Encaustic art

Maak creatief contact met je onderbewuste

Tijdens coaching sessies wordt gebruik gemaakt van de werkvorm Encaustic Art.

Wat is Encaustic Art?

Het is een eeuwenoude techniek waarmee je met verwarmde bijenwas schildert en je eigen bijenwastekening maakt. Het doel van deze creatieve werkvorm is: zelfreflectie vanuit het onderbewuste.

Hoe gaat het in z’n werk?

Vroeger werd de was aangebracht op bijvoorbeeld canvas of hout, nu vooral op materialen met een gecoat (glad gemaakt) oppervlak, zodat de was niet meteen door het materiaal wordt opgenomen.

Je gebruikt hiervoor een speciaal encaustic strijkijzer waar je de was op aanbrengt.

Bijenwas smelt door verwarming of verhitting waardoor je er mee kan tekenen door met het ijzer over het papier te bewegen.

Deze creatieve werkvorm nodigt je uit om contact te maken met je onderbewuste, je gevoel en jouw intuïtie.

Je gevoel en jouw intuïtie. Veel mensen vinden dit lastig, zitten makkelijk in hun hoofd en missen de verbinding met het lijf of gevoel.  

Waarom encaustic art?

Wie gebruikt maakt van het creatieve vermogen zal niet uitgaan van het vanzelfsprekende.

Maar nieuwe en op het eerste gezicht niet-relevante informatie toelaten, routines doorbreken, weggaan van eigen gedachtenpatronen of die van de maatschappij en nieuwe verbindingen maken.

De persoon is in staat om zich een voorstelling te maken van de toekomstige weg.

En zal ‘associatief’ kunnen denken op een niet-logische, abstracte manier waarbij er dingen opborrelen die er niet direct mee in verband lijken te staan, maar op een indirecte, symbolische manier wel.

Ik ben helemaal niet creatief, wat nu?

Dat is geen enkel probleem, het mooie van deze werkvorm is dat iedereen het kan.

Overigens is het ook interessant om te ontdekken wat creativiteit precies is voor jou. Ben je creatief wanneer je prachtige schilderijen kan maken? Of heel goed kan zingen?

Volgens ons is creativiteit een breed begrip en heeft het voor iedereen meerwaarde. Wij zien het niet als abstract concept, maar als een weg naar een tastbaar resultaat.

‘Als we onze creativiteit ontwikkelen, worden we niet alleen beter in voor de hand liggende creatieve uitingen als musiceren, schilderen, koken of schrijven, maar we zijn ook beter in staat om ideeën te ontwikkelen of problemen op te lossen – alleen of samen met anderen.’

Direct contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in, dan beantwoord ik je vraag vlot!