Emotioneel afwezige moeder

De moederwond: wat is de impact van een emotioneel afwezige moeder?

Is je moeder in je jeugd emotioneel afwezig geweest dan laat dit mogelijk sporen na in de vorm van een zogenaamde moederwond. Het is belangrijk om deze te herkennen, zodat je inzicht krijgt in de gevolgen en de gelegenheid krijgt om dit te helen.

Je vindt in dit blog informatie over de moederwond en tips om daarmee om te gaan. De impact van een emotioneel afwezige moeder is namelijk groot en de gevolgen blijven aanwezig als je de moederwond niet heelt.

De rol van je moeder

Je moeder is de eerste verbinding met de wereld. Voor een kind is de veilige relatie met een moeder een belangrijke voorwaarde voor groei. Je moeder staat symbool voor jouw vermogen om relaties aan te gaan en verbinding te zoeken met anderen.

Wanneer er sprake is van een veilige hechting in je kindertijd, dan ontstaat dit van nature. Het is belangrijk dat je moeder niet alleen fysiek aanwezig, maar ook emotioneel veiligheid en geborgenheid biedt.

Een emotioneel afwezige moeder: wat houdt dit in?

Je loopt een moederwond op als je moeder emotioneel niet aanwezig is geweest. Hierdoor ontstaat er schade in je ontwikkeling. Je moeder kan emotioneel afwezig zijn doordat:

  • Ze worstelde met depressieve gevoelens
  • Ze ziek was
  • Ze een narcistische persoonlijkheidsstoornis had
  • Ze in een relatie met een narcistische partner zat
  • Ze niet in staat was om moeder te zijn omdat ze niet wist hoe
  • Ze druk was met zorgen voor bijvoorbeeld haar ouders
  • Ze verslaafd was aan drugs, alcohol
  • Ze altijd moest werken om financieel rond te komen
  • Ze de kinderen alleen op moest voeden
  • Ze zelf ook niet wist hoe liefde en veiligheid eruit zagen
  • Ze haar eigen pijn niet heeft aangekeken waardoor ze het meegeeft aan haar kinderen.

Het gevolg van een emotioneel afwezige moeder is dat je als kind denkt dat dit aan jou ligt. Je hebt het gevoel dat je in de weg loopt, dat je moeder niet van je houdt of dat je te veel bent. Dat is heftig.

Het is niet zo dat een moederwond altijd ontstaat door opzettelijke verwaarlozing of misbruik. Emotionele verwaarlozing gaat over dat je moeder niet emotioneel aanwezig heeft kunnen zijn.

Marike

Kan ik je helpen?

Wil je aan de slag met het doorbreken van je patronen? Laat mij je helpen. Door middel van gerichte coaching help ik je de regie terug te pakken in je leven.

Hoe herken je de moederwond / Wat zijn de kenmerken van de moederwond

Een moederwond is te herkennen aan verschillende kenmerken:

Strategie ontwikkelen om gezien te worden

Al deze gevoelens zorgen ervoor dat jij jezelf niet kunt zijn. Wat je vervolgens als kind doet, is een strategie ontwikkelen om te zien dat je moeder je toch ziet staan. Zo kan het zijn dat:

  • Je ontzettend perfectionistisch bent, in de hoop dat je moeder je ziet staan als je geen fouten maakt.
  • Jij jezelf volledig wegcijfert. Enerzijds omdat je moeder dit altijd deed en anderzijds omdat je voor je moeder bent gaan zorgen. Dit noemen we ook wel parentificatie.
  • Je bent de last en het lot van je moeder gaan dragen.
  • Je vindt het lastig om keuzes te maken of beslissingen te nemen
  • Je ontwikkelt codependentie als overlevingsstrategie.
  • Je gaat voor je moeder zorgen, in de hoop dat ze het goed heeft.
  • Je bent altijd op zoek naar goedkeuring van buitenaf
  • Jij je continu aanpast aan andere mensen.
  • Je geen grenzen durft aan te geven of voor jezelf op te komen, dan zit je jouw moeder in elk geval niet in de weg.
  • Je een ’te groot’ verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelt waarbij je de last van iedereen op je schouders neemt.

De moederwond en een familieopstelling

Een familieopstelling kan je helpen om inzicht te krijgen in jouw familiesysteem. Je herhaalt vaak dezelfde patronen als je ouders en uit je kindertijd in je volwassen leven. In een opstelling maak je dit visueel.

Het systeem kan met poppetjes, mensen, vloerankers of paarden worden uitgebeeld. Dit betekent dat deze mensen, dieren of materialen symbool staan voor bepaalde familieleden of een thema in jouw systeem. Zoals jouw vader, moeder, opa, oma of iets of iemand anders uit het systeem.

Wanneer je moeder emotioneel afwezig is geweest, is de kans groot dat jij voor haar bent gaan zorgen. Dat is niet jouw taak als kind. Dit noemen we parentificatie. Je vervult als kind de rol van een ouder. Gevolg is dat er geen enkele ruimte is voor jou!

Van deze dynamiek kun je in je volwassen leven veel last hebben. Dit kan de oorzaak zijn van depressie of burn-out.

Door een familieopstelling te doen kun je jouw eigen plek weer innemen in het systeem.

Gratis ebook (noodplan voor HSP’ers)

In dit gratis e-book vind je handige tips voor hooggevoelige mensen. Voorkom dat je te veel energie verspilt en hooggevoeligheid als een negatieve eigenschap gaat zien. Download dit e-book nu gratis en ontvang ‘m direct in je mailbox.

Binnen een paar minuten in je mailbox. Je kunt direct aan de slag

Hoe ziet de relatie met je moeder eruit?

Het is goed om naar je relatie met je moeder te kijken om jezelf te helen van de moederwond. Bijvoorbeeld door je er bewust van te worden dat je graag altijd de goedkeuring van je moeder wilt hebben voordat je blij bent met jezelf.

Of is je moeder iemand die altijd de aandacht op zichzelf richt en niet naar jou luistert? Besteed jij veel tijd aan je moeder om haar problemen aan te horen en op te lossen? Wil je moeder dagelijks contact om je in je leven te mengen en lijkt dat op claimgedrag?

Krijg je veel kritiek van je moeder op de dingen die je doet? Door de relatie met je moeder vanaf een afstand te bekijken, creëer je bewustwording. Dit is een eerste goede stap naar het hele van de moederwond.

Helen van de moederwond

Het doorbreken van de moederwond is een proces wat tijd nodig heeft. Gun jezelf die tijd ook. Je mag lief zijn voor jezelf. De volgende dingen helpen je bij het helen van de moederwond.

Erkenning en bewustwording:

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de aanwezigheid van de moederwond en de impact ervan op je leven. Bewustzijn kun je creëren door kennis op te doen over de moederwond, maar ook door bijvoorbeeld een familieopstelling te doen.

Deze bewustwording zorgt ervoor dat je leert herkennen waar je in je leven beïnvloed wordt door de moederwond. Wanneer je dit herkent, kun je ook dingen veranderen.

Rouw en acceptatie:

Het kan nodig zijn om te rouwen om het gemis van de zorg die je als kind nodig had maar niet hebt ontvangen. Het doorvoelen en erkennen van deze pijn en het toestaan ​​van jezelf om ze te ervaren, is een belangrijk onderdeel van het genezingsproces.

Marike

Kan ik je helpen?

Wil je aan de slag met het doorbreken van je patronen? Laat mij je helpen. Door middel van gerichte coaching help ik je de regie terug te pakken in je leven.

Zelfzorg en zelfliefde:

Om een fijne relatie met jezelf te ontwikkelen zijn zelfzorg en reflectie belangrijk. Dit is namelijk iets wat je niet of minder goed kent. Het vraagt moed om voor jezelf te kiezen.

Richt je op zelfzorg en het ontwikkelen van een liefdevolle relatie met jezelf. Dit gaat over het nemen van tijd voor zelfreflectie, het ontdekken van je behoeften en het herkennen van je eigen grenzen.

Werken met het innerlijk kind

Tijdens coaching en in het herstelproces kun je aan het werk met jouw innerlijk kind. Innerlijke kind therapie kan een waardevol zijn in jouw herstel. Het gaat er hierbij om dat je het gekwetste kinddeel in jou ziet en leert begrijpen. Je wordt uitgenodigd om contact te maken met je innerlijke kind en de pijn en behoeften die het ervaart. Hierdoor voelt je innerlijke kind zich gehoord en begrepen.

Je wordt hierdoor aangemoedigd om onverwerkte emoties te herkennen en te helen. Door jezelf toe te staan ​​deze emoties te ervaren en te uiten, kun je oude pijn loslaten en daarmee heel je de pijn in jezelf. Je leert jezelf de liefde, troost en veiligheid te geven die je als kind hebt gemist.

Therapie en ondersteuning:

Het kan nuttig zijn om hulp te zoeken bij een therapeut die je ondersteunt bij een stukje heling van de moederwond. Een therapeut of coach is een spaceholder zodat je in alle veiligheid deze spannende emoties in jezelf kunt verkennen. Binnen Voorwaarts in Ontwikkeling maken we gebruik van verschillende dingen tijdens de coaching:

Leuk dat je dit blog leest …

Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.

Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan: