Omgaan met veranderingen als HSP'er

Hoe ga je als HSP’er om met veranderingen?

Vind jij het als HSP’er lastig om te dealen met veranderingen. Kun je soms overvallen worden door een paniekgevoel wanneer er veranderingen plaatsvinden in je leven? Veel hooggevoelige mensen kennen dit gevoel. In dit blog leggen we je uit waarom dit lastig kan zijn voor een HSP’er, maar ook hoe je hier op een goede manier mee om leert gaan.

Wat is hooggevoeligheid?

De afkorting HSP staat voor hoogsensitief persoon. Dit is een relatief jonge term die in 1996 door de bekende Amerikaanse psychologe Elaine N. Aron is bedacht. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Ze beleven smaak, geluid en gevoelens intenser.

Dat is een bijzonder krachtige eigenschap. Alleen soms loop je in het dagelijks leven tegen bepaalde vraagstukken aan. Kijken we naar veranderingen dan moet je je voorstellen dat je als HSP’er prikkels diepgaander verwerkt dan minder sensitieve mensen. Veranderingen zorgen voor prikkels. Het betekent dus dat veranderingen kunnen zorgen voor overprikkeling.

Gratis ebook (noodplan voor HSP’ers)

In dit gratis e-book vind je handige tips voor hooggevoelige mensen. Voorkom dat je te veel energie verspilt en hooggevoeligheid als een negatieve eigenschap gaat zien. Download dit e-book nu gratis en ontvang ‘m direct in je mailbox.

Binnen een paar minuten in je mailbox. Je kunt direct aan de slag

Welke soorten veranderingen zijn lastig?

Ieder mens heeft wel een beetje moeite met veranderingen. De eerste werkdag is bijvoorbeeld altijd even wennen. Verhuizen naar een andere plek of een ander huis is ingrijpend.

De meeste mensen vinden dit lastig, maar wennen ook vlot. Voor een HSP’er kan dit lastiger zijn. Het duurt vaak even voordat ze een verandering hebben verwerkt.

Dit geldt niet alleen voor grote of negatieve veranderingen. Soms zit dit ook in kleine dingen. Denk aan dat je dag anders loopt dan je verwacht. Ook geldt dit voor positieve veranderingen. Het gaat puur om het feit dat veranderingen prikkels geven en dat je meer tijd nodig hebt om deze te verwerken.

Veranderingen sneller verwerken (op jouw tijd)

Gelukkig kun je als HSP’er leren om veranderingen sneller te verwerken. Dit is ook noodzakelijk, want je wordt vaak met nieuwe situaties geconfronteerd in het leven.

Denk bijvoorbeeld aan onverwachte levensgebeurtenissen. Een geliefde kan overlijden of je wordt onverwachts ontslagen. Daarnaast kunnen er ook positieve levensgebeurtenissen plaatsvinden. Misschien word je verliefd of ga je verhuizen naar een ander land om jezelf daar te ontwikkelen.

Je eigen ruimte pakken

Naast de gevoelige verwerking van prikkels speelt er nog een ander aspect een rol voor hooggevoelige mensen. Als HSP’er ben je geneigd om je eigen verlangens opzij te zetten voor de ander. Omdat je goed aanvoelt wat een ander wilt heb je als kind geleerd om dat wat jij wilt opzij te zetten.

Wanneer jij bij veranderingen aangeeft waar je behoefte aan hebt dan kan dit erg spannend zijn. Je bent bang dat je afgewezen wordt of je bent bang voor kritiek en dus houd jij je mond. Met als gevolg dat je makkelijk overprikkeld raakt omdat je over je grenzen gaat.

Omgaan met veranderingen als HSP'er

Een HSP’er heeft schakeltijd nodig

Bij een verandering heb je als HSP’er schakeltijd nodig. Dit is de tijd die een hooggevoelig iemand nodig heeft om nieuwe prikkels te verwerken. Dit om te voorkomen dat je over de grens gaat en te moe bent. Plan daar dan ook voldoende tijd voor in. Dan verwerk je als HSP’er namelijk sneller de emoties en prikkels die horen bij een verandering.

Hoe ga je als HSP’er beter om met veranderingen?

Gelukkig zijn er praktische manieren om als HSP’er beter met veranderingen om te gaan. In het laatste gedeelte van dit artikel zullen we enkele praktische tips voor meer rust geven.

Je eigen blauwdruk leren kennen

Het helpt wanneer je voor jezelf weet hoe je op veranderingen reageert en hoe je omgaat met momenten waarop overprikkeling op de loer ligt. Het is wetenschappelijk bewezen dat je hooggevoelige brein gevoelig is voor veranderingen. Het helpt wanneer je jouw brein even de tijd geeft om alles op een rijtje te zetten.

Schrijven

Om jezelf te helpen kan schrijven helpen. Schrijf op wat je voelt, waar je tegen aanloopt, wat je spannend vindt aan de verandering. Maar ook welke opties je hebt in hoe je omgaat met een veranderende situatie. Door het schrijven creëer je overzicht.

Communiceer dat je bedenktijd nodig hebt

In contact met een ander kun je aangeven dat je bedenktijd of schakeltijd nodig hebt. Geef aan hoeveel schakeltijd je ongeveer voor de situatie nodig denkt te zijn. Dit hangt uiteraard af van het type verandering.

Wees lief voor jezelf

Heb je te maken met veranderingen, wees lief voor jezelf. Gun jezelf om te wennen aan je nieuwe baan, het samenwonen met je nieuwe partner, een nieuw huis of een situatie waarin je bijvoorbeeld een dierbaar iemand bent verloren. Goed voor jezelf zorgen is persoonlijk, maar je kunt denken aan dingen als:

  • Praten met vriendinnen of familie
  • Wandelen in de natuur
  • Tijd doorbrengen met dieren
  • Besteed tijd aan hobby’s
  • Ga lekker sporten

Aan de slag met de onderliggende oorzaken

Met behulp van coaching kun je aan de slag met het doorbreken van patronen. In de coaching van Voorwaarts in Ontwikkeling maken we gebruik van familieopstellingen. Tijdens het werken met familiesystemen werken we vanuit de theorie van de drie natuurwetten:

1. Ordening: Het belang van de juiste positie en juiste ordening in het systeem. Neemt iedereen in het systeem de juiste positie in?

2. Het belang van het evenwicht tussen geven en nemen: De balans tussen geven en nemen hoort te kloppen

3. Buitensluiting/verbinding: Niemand van het systeem mag buitengesloten worden of er buiten gaan staan. Iedereen hoort erbij! In zowel de huidige generatie als de voorgaande generaties.

In het familiesysteem is het belangrijk dat jij jou plek inneemt. Dat betekent dat je de ruimte mag pakken die je nodig bent. Uit angst voor afwijzing ben je van je plek afgegaan. Je maakt jezelf kleiner dan je bent, je geeft je ruimte weg omdat het niet veilig voelt. Door een familieopstelling te doen kun je dit herzien.

Een familieopstelling is een van de basispijlers in de coaching van Voorwaarts in Ontwikkeling.

Leuk dat je dit blog leest …

Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.

Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan: