Hoogsensitieve HSS

Ben jij een high sensation seeker: de complete gids voor HSS’ers.

Ben je iemand die heel gevoelig is: gevoelig voor prikkels of emoties van anderen? Voel je emoties en gevoelens zo intens en diep, dat je soms overweldigd raakt?

En is er tegelijkertijd in jou een hunkering naar avontuur en spanning? Naar het onbekende en maakt dit dat je voortdurend nieuwe ervaringen opzoekt?

Deze combinatie klinkt misschien paradoxaal, maar is voor veel mensen de dagelijkse realiteit. Dit is de wereld van de hoogsensitieve High Sensation Seeker (HSS).

In dit blog duiken we in het leven van de hoogsensitieve HSS: wat is HSS, hoe herken je het, wat is het verschil met HSP en hoe integreer je dit in je dagelijks leven.

Als eerste: wat is een high sensation seeker?

Het is goed om te weten dat uit onderzoek van Elaine N. Aron blijkt dat 20% van de mensen hooggevoelig is. Dat is 1 op de 5 mensen. Het grootste deel van deze groep is prikkelmijdend, de HSP’er. Zo’n 30% van deze mensen zit aan de andere kant van het spectrum en wil juist wel prikkels ervaren en uitgedaagd worden. Dit noemen we de High Sensation Seekers.

In het kort: als je een High Sensation Seeker (HSS) bent, zoek je vaak naar nieuwe ervaringen, verandering en opwinding in jouw leven. Dit betekent niet per se dat je altijd enorme risico’s neemt of constant op zoek bent naar adrenalinekicks; het kan ook betekenen dat je diep geraakt wordt door kunst, muziek of natuur.

HSS gaat niet over blind risico’s nemen

Het is goed om je te realiseren dat het sensation seeker stuk niet gaat over blind risico’s nemen vanuit de drang naar avontuur. Als hoogsensitief persoon ben je vaak juist gevoelig voor het overzien van alle mogelijke risico’s en nadelen. Ook een HSS’er ziet en voelt dit. In feite zoekt een HSS naar veilige en intense ervaringen.

Het verschil in reactie op prikkels

Het cruciale verschil tussen een hoogsensitieve persoon (HSP) en een hoogsensitieve HSS is de reactie op prikkels. Daar waar je als HSP de neiging hebt om je terug te trekken om overstimulatie te vermijden, zoek je als HSS juist naar afwisseling en nieuwe ervaringen om onderprikkeling en verveling tegen te gaan.

Saaiheid, sleur en regelmaat kunnen voor een HSS’er extra lastig zijn. In feite heb je dus alle eigenschappen van een HSP’er met als grote verschil dat je anders reageert op prikkels.

Verband tussen HSP en HSS?

Er zijn eigenschappen die erg passen bij de gevoelige, sensitieve mens. HSP betekent: Hoog Sensitieve Persoon. Als je HSP bent, ben je erg gevoelig voor prikkels en kun je daardoor gemakkelijker overweldigd raken door je omgeving. Je hebt vaak een dieper bewustzijn van subtiele veranderingen in je omgeving, hebt een rijke innerlijke belevingswereld en verwerkt informatie diepgaander.

Hieronder noemen we een aantal kenmerkende eigenschappen van een HSP’er:

  • Gevoelig voor licht
  • Gevoelig voor geluid
  • Zeer empathisch
  • Sterk rechtvaardigheidsgevoel
  • Makkelijk overprikkeld
  • Tijd nodig om prikkels te verwerken
  • Diepgaande verwerking van situaties

Al deze eigenschappen passen ook bij een hoogsensitieve high sensation seeker.

Onderprikkeling bij de high sensation seeker

Voor een hoogsensitieve High Sensation Seeker is onderprikkeling de grootste vijand. Daar waar een HSP’er dit vaak fijn vindt, zijn saaiheid, sleur en regelmaat voor HSS’ers ingewikkeld. Onderprikkeling ontstaat door te weinig afwisseling en een gebrek aan diepgaande informatieverwerking.

Je kunt dus rustig zeggen dat een bore-out op de loer ligt, wanneer je als HSS geen rekening houdt met de behoefte aan afwisseling en intense ervaringen.

In onze coaching zien we ook dat hier een gevaar schuilt. Vaak zijn we geneigd een HSP’er het advies te geven om rust te nemen, zodat hij of zij oplaadt in energie. Maar bij een High Sensation Seeker kan dit een tegengesteld effect hebben. Bij onderprikkeling heeft een HSS juist uitdaging en activiteit nodig.

Verveling, bore-out en onderprikkeling hoogsensitieve HSS

Kenmerken van een hoogsensitieve high sensation seeker

We hebben de belangrijkste HSS kenmerken voor je op een rij gezet:

Diepgaande verwerking bij een HSS

Als hoogsensitieve HSS’er denk en voel je diep na over het leven en reflecteer je intensief op dingen die gebeuren. Je hebt de neiging om dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en je ziet veel nuances. Hierdoor ben je in staat om verbanden te leggen die anderen misschien niet zien.

Veel behoefte aan autonomie & vrijheid.

Voor een hoogsensitieve HSS is autonomie geen luxe, maar een noodzakelijke voorwaarde. Autonomie geeft vrijheid om de dingen te zoals je ze wilt doen.

Je past niet in het standaardplaatje omdat je systeem simpelweg anders werkt. Voor jou zijn de waarden vrijheid, autonomie en zelfontwikkeling extreem belangrijk.

Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen & ervaringen

Je hebt altijd een honger naar nieuwe ervaringen, avonturen en uitdagingen. Je voelt je aangetrokken tot onbekende dingen en bent ook bereid om risico’s te nemen hiervoor. Dit zie je ook terug in de manier waarop je denkt.

Je bent een associatieve en creatieve denker. Je bent altijd bezig met nieuwe ideeën uitdenken en uitwerken. Het liefst doe je dit door te spelen en te ontdekken. Met vallen en opstaan leren, dat is de manier die bij je past. Je hebt een enorme leerhonger en wilt altijd meer weten, ontdekken en begrijpen.

Je verveelt je makkelijk

Je kunt je voorstellen dat in je drang naar nieuwe dingen verveling de kop opsteekt. Heb je te weinig afwisseling in je baan, je hobby’s of je dagelijks leven, dan is de verveling daar. Dat is niet erg, mits het niet de overhand krijgt.

Wanneer jij je te veel verveelt, kan een bore-out op loer liggen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Wanneer je te lang in een bore-out zit kan het doorslaan naar depressiviteit en zelfs een burn-out. Je verliest de zin in wat je doet en de connectie met de zin van het bestaan. Dat is voor een hoogsensitief persoon erg ingewikkeld, juist omdat je ook zo zoekt naar diepgang.

HSS Test

Doe de HSS TEST

Ben je benieuwd of je HSS bent?

Ontdek met deze test binnen 2 minuten of jij je herkent in de kenmerken van een hoogsensitieve High Sensation Seeker.

Ontremming en HSS

Een belangrijk kenmerk van een HSS is ontremming. Hiermee bedoelen we dat de rem op jezelf minder goed werkt. Je gaat makkelijk op in het moment. Je zoekt situaties op waarin je verveling vermindert en een kick ervaart. Dat kan zijn door feesten te bezoeken, wisselende seksuele partners te hebben, overmatig te shoppen, te gamen of door alcohol en/of drugsgebruik. In feite ben je constant op zoek naar dopamine shotjes.

Hiermee balanceer je soms op een dun koord. Sla je door in dit gedrag dan kan verslaving een gevaar zijn. Het kan een manier zijn om niet te willen voelen en pijn of kwetsbaarheid te vermijden.

Behoefte aan een fysieke kick

Als hoogsensitieve HSS heb je vaak behoefte aan een fysieke kick. Je zoekt bijvoorbeeld fysieke ervaringen door te sporten. Dit kan door veel te sporten en jezelf hierin uit te dagen of door sporten te zoeken waar je deze kick vindt. Denk aan skiën, bergbeklimmen of duiken. Het feit dat je voldoening haalt uit deze fysieke ervaringen zit in een paar dingen:

  1. Je krijgt een extra dopamine-shot door de intense ervaring.
  2. Je voorkomt verveling en bevredigt je behoefte aan afwisseling en intens voelen.
  3. Het fysieke stuk geeft je een intense gevoelservaring die je voedt.

Kwaliteiten en talenten van een high sensation seeker

Een HSS is vaak een multitalented. Dat betekent dat je in staat bent om te denken buiten de bestaande kaders. Je bent creatief en staat open voor nieuwe ervaringen. Je houdt van vernieuwing en bent niet bang voor verandering.

Het helpt enorm wanneer je jouw kwaliteiten leert herkennen voor wat ze zijn. Daarmee ben je een enorme meerwaarde voor de mensen om je heen. Of dit nu op je werk, op de sportclub of in je familie is.

HSS en hoogsensitief

Het erkennen van HSS

In de praktijk blijkt dat veel hoogsensitieve personen al hun leven lang worstelen met een stukje sensitiviteit. De hoogsensitieve kenmerken die typeren zijn voor wie jij bent zijn lang niet altijd erkend.

Hierdoor ben jij je gaan aanpassen in de loop van je leven. Als volwassene loop je vervolgens vast. Hierin kunnen we stellen dat de combinatie van HSS en HSP een combinatie is die vaak miskend wordt. Het is voor de omgeving niet altijd te snappen hoe het kan dat je enerzijds diepgaand prikkels verwerkt en anderzijds juist de prikkels opzoekt omdat je dit nodig hebt.

Erkenning voor wie jij bent

Op het moment dat je voor jezelf snapt hoe dit proces in jou werkt, vind je een stukje erkenning voor wie je bent. Is deze erkenning er tot nu niet geweest in jouw leven, dan is het niet raar dat je als volwassene worstelt met bepaald gedrag.

Dit laat zich zien in verschillende vormen, dit verschilt per persoon. Maar vrijwel altijd laat je gedrag zien waarmee je de pijn van afwijzing vermijdt.

Als HSP’er ben je namelijk gevoeliger voor afwijzing, dit noemen we ook wel Rejection Sensitivity.

Voorbeelden van gedrag zijn:

  • Je bent in extreme mate op zoek geweest naar adrenaline kicks in je leven, om te voelen dat je ĂĽberhaupt leeft.
  • Je bent je gaan afzetten tegen je omgeving, in je extreme drang naar autonomie en vrijheid. Een hele legitieme behoefte, maar je afzetten kan ook destructief werken. Het kan zijn dat je hierin over de grenzen van anderen gaat of regels niet respecteert.
  • Je bent andere mensen gaan pleasen in de hoop dat ze je niet zouden afwijzen. Je zet je eigen behoeften opzij en geeft je eigen grenzen niet aan.
  • Je bent clownesk gedrag gaan vertonen, door altijd de grappigste te zijn kreeg je de aandacht die je wilde. Maar je voelt dat dit een masker is.

Balans tussen overprikkeling en onderprikkeling bij een HSS

Voor een hoogsensitieve high sensation seeker kan het leven voelen als een weegschaal waarop je continu balanceert. Aan de ene kant heb je een zenuwstelsel wat (wetenschappelijk bewezen) snel overprikkeld raakt. Aan de andere kant heb je een dopaminehuishouding die vlot onderprikkeld is.

Je hebt voor jezelf uit te zoeken hoe dit werkt voor jou. Hiermee raken we ook aan zelfzorg voor een hoogsensitieve HSS. In jouw zelfzorg blauwdruk moet je de balans vinden tussen actie en rust en tijd voor jezelf versus tijd voor de ander. Maar ook de balans tussen activiteiten ondernemer die onderprikkeling voorkomen en rustmomenten die overprikkeling voorkomen.

Het start allemaal met zelfbewustzijn. Het helpt wanneer je jouw eigen behoeften en grenzen goed kent. Creëer een omgeving voor jezelf waarin ruimte is voor nieuwe, uitdagende ervaringen, maar plan ook bewust momenten in voor ontspanning en reflectie.

Daarnaast geldt: zorg voor voldoende slaap, voedzame voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Dit helpt je om je energieniveau te handhaven.

Leren over hoogsensitiviteit en HSS

Het is ook waardevol om te investeren in zelfkennis en zelfontwikkeling. Leer meer over hoogsensitiviteit en HSS, en probeer de kennis en strategieën waar je over leert te integreren in je leven. Ontdek voor jezelf: wat herken je, wat niet? Wat werkt voor jou, wat niet? Uiteindelijk is het doel om je leven zo in te vullen dat het voor jou werkt.

Coaching voor hoogsensitieve High Sensation Seekers

Voorwaarts in Ontwikkeling is gespecialiseerd in de coaching van hoogsensitieve mensen. Wanneer je in aanraking komt met hoogsensitiviteit gaat er een wereld voor je open. Dit kan best confronterend zijn, zeker als je tot de conclusie komt dat je jouw hele leven een leven hebt geleefd waarin je niet jezelf hebt kunnen zijn.

Tijdens de coaching geven we erkenning aan jouw hoogsensitiviteit. Je gaat de kracht van hooggevoeligheid omarmen. Het gaat over zelfacceptatie, zelfrespect, zelfvertrouwen en zelfwaardering. En dat is de gezondste manier om te leren omgaan met jezelf en dus met je hoogsensitiviteit.

Test: ben je een hoogsensitieve HSS?

Wil je weten of je een hoogsensitieve high sensation seeker bent? Met onze HSS-test achterhaal je door middel van 23 vragen of je in het profiel van een HSS past.

HSS Test

Doe de HSS TEST

Ben je benieuwd of je HSS bent?

Ontdek met deze test binnen 2 minuten of jij je herkent in de kenmerken van een hoogsensitieve High Sensation Seeker.

Conclusie

Wanneer je een High Sensation Seeker (HSS) bent, sta je continu op een kruispunt waar je twee kanten op kunt: de weg van intensiteit en sensitiviteit. Je zit in een voortdurende dans tussen je behoefte aan prikkels en het omgaan met het verwerken van prikkels.

Verveling en onderprikkeling zijn je grootste vijanden: ze kunnen leiden tot bore-out waardoor je in een negatieve vicieuze cirkel terecht komt. Daar tegenover staan een aantal prachtige kwaliteiten.

Erken je behoeften, respecteer je grenzen en ontwikkel strategieën om met onder- en overprikkeling om te gaan.

Leuk dat je dit blog leest …

Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.

Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan: