Rouw
begeleiding

Hervind de kracht in jezelf na verlies.

Heb jij of iemand uit jouw nabije omgeving te maken met een ernstig verlies zoals een partner, kind, ouder, broer, zus of andere dierbare? En weet je hierdoor niet meer hoe je verder moet in het leven? Wij kunnen je hierbij helpen en de juiste handvaten geven.

Rouwen is het overleven van een groot verlies. Bijvoorbeeld het overlijden van iemand van wie je houdt. Of het verlies van gezondheid door een ziekte of het verlies van de hoop op een kind. Verlies geeft veel emoties, zoals verdriet, somberheid en boosheid.

Rouwen is het bewust worden van het feit dat de verandering hoort bij je leven, bij je levensgeschiedenis en niet meer teruggedraaid kan worden. Helaas ontkomt niemand aan verdriet in zijn of haar leven.

Vrijdagavond 9 januari 2009

“Het is vrijdagavond 9 januari 2009. Ik zit op de bank als mijn zus belt.

Ze vraagt: Hoe gaat het? Haar vraag beantwoord ik niet. Ik voel dat er iets mis is. En ik vraag aan haar, wat is er?

Papa is niet goed geworden zegt ze…..Sta je klaar, dan haal ik je op. Stomverbaasd denk ik aan die middag, om 16.30 uur hebben mijn vader en ik elkaar uitgebreid telefonisch gesproken.

Ik leg op en bel mijn moeder, wat is er mam. Jullie moeten snel komen, het is niet goed de ambulance is onderweg zegt ze. Op dat moment doet Wim de voordeur open en hoort de sirenes buiten. Dit is goed mis. Schiet op ik breng je heen zegt hij. Mijn ouders wonen vlakbij en we zijn er snel. Op dat moment stap ik een film in die mijn leven voor altijd doet veranderen.

Het is alweer ruim 13 jaar geleden dat mijn vader totaal onverwachts overlijd aan een hersenaneurysma. Hij is een maand daarvoor net 66 jaar geworden. Onze wereld staat op z’n kop! Zijn leven was plotseling afgelopen. Het leven van mijn moeder zou nooit meer zo worden als daarvoor. Het leven van ons als dochters is voor altijd anders. Onze kinderen missen hun geweldige opa. En het is mijn eigen man die mij verteld dat hij zijn schoonvader zo mist. Op dat moment wordt de impact van de rouw voor mij volkomen duidelijk.

Het doet pijn om iets waardevols te verliezen
Het doet meer pijn om te doen alsof dit niet zo is.

Persoonlijke hulp en begeleiding bij jouw verwerkingsproces

Mensen in verdriet en hun omgeving stellen zich allerlei vragen: Is het normaal dat je je na maanden nog zo verdrietig voelt? Is het ooit nog mogelijk om weer van het leven te genieten?

Is het normaal dat je na een jaar nog kan huilen om de dood van je moeder? Reageert ieder mens op dezelfde manier? Is het juist dat de tijd ‘alle wonden heelt’? Hoe kan je iemand in verdriet helpen en troosten? 

Ieder mens leert verliezen kennen in het leven. De ene gebeurtenis is aangrijpender dan de ander. Verdriet verwerken kan alleen door het te ondergaan. Dan kom je tot aanvaarding zodat je kan gaan verwerken en kun je in harmonie verder gaan. Met vooral aandacht voor de gevoelens, gedachten en handelingen. Er staat geen tijd voor rouwen, voor iedereen is dat anders.

Rouwen is tijdloos, het is heel goed mogelijk dat een rouwproces zich pas na jaren aandient. Het perfecte rouwproces bestaat gewoonweg niet, er bestaan geen regels voor.

Er zijn in onze samenleving allerlei opvattingen over hoe mensen het verlies van een dierbare zouden moeten verwerken. In de ogen van een buitenstaander mag een rouwproces niet te lang duren, de rouwende staat er dan al snel alleen voor.

Overlijden van mijn moeder

Na het overlijden van mijn vader keerde ik terug op de werkvloer. Diep teleurgesteld in mijn collega’s. Niet een van hen was op de uitvaart geweest. Terwijl de collega’s van het bedrijf van mijn man Wim, sterk vertegenwoordigd waren.

Tijdens het condoleren zei een van mijn collega’s, jij hebt je vader gehad tot je 36e levensjaar. Ik was 10 jaar toen mijn vader overleed. Op dat moment heb ik me omgedraaid en ben weggelopen omdat ik mijn tranen wilde verbergen voor deze persoon. De pijn was zo groot, de opmerking voelde alsof ik niet verdrietig mocht zijn.

Precies zeven jaar later overleed mijn moeder op 69 – jarige leeftijd. Door een heftig ziekbed was dit niet onverwachts. Samen hadden we het afscheid van haar leven zorgvuldig voorbereid. Het was mooi en intens verdrietig tegelijk. Zo kon het dus ook!

Na mijn terugkeer op de werkvloer had ik een gesprek met een HR-adviseur. Nadat hij had gevraagd hoe het met mij was en ik vertelde dat ik nu- 3 weken later- moe en verdrietig was, zei hij: tja Marike, ouders gaan eenmaal dood. Op dat moment ging bij  mij de deur dicht. De impact van de rouw alweer volkomen duidelijk

En .. uiteindelijk ging er een andere deur open

De fasen van rouwverwerking

Ik verdiepte mij in rouwverwerking. Omdat ik me realiseerde dat er een wereld te winnen is op dit onderwerp. De rouw is rauw en raakt aan de pijn en herinneringen bij vele mensen. Oude littekens lijken opeens weer een open wond.

Die oude littekens gaan niet altijd over rouw na een overlijden maar ook bijvoorbeeld het verlies van: gezondheid, een baan, je relatie of vriendschap. Of het verlies van jezelf door een burn-out of een traumatische gebeurtenis. Er zijn vele soorten van verlies waaraan een rouwproces is gekoppeld.

Je kunt leren je gevoelens onder ogen te zien. Je kunt leren ze in te zetten als gereedschap in plaats van ze in te zetten als wapens en er onbedoeld jezelf of anderen mee te beschadigen.

Afscheid nemen is moeilijk

De meest heftige periode in mijn leven heb ik omgebogen naar kracht door de opleiding te volgen tot ritueel – en rouwbegeleider.

Rituelen helpen ons om stil te staan bij belangrijke momenten in het leven. Rituelen geven vorm aan het leven. Ze markeren het einde of het begin van een nieuwe levensfase. Ze benadrukken een belangrijk besluit, ze bevestigen een band en de liefde tussen mensen en geven mensen de gelegenheid gevoelens op een symbolische wijze te uiten. Rituelen kunnen helpen om een vertaalslag te geven aan gevoelens die niet of moeilijk geuit kunnen worden.

Therapie voor rouw of rouwbegeleiding

Ruimte voor jouw echte gevoelens

Therapie voor rouw of rouwbegeleiding zoals het ook wordt genoemd, is bedoeld om je te helpen bij het verwerken van een verlies. Dat verlies kan een vriend, familielid, huisdier of andere omstandigheid zijn. Verdriet raakt iedereen anders. Het treft mensen op verschillende momenten in hun leven.

Tijdens het rouwproces kun je verdriet, woede, verwarring of zelfs opluchting ervaren. Het is ook gebruikelijk om spijt, schuldgevoelens te voelen en tekenen van depressie te vertonen. Het zien van een deskundige op het gebied van geestelijke gezondheid voor rouw en verlies kan je helpen de gevoelens die je ervaart te verwerken. Je leert nieuwe manieren om ermee om te gaan in het dagelijkse leven.

Want wanneer je iets of iemand dierbaar verliest, verlies je vaak ook een stuk van jezelf. Hoe kan je de kracht in jezelf hervinden, wat waren of zijn jouw verlangens, jouw blokkades, de maskers die je draagt, jouw rouw om vandaar uit je leven (weer) vorm te geven, welke richting wil je uitgaan…

Marike als begeleider

Marike is ook systemisch geschoold, ze heeft zo haar eigen expertise. Hierdoor is  zij de uitgelezen persoon om vanuit haar eigen ervaring, haar opleidingen en de school van het leven jou te begeleiden in je zoektocht naar jouw innerlijke rust.

Naast individuele begeleiding organiseert Marike tweedaagse reizen voor mensen die ervoor kiezen om hun oude weg in stress en burn-out om te zetten naar veerkracht en energie. Zij is zeer bedreven in het vormgeven van jouw verborgen innerlijke ik.

Er wordt zowel gewerkt in de groep als individueel. Marike staat zelf midden in de groep, reist mee als Coach en deelt ook haar eigen persoonlijke verhaal.

Het wordt een tweedaagse waar jij voluit in de creatie van jouw leven kan staan. Het is een omhelzen van je ‘oude ik’ om  je ‘nieuwe ik’ te ontmoeten.

Heb je hulp nodig bij het verwerken van een rouw-of verlieservaring.

Je bent van harte welkom om jouw stap voorwaarts te maken.

Ondersteundende tools & Middelen

In onze werkwijze maken wij gebruik van verschillende middelen ter ondersteuning zoals:

Luisteren met aandacht

Zijn met de paarden

Creativiteit
.

Meditatie
.

Visualisatie
.

Kennismaken?

Wil je een sessie boeken? Of liever eerst een  intakegesprek? Neem gerust, vrijblijvend contact met ons op!