je waardeloos. Hoe je humeur is, hangt dus af van hoe anderen je beoordelen.

Dit kan veel druk geven op de relatie met je vrienden, collega’s en familieleden doordat je bijvoorbeeld pleasegedrag vertoont. Verder kun je last krijgen van prestatiedrang en perfectionisme. Ook kan het zijn dat je liever sociale ontmoetingen vermijdt. Dus sla je eerder een feestje over of ga je toch maar niet met die nieuwe hobby in groepsverband aan de slag.

HSP en het zoeken naar goedkeuring

Als HSP’er ben je extra gevoelig voor goedkeuring en bevestiging van buitenaf. Dit is kenmerkend voor een HSP-er. Doordat je een gevoeliger zenuwstelsel hebt, reageer je sterker op prikkels. Dat geldt voor positieve en negatieve prikkels. Dus krijg je kritiek dan komt dat harder aan, maar ook een compliment doet je meer.

Daar komt bij dat je als HSP’er overmatig alert kunt reageren op de signalen van de ander. Het is een mooie eigenschap wanneer je subtiele signalen bij de ander leest. Maar wanneer je deze signalen door het filter van afwijzing of het zoeken naar bevestiging haalt kan het zijn dat je signalen verkeerd interpreteert. Stel dat je partner druk is en even geen oogcontact zoekt, kun jij dit interpreteren als afwijzing, terwijl dit helemaal niet het geval is.

Lees verder na dit blok

Gratis e-book: ultieme succestips en oefeningen voor HSP’ers in nood

Ebook: noodplan voor HSP'ers

In dit gratis e-book vind je handige tips voor hooggevoelige mensen.

  • Ontdek het belang van het Inside-out principe. Leer te leven van binnen naar buiten.
  • Waarom een burn-out op de loer ligt wanneer je jouw energiesysteem niet serieus neemt.
  • Ontdek waarom pleasegedrag veel voorkomt bij HSP’ers
  • Rejection Sensitivity: heb je hier last van?
  • Praktische tips en oefeningen die je helpen.

De relatie tussen bevestiging zoeken bij anderen en codependentie

Codependentie kan ontstaan als je als kind een hechtingstrauma hebt opgelopen. Je bent gevoelig voor de bevestiging van je omgeving. Met codepedentie ben je namelijk afhankelijk van het gedrag van de ander. Hier zet je automatisch je eigen gevoelens opzij voor de gevoelens van de ander.

In deze situatie kun je je zelfs helemaal verliezen, doordat je je volledig aanpast aan de gewoontes en verwachtingen van je partner, collega, vriend of vriendin. Dit kan heel frustrerend zijn. Vooral omdat codependentie onbewust kan optreden en je daardoor niet altijd weet waarom je je rot of boos voelt.

Zo zorg je dat je minder afhankelijk wordt van goedkeuring van buitenaf

Continu afhankelijk zijn van de bevestiging van de ander is vermoeiend.  Gelukkig zijn er manieren om jezelf weer voorop te stellen in plaats van afhankelijk te zijn van de goedkeuring van de ander.

Goed voor jezelf zorgen helpt je bijvoorbeeld aan meer zelfwaardering. Zo hebben lichaamsbeweging en gezonde voeding een positief effect op je gevoelens. Ook is het belangrijk om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. Ontdek waar je behoefte aan hebt en doe iets waar je gelukkig van wordt.

De eerste stappen naar een gelukkiger leven waar jij op nummer 1 staat, zijn echter niet makkelijk. Het betekent dat je patronen moet doorbreken die je tot nu gediend hebben. Het besef dat je ze niet meer nodig hebt is een belangrijke eerste stap in de weg naar verandering.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

In de kennisbank van Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling vind je tientallen blogs met waardevolle tips en adviezen. Heb je deze blogs bijvoorbeeld al gelezen:

Leuk dat je dit blog leest …

Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.

Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan:

De KOERS

De belevingsreis voor hooggevoelige vrouwen

Wil jij in korte tijd, onder vakkundige begeleiding, de diepte in en grote stappen zetten? Dan ben je van harte welkom om mee te gaan op reis. Jaarlijks starten we met een nieuwe ronde van de Koers (een belevingsreis voor vrouwen).

Tijdens de Koers ga je aan de slag met het opheffen van blokkades in jezelf, die ervoor zorgen dat je energie niet meer stroomt.