Doorbreek je patronen met een familieopstelling

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt familieopstellingen en systemische coaching met behulp van tools zoals de paardenkudde, representanten, poppetjes en vloerankers.

Met een familieopstelling krijg je inzicht in onbewuste dynamieken.

Of bel: 06 10649602


20 + jaar

ervaring als coach en trainer

7+ jaar

eigen locatie in Drenthe

Live en online

familieopstellingen

Herken jij dit?

Loop jij continu vast in dezelfde patronen?

Loop jij continu vast in dezelfde patronen in je leven? Ben je iemand die anderen graag helpt, maar vergeet jij jezelf daarin steeds?

Valt het je op dat je steeds worstelt met dezelfde thema’s: je durft geen keuzes te maken, bent continue op zoek naar goedkeuring van de ander, je durft geen grenzen te stellen of bent bang voor afwijzing.

Wat je ook probeert, het lukt je niet om de cirkel echt te doorbreken.

Dat is ongelooflijk frustrerend.

Het zorgt er namelijk voor dat je de regie kwijtraakt over je eigen leven. Je komt in situaties terecht waarin jij je niet prettig voelt. Denk aan ongezonde relaties of werk waarin je niet echt gelukkig bent. Je hebt het gevoel dat je continu achter de feiten aanloopt.

Geruststellend misschien …

Weet dat je niet de enige bent & weet dat het anders kan

Je hebt al van alles geprobeerd. Misschien heb je aangeklopt bij verschillende coaches? Geprobeerd een oplossing te vinden met ademhalingsoefeningen, wandelen in de natuur of betere zelfzorg.

Maar het lukt je niet om definitief af te rekenen met je patronen.

Dat het je niet lukt om je patronen te doorbreken kan te maken hebben jouw familiesysteem.

In het familiesysteem vind je dynamieken, die je herhaalt in je volwassen leven. Dit zijn patronen die we zelf vaak niet scherp zien, omdat ze zo logisch lijken.

Systemisch werken gaat over de
verborgen dynamiek zichtbaar maken.

Een belangrijk principe binnen het familiesysteem is dat jij de juiste plek inneemt. Wanneer je dit niet doet, kan het zijn dat je daar een prijs voor betaald.

Familieopstelling doen in Drenthe

Goed om te weten

Wat is Een familieopstelling

Een familieopstelling kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw familiesysteem. Je herhaalt vaak dezelfde patronen als je ouders en uit je kindertijd in je volwassen leven. In een opstelling kun je dit visueel maken.

Het systeem kan met poppetjes, mensen, vloerankers of paarden worden uitgebeeld. Even plat gezegd betekent dat deze mensen, dieren of materialen symbool staan voor bepaalde familieleden of een thema in jouw systeem. Zoals jouw vader, moeder, opa, oma of iets of iemand anders uit het systeem.

De opstelling helpt je beter te begrijpen hoe systemen werken en waarom je vasthoudt aan bepaalde patronen, vaak zonder dat jij je er bewust van bent dat je het systeem compleet probeert te maken.

Een familieopstelling helpt je om je eigen plek weer in te nemen waardoor jouw levensenergie weer gaat stromen. Het biedt ordening en herstelt de balans tussen geven en nemen.  Het helpt je om uit de verstrikking te komen met bijvoorbeeld een van je ouders.

Thema´s als hooggevoeligheid, parentificatie, codependentie en afwijzingsgevoeligheid kunnen door een familieopstelling inzichtelijk worden gemaakt.

“Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd het te herhalen”

Wanneer kies je voor een familieopstelling?

Thema’s of vragen

Familieopstelling en systemische coaching

Online en offline

Soorten opstellingen

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt familieopstellingen in vier varianten. Hierbij maken we onderscheid tussen:

 • Live opstellingen: dit zijn opstellingen die plaatsvinden op onze locatie in Elim.
 • Online opstellingen: dit zijn opstellingen die online plaatsvinden. Dat betekent dat je deze opstelling kunt volgen vanuit iedere plek waar je internetverbinding hebt.

Live opstelling

Vloerankers, poppetjes & paarden

Een live-opstelling waarbij gebruik gemaakt wordt van vloerankers, poppetjes of de paardenkudde.

Live opstelling

Representanten en paarden

Een live-opstelling waarbij gebruik gemaakt wordt van representanten of de paardenkudde.

Online opstelling

Met online tool

Een online opstelling waarbij gebruikgemaakt wordt van de online tool. Kleurrijke waterdruppels staan symbool voor de actoren uit jouw familiesysteem.

Online opstelling

Met online tool & representanten

Een online opstelling -bestaande kleurrijke actoren en representanten- geven inzicht in de dynamiek binnen jouw systeem van herkomst.

Wat is er mogelijk?

Hoe geef je invulling aan de familieopstelling?

Bij een familieopstelling heb je iets of iemand nodig die een plek kan vertegenwoordigen in het systeem. Dit kan op verschillende manieren:

Familieopstelling met poppetjes

Familieopstelling met poppetjes

Tijdens een familieopstelling met poppetjes wordt jouw verhaal uit jouw hoofd gehaald en letterlijk op tafel geplaatst door middel van poppetjes of figuren.

Je hoeft er alleen maar naar te kijken zonder oordeel. Dit beeld geeft een verhelderende kijk op jouw vraagstuk en wat er speelt op de onderlaag in het familiesysteem. 

Familieopstelling met representanten

Familieopstelling met representanten

Deze krachtige methode laat snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak van ons gedrag is. Het helpt om verborgen verbanden te zien in een groter geheel waar we onderdeel van zijn. Verstrikkingen worden zichtbaar gemaakt waardoor het mogelijk wordt om los te komen van oude patronen. Een helend proces voor de vraagsteller en representant.

Familieopstelling met paarden

Familieopstelling met paarden

Tijdens het systemisch werken met paarden gaan we ervan uit dat het paard niet alleen op de deelnemer als individu reageert. Maar juist op het hele systeem waar de deelnemer onderdeel van is. Tijdens het systemisch werken met paarden kan het gebeuren dat het paard iets of iemand uit het systeem representeert uit het systeem van de deelnemer. Door de beweging van het paard waar te nemen ontstaat inzicht. Paarden werken waardeoordeel vrij. Iets wat vaak als heel prettig wordt ervaren door de deelnemer. 

Familieopstelling met vloerankers

Familieopstelling met vloerankers

De familieopstellingen met vloerankers zijn te vergelijken met de opstelling met poppetjes. Alleen haal je hier het verhaal uit je hoofd door middel van vloerankers.

Met als extra voordeel dat je letterlijk op het vloeranker kan gaan staan om te ervaren hoe het op je eigen plek voelt, maar ook op de plek van de ander. Vanuit die plek kijken naar jezelf kan veel inzichten geven.

Maak een afspraak voor een familieopstelling

Heb je vragen, neem gerust contact met mij op.

Of bel: 06 10649602

“Ik heb weer leren luisteren naar mijn hart”

Dankbaar dat ik heb kunnen deelnemen aan een systemische opstelling bij Marike en haar paarden. Eindelijk kan ik weer verder met nieuwe inzichten nadat ik door een moeilijke periode moest. Ik heb weer leren luisteren naar mijn hart. Vanuit mijn hoofd naar mijn ziel. Onverwerkt verdriet heeft een plekje gekregen. Maar zonder de warme en liefdevolle ondersteuning van Marike was dit niet gelukt. Mocht je vastlopen in steeds terugkerende patronen dan raad ik je van harte aan om een systemische opstelling te doen. Bij Marike ben je absoluut op de juiste plek.

Yvette Stefanie

Even voorstellen

Marike LIemburg

Mijn naam is Marike Liemburg. Ik ben de sensitieve kracht achter Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling, leiderschapscoach en help mensen Voorwaarts in Ontwikkeling.

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring als coach en trainer. In mijn toolbox vind je veel kennis en ervaring.

Zo ben ik opgeleid tot senior communicatieadviseur en bestuursadviseur. Systemisch opsteller met en zonder paardenkudde. HSP-coach en onderlegd in bezielingscoaching en creatieve coaching (schrijven en encaustic art).

Mijn werkwijze kenmerkt zich door: sensitieve kracht, recht vanuit het hart betrokken tijdens het begeleiden van mensen en teams.

Familieopstelling

Wat levert het op?

Een opstelling draagt bij aan:

Zeg ja tegen het leven

Je leert JA zeggen tegen het leven en meestromen met wat het leven je te bieden heeft, zodat je meer rust en vrede ervaart in alles wat je doet.

Neem je eigen plek in

Je neemt je plek weer in in jouw familiesysteem waardoor jij steviger en krachtiger in het leven staat, en jezelf werkelijk een plek geeft in de wereld.

Jouw eigen-wijsheid

Je gaat je eigen pad volgen, ontdekt je eigen wijsheid en vormt je eigen waarheid, ongeacht wat anderen daar mogelijk van zouden kunnen vinden.

Je ouders accepteren

Wanneer je in staat bent je ouders volledig te nemen en een plek in je hart te geven, kun je het jezelf werkelijk goed laten gaan.

Meer flow

Je ervaart flow en moeiteloosheid. Je ziet de wereld als je spiegel, waardoor er je problemen gaat zien als prachtige kansen die leiden tot innerlijke groei.

Meer voldoening

Je ervaart meer voldoening in de dingen die je doet. Je bent meer aanwezig in het hier-en-nu, waardoor twijfel en zorgen aanzienlijk minder zijn.

Juiste mensen aantrekken

Je gaat andere situaties, relaties en personen in je leven aantrekken, passend bij de groei die je zelf hebt gemaakt.

Emoties verwerken

Je gaat emoties loslaten die jaren vastgezeten hebben. Dit geeft een enorme opluchting waardoor je weer vooruit kunt in/met je leven.

Fijne relaties

Doordat je volmondig ja leert te voelen zal de relatie met je partner verbeteren. Je durft nu echt de verbinding aan te gaan met een ander.

De kracht van de paarden

Verhaal uit de praktijk

Ze staat in de wei tussen de paarden. Ik vraag haar om haar systeem van herkomst neer te leggen op de grond.

Ze maakt een briefje voor zichzelf, haar moeder en haar zus en legt ze neer op de grond. Even staat ze daar en zegt ik voel me zo onrustig.

Dan komt de merrie in beweging en verlaat de ruimte. Zover weg als ze kan. Twee andere paarden gaan erachter aan.

Wie verlaat de kudde vraag ik aan haar. Ik zegt ze. En ik word steeds weer teruggehaald door mijn moeder en mijn zus.

De paarden komen met z’n drieën terug de ruimte in en exploderen volledig.

Ze kijkt er naar en begint onbedaarlijk te huilen.

Waar kijk je naar vraag ik.

Naar de explosie zegt ze, de explosie waarbij mijn vader om het leven kwam.

Ik wilde er bij weg. Nu snap ik waarvoor ik op de vlucht ben. En dat maakt me moe. De paarden keren terug in de wei. Ze buigt en zegt; Dank je wel!

Wat mag je verwachten?

Onze werkwijze bij familieopstellingen

Interesse

#1: Plan een afspraak

Spreekt onze dienst je aan? Dan ben je van harte welkom!

We maken per mail samen een afspraak voor de systemische werkvorm waar jij voor kiest (live of online)

Interesse

#2: Je krijgt de factuur

Hiervoor ontvang je via de mail een factuur voorafgaande aan de opstelling

De kosten zijn inclusief BTW, koffie, thee, inzet paarden, gebruik materialen.

Interesse

#3: Online sessie

Tijdens een online opstelling kun je lekker vanuit jouw eigen stoel de sessie ervaren. Hiervoor ontvang je een digitale uitnodiging voor een Microsoft Teams Meeting. We werken met de online tool. Met of zonder representanten.

Met de paardenkudde

#4: De opstelling met paarden

Kies je voor een live opstelling met de paarden. Dan werken we buiten. We werken met de paarden in de paardenbak, in de wei of op het verharde deel. Dat ligt ook even aan de weersomstandigheden.

De paarden hebben altijd veel ruimte om te bewegen tijdens een opstelling. Dat vind ik belangrijk om een goed beeld te krijgen van de dynamieken in een systeem.

Tijdens een live sessie word je ontvangen in ons verwarmde coachhuis. Deze ligt aan de rand van het paddock paradise.

De natuurlijke leefomgeving van onze paarden. Onder het genot van een kopje koffie of thee maken we kennis.

Voorbereiding & afsluiting

#5: Ontwikkelvraag & na de live opstelling

Voorbereiding op de sessie
Voordat we aan de slag gaan met de opstelling is het belangrijk om jouw vraag helder te krijgen. Als je dat niet precies weet is dat helemaal niet erg. Ik help je daarbij graag. Daarbij kunnen we ook gebruikmaken van verschillende tools om bij jouw ontwikkelvraag te komen.

De afsluiting
Het is ongeveer twee uur later wanneer je ons terrein in Elim weer verlaat. Trek voor jezelf voldoende tijd uit voor een sessie. Zodat je ook na de sessie even tijd hebt voor jezelf.

“Ik voel mij minder gespannen”

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering

Marike is een zeer ervaren, integere, communicatieve en betrokken coach met humor. Samen met haar mooie paarden. Heel bijzonder om dat te ervarenIk voel mij zekerder en minder gespannen in situaties sinds de familieopstellingen met de studiegroep van De Koers. 
Carla Adriaansen

Eindelijk, na 3 jaar zoeken …

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering

Ontzettend veel gehad aan de coaching en systemische opstellingen bij Marike met haar paarden. Zij opende mij de ogen en deed wat nog niemand anders was gelukt in 3 jaar zoeken. Een hele fijne vrouw die echt de tijd voor je neemt en niet stopt tot ze jou echt heeft kunnen helpen.
Sanne Bijholt

Niet meer dragen voor de ander

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering

Wat ik ervaren heb, is dat het systemisch werk veel losmaakt en opruimt. Het mooiste vind ik het teruggeven van het lot wat niet van jezelf is. Niet meer dragen voor de ander. Dat haalde een druk van mijn schouders en de band weg om mijn longengebied. Ik kan weer diep ademhalen.
Yvette Stefanie

Verschillende vormen

Live familieopstelling

Live – zonder representanten

Familieopstelling individueel

 • Duur: 90-120 minuten

Met gebruik van:

 • Paardenkudde
 • Tafelopstelling met poppetjes
 • Vloerankers

Inclusief

 • Kennismakingsgesprek & formuleren van jouw vraag
 • Koffie en thee
 • Fijne locatie in de natuur
 • Mijn kennis, kunde en sensitiviteit
 • Nazorg

Live – met representanten

Familieopstelling Groep

Deelname mogelijk als vraagsteller of representant

Data: 2024 volgen binnenkort. Wil je met een eigen groep een opstellingen dag organiseren? Wij denken graag met je mee!

 • Duur: hele dag

Inclusief

 • Maximaal tien deelnemers
 • Maximaal vijf deelnemers brengen een vraag in
 • Meerdere keren per dag ben je representant
 • Lichaamswerk
 • Kennismakingsgesprek & formuleren van jouw vraag
 • Koffie, thee en water + lunch en lekkers
 • Fijne locatie in de natuurlijke leefomgeving van de paardenkudde
 • Pauze: Wandeling door natuurlijke omgeving van de paarden
 • Nazorg

Verschillende vormen

Online familieopstelling

Online – zonder representanten

Familieopstelling individueel

 • Duur: 60-75 minuten

Inclusief

 • Online tool met kleurrijke actoren
 • Kennismakingsgesprek & formuleren van jouw vraag
 • Geen reistijd
 • Mijn kennis, kunde en sensitiviteit
 • Nazorg

Online – met representanten

Familieopstelling Groep

Deelname mogelijk als vraagsteller of representant

Data: 2024 volgen binnenkort.

 • Duur: 19:15-21:45

Inclusief

 • Online tool met kleurrijke actoren
 • Maximaal twee vraagstellers
 • Maximaal vijftien representanten
 • Kennismakingsgesprek & formuleren van jouw vraag
 • Geen reistijd
 • Nazorg
Familieopstelling met vloerankers

Waar vinden de live opstellingen plaats?

Welkom op ons Paddock Paradise

Je bent van harte welkom in het Paddock Paradise: onze prachtige locatie op het Drentse platteland. Een Paddock Paradise is feitelijk een simulatie van de natuurlijke leefomgeving van de paarden kudde. 

De opstelling starten we in onze stuurhut. Onder het genot van een kopje koffie of thee. Daarna gaan we samen (eventueel met representanten) aan de slag met de opstelling.

Heb je een vraag?

Veelgestelde vragen

Ervaring met paarden is niet nodig. Als organisatie creëren wij de veilige voorwaarden in samenspraak met de deelnemers. Angst is geen probleem en mag er zijn en gezien worden.

Ja. Ik kan je helpen om je vraag concreet te maken. En ook zonder concrete vraag kunnen we opstellen, zolang er maar iets ‘leeft’ waar je naar zou willen kijken. Dit kan ook simpelweg een gevoel zijn. Het veld laat altijd datgene zien waar je op dit moment naar mag kijken. Ook kan ik je helpen je vraag concreet te maken.

Ik begrijp je helemaal, dit heb ik ook lang gevoeld. We werken met een kleine groep en ik zorg altijd eerst voor een veilig en warme ontvangst voordat we starten (dit krijg ik ook vaak terug van deelnemers). Alles mag er helemaal zijn net als de angst voor paarden.  

Je zult merken dat juist de groep je enorm kan ondersteunen in je proces, zelfs als je niet zo veel deelt. Ook de ervaringen en opstellingen van anderen kunnen je veel inzicht geven in jezelf, maar ook laten inzien dat je er niet alleen voor staat. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een individuele opstelling, live of online

Ja. Uit ervaring blijkt bovendien dat je in een opstelling vaak veel meer kun voelen dan dat je nu denkt. 

Nee. Een familieopstelling doe je voor jezelf. De andere aanwezige, materialen of de paarden zullen representant staan voor jouw familieleden. Uiteraard staat het je helemaal vrij om samen met een familielid te komen, als dit fijn voelt voor jullie beide.

Nee dat maakt niets uit, we werken namelijk op zielsniveau. Jij bent middels je ziel onlosmakelijk verbonden met jouw familiesysteem (van herkomst) en het ‘veld’ zal altijd datgene laten zien wat voor jou relevant is op dit moment. Ook als je jouw familie nooit gekend hebt of daar nu geen contact meer mee hebt.

“Ik kan beter omgaan met mijn hoogsensitiviteit”

Ik heb Marike leren kennen als een betrokken professionele coach met paarden en systemisch opsteller. Zij heeft het voor elkaar gekregen dat ik nu beter kan omgaan met mijn hoogsensitiviteit. Competenties die haar sieren zijn onder andere professionaliteit, empathie, inzet, kwaliteit en luisteren. Heb je interesse voor een systemische sessie (met paarden) dan beveel ik Marike van harte aan.

Coby Bergsma

Maak een afspraak voor een familieopstelling

Heb je vragen, neem gerust contact met mij op.

Of bel: 06 10649602