Rejection Sensitivity en HSP: wat is het

Rejection Sensitivity en HSP: wat is het

De letterlijke vertaling van Rejection Sensitivity is afwijzingsgevoeligheid.

Of liever gezegd, angst voor de afwijzing.

Wanneer jij last hebt van Rejection Sensitivity is jouw focus volledig gericht op de ander. Je bent niet aanwezig met jouw aandacht in je eigen ruimte. Jouw aandacht is gericht op de ruimte van de ander. Meestal heb je helemaal niet door dat je dit doet en gebeurd dit dus onbewust. Tot dat je er last van krijgt.

Continu bezig met de ander

Je bent de hele tijd bezig met wat de ander aan het doen is omdat je vooral wil weten of de ander jou wel goed genoeg vindt en vindt dat jij het goed genoeg doet. Je wil bevestiging van de ander. Je wil dat deze persoon jou begrijpt , ziet, hoort en accepteert. En als je deze bevestiging hebt gekregen dan kun jij weer met je aandacht aanwezig zijn in je eigen ruimte, want het voelt alsof je daarvoor toestemming hebt gekregen.

Echter de realiteit is vaak anders, de andere persoon gaat niet bevestigen dat jij oké bent en dat je geaccepteerd wordt. En dat kan zorgen voor een ontzettend rot gevoel.

Gevoel dat de ander jou niet oke vindt

Je krijgt het idee dat de ander jou niet oké vindt en dat je niet voldoet aan de verwachting van de ander.  Het gevolg hiervan kan zijn dat je doorschiet in je gedrag. Om alsnog te bereiken wat je graag wil, namelijk goedkeuring, ga je nog harder werken. Door bijvoorbeeld please gedrag of perfect gedrag te laten zien. Je gaat verantwoording afleggen en nog beter je best doen  in de hoop dat de ander jouw alsnog gaat goedkeuren. Je bent beland in je overlevingsstrategie en weer ben je gericht op ruimte van de ander en niet op je eigen ruimte.

Out-side in of inside-out

Wij vergelijken dit ook wel met de term out-side in (je laat je beïnvloeden door de buitenwereld) ipv inside out (je neemt je eigen besluit).

Het is natuurlijk onmogelijk om de verantwoordelijk voor jouw zelfwaardering of toestemming bij de ander neer te leggen. De ander kan onmogelijk zorg dragen voor jouw welzijn.

Waarom heb je deze overlevingsstrategie ontwikkeld?

Veel belangrijker is de vraag wanneer en waarom je deze overlevingsstrategie hebt ontwikkeld.

Welke gebeurtenis ligt hieraan ten grondslag. Wanneer heb jij jezelf achter gelaten en ben je gestopt met jezelf te waarderen.