Paarden spiegelen

Spiegelen met paarden: de kracht van paardencoaching

Je hebt vast wel eens gehoord van spiegelen met paarden, paardencoaching of coachen met paarden. Eigenlijk gaat het om het coachen met paarden. Omdat het paard wordt ingezet tijdens een coachingsessie. De term paardencoaching doet vermoeden dat het paard gecoacht wordt. En dat is niet het geval. Toch is paardencoaching een term geworden die velen van ons inmiddels wel kennen. 

Het kan zijn dat je gehoord hebt van paarden die spiegelen en daarom benieuwd bent naar het spiegelen met paarden. Misschien vraag jij je af hoe dit werkt? Of wil je meer weten over hoe jij de kracht van paarden zelf kunt ervaren.

Spiegelen met paarden is indirect een andere naam voor paardencoaching of coachen met paarden. Met paarden spiegelen wordt bedoeld hoe een paard reageert op jouw gevoel of emotie. Vrij vertaald: Het paard laat zien wat door jou mag worden aangekeken. 

Voel jij je gespannen? Dan spiegelt een paard dit en kan dus ook gespannen reageren. Door het natuurlijke gedrag van het paard te benoemen en daarbij jouw eigen gevoelens te analyseren, kom je erachter waarom het paard op een bepaalde manier reageert en word jij je bewust van jouw eigen gedrag.

Hoe werkt paarden spiegelen?

Als mensen met elkaar communiceren, dan bestaat dit voor ongeveer 85% uit non-verbaal gedrag. Het grootste gedeelte hiervan doen we onbewust en wordt aangestuurd door gevoelens, gedachten en onderbewuste overtuigingen.

Een paard is alleen gericht op non-verbaal gedrag en voelt aan wat er in jou omgaat. Door jouw gedrag te spiegelen kan het paard jou bewust maken van wat er onbewust in jou plaatsvindt. Aan de hand van de reacties van het paard kun je dus onderzoeken welke gevoelens, gedachten en overtuigingen aan jouw gedrag ten grondslag liggen.

Een paard blijft je continu spiegelen. Dit betekent dat wanneer jij jouw gedrag verandert, dat het gedrag van het paard ook verandert. Als jij jouw houding verandert, dan zie je dit dus gelijk terug in de reactie van het paard. Omdat je dit op een ervarende manier leert, ben je beter in staat om het te onthouden.

Wat betekent paarden spiegelen?

Dit moet je weten over het paard en de kudde

Een paard is een prooidier en daarom een vluchtdier. Dat is de reden dat zij leven in een kudde. Zodat ze samen de veiligheid kunnen waarborgen. De kudde heeft maar een strategie en dat is de: overlevingsstrategie.

Dat deze strategie goed werkt blijkt uit het feit dat het paardenras al meer dan 70 miljoen jaar bestaat. Dat is superknap voor een prooidier ras. Naast prooidier, vluchtdier en kuddedier zijn er nog drie belangrijke factoren in de kudde namelijk: bewegen, veiligheid en eten. 

Onderlinge afstemming

Onderlinge afstemming in de kudde is van groot belang. Elke kudde lid kent zijn of haar eigen plek en kwaliteiten. Zodat de vlucht soepel kan worden ingezet wanneer er een tijger wordt gesignaleerd die honger heeft. Dat betekent dat er in een fractie van een seconde gehandeld moet worden. 

De rol van leiderschap

In de kudde speelt leiderschap een belangrijke rol. Ook energiemanagement is belangrijk. Paarden zijn echte leermeesters als het gaat om energiemanagement. Zij zorgen er altijd voor dat er energie beschikbaar is op het moment dat het nodig is. Een paard zal geen onnodige energie verspillen (daar kunnen wij als mensen nog veel van leren). 

Het betekent ook dat een paard zeer sensitief is. Bij de minste of geringste verandering in de omgeving reageert een paard. Tijdens het coachen met paarden maken we gebruik van de overlevingsstrategie en sensitiviteit van de kudde.

Wanneer is paarden spiegelen interessant voor je?

Of je nu jong of oud bent, spiegelen met paarden is geschikt voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen of zich persoonlijk wil ontwikkelen. Spiegelen met paarden kan bijvoorbeeld helpen als jij je herkent in de volgende punten:

  • Je vindt het moeilijk om nee te zeggen en je eigen grenzen aangeven;
  • Je bent je niet bewust van je non-verbale communicatie en wordt daardoor vaak verkeerd begrepen;
  • Je kunt geen keuzes maken en bent besluiteloos;
  • Je durft niet goed voor jezelf op te komen en bent het liefst onzichtbaar;
  • Je wilt je zelfbewustzijn ontwikkelen;
  • Je denkt dat je niets kan en niets waard bent;
  • Je voelt je makkelijk schuldig over dingen;
  • Je bent bang voor afwijzing en verstopt je;
  • Je doet je anders voor dan je in de kern bent;
  • Je overschreeuwt jezelf.

De kracht van spiegelende paarden

Paarden zorgen ervoor dat je snel inzicht krijgt in je emoties, gedachten en gedrag. Ze laten je zien hoe je overkomt op anderen en hoe je effectiever kan communiceren. Daarnaast zorgt het werken met paarden dat je helemaal in het moment bent, meer ontspannen raakt en rust in je hoofd krijgt. Paarden bezitten een aantal kwaliteiten die heel geschikt zijn om jou meer over jezelf te leren:

  • Paarden zijn heel puur en oordelen niet;
  • Paarden zijn altijd in het moment;
  • Paarden geven direct feedback;
  • Ze zijn gevoelig voor de emoties, energie, intenties en gedachten van mensen;
  • Paarden zijn altijd op zoek naar rust en balans in de kudde;
  • Ze zijn kwetsbaar, zachtaardig en nieuwsgierig.
Paarden spiegelen en paardencoaching

Hoe gaat paardencoaching in zijn werk?

Ben je geïnteresseerd in paardencoaching en ben je benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Tijdens een sessie wordt er altijd gestart met de basis, we kijken dus naar jouw vraag. Waar loop je tegenaan?

Wanneer we de bak ingaan met de paarden zal het paard als spiegel ingezet worden. Als coach zal ik je vragen stellen en je aanzetten om na te denken over de gevoelens, gedachten en overtuigingen die aan de basis liggen van het jouw (non-verbale) gedrag.

Bewustwording en inzicht

Vanuit bewustwording en inzicht zal er een vertaalslag gemaakt worden naar jouw dagelijkse leven. We bedenken kleine stappen die je in de praktijk kunt oefenen om een verandering in je leven te bewerkstelligen. Werken met paarden vindt altijd buiten in de natuur plaats, waardoor je veel rust ervaart. Door deze rust ben je beter in staat om te leren.

Aan de slag met verschillende thema’s

Tijdens paardencoaching kunnen we aan veel verschillende onderwerpen werken. Misschien ben je heel erg onzeker en wil je hier graag vanaf. Of misschien heb je het gevoel dat je niets waard bent. De volgende thema’s komen vaak naar voren tijdens paardencoaching:

  • Wat zijn mijn kwaliteiten?
  • Hoe kan ik mijn communicatie verbeteren?
  • Hoe ziet een ander mij?
  • Hoe kan ik het beeld dat ik van mezelf heb veranderen?
  • Hoe kan ik omgaan met emoties?
  • Hoe kan ik mijn relaties verbeteren?
  • Hoe kan ik authentieker leven?
  • Hoe kom ik in contact met mijn daadkracht?
  • Waarom loop ik steeds tegen dezelfde problemen of uitdagingen aan?
  • Hoe kom ik weer in mijn kracht?

Zoals je kunt lezen zijn er heel veel vragen die behandeld kunnen worden met paardencoaching. Het paard is in staat om je snel antwoord te geven op deze vragen en brengt je weer in contact met jezelf. Paarden helpen je te ontspannen en kunnen zelfs helpen bij het oplossen van trauma’s.

Spiegelen met paarden & Opstellingen

In een kudde is het van cruciaal belang dat het totale systeem klopt. Wanneer er sprake is van oneffenheden moet dit hersteld worden. Paarden willen het systeem weer kloppend maken. Om de overlevingsstrategie te kunnen waarborgen. Paarden hebben behoefte aan ordening en leiderschap. Een paard overleeft alleen als de kudde overleeft.

Tijdens een systemische opstelling tussen de paarden lijkt het erop dat paarden onduidelijk gedrag bij mensen direct testen om duidelijkheid in de ordening te krijgen. Om deze reden is de spiegelende kracht van de paarden een enorme kracht bij een systemische opstelling. Dit kan zowel bij een individuele opstelling als bij een organisatieopstelling.

Conclusie

In dit blog heb je kunnen lezen dat je veel kunt leren van paarden. Balans is heel belangrijk voor paarden; het paard zal dan ook direct merken wanneer jij uit balans bent. Door jouw gedrag te spiegelen zal het paard je meer inzicht geven in jouw eigen gedrag.

Dit doet het paard door te communiceren door middel van aanraking, houding, afstand of nabijheid en beweging. De coach zal het gedrag van het paard vertalen en jou vragen stellen, waardoor je meer inzicht krijgt in je eigen gedrag.

Leuk dat je dit blog leest …

Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.

Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan: