Beter naar je gevoel luisteren als HSP'er

Ontdek hoe je beter naar je gevoel leert luisteren als HSP’er

Als je hooggevoelig bent, ben je gevoeliger voor emoties, energieën en geluiden dan andere mensen. Je bent gevoeliger voor signalen, geluiden, emoties en indrukken in je omgeving en ze kunnen je harder raken.

Hooggevoelige mensen lopen snel voorbij aan zichzelf, onder druk van de maatschappij of omdat ze worstelen met schaamte- of schuldgevoelens.  Veel HSP’ers hebben geleerd om zichzelf aan te passen.

Hierdoor bestaat de kans dat je jouw hooggevoeligheid ervaart als een last, in plaats van als een gave. Het tegenstrijdige is dat je zou denken dat een HSP’er heel goed kan luisteren naar zijn of haar gevoel? Toch blijkt dit niet altijd waar te zijn. Een hooggevoelig persoon heeft vaak een sterk en kloppend onderbuikgevoel, maar heeft vaak ook afgeleerd om hier naar te handelen.

Om beter om te kunnen gaan met je hooggevoeligheid helpt het wanneer je beter naar je gevoel leert luisteren. Maar hoe kun je beter naar je gevoel luisteren als HSP’er? In dit blog gaan we dieper op dit onderwerp in.

Naar je gevoel luisteren als HSP’er: waarom is dit belangrijk?

Het onderbuikgevoel van een HSP’er is meestal sterker dan die van andere mensen. HSP’ers hebben nu eenmaal een verbazingwekkend goede intuïtie. Je intuïtie is iets waar je altijd op kunt vertrouwen. Het is daarom van groot belang dat jij op jouw gevoel leert vertrouwen. Je zult zien dat je dan betere keuzes maakt.

Intuïtie is een vorm van denken.

Dit is een andere manier van denken, dan wanneer je rationeel nadenkt. Je kunt intuïtie zien als een waardevol gevoel van weten.

Een hoogsensitief persoon is gevoelig voor energieën en signalen. HSP’ers weten vaak al een oplossing voor een probleem of een antwoord op een vraag, zonder dat ze erover hoeven na te denken. De HSP’er reageert puur instinctief en op intuïtie, waardoor in de meeste gevallen de juiste oplossing gevonden wordt. Mits een HSP’er luistert naar haar of zijn gevoel.

Wat zorgt ervoor dat je niet luistert naar je gevoel?

Als HSP’er groei je op in een maatschappij die niet is ingericht op hooggevoeligheid. Er is weinig ruimte voor sensitiviteit. Je moet mee in het systeem. Daar komt bij dat ouders en opvoeders je hoogsensitiviteit niet altijd herkend hebben.

De kans is groot dat je jouw gevoeligheid bent gaan verstoppen. Er was geen ruimte voor of je bent erop afgewezen. Het is logisch dat je (deels) afgeleerd hebt te vertrouwen op je gevoel.

De grootste redenen waarom een HSP’er niet luistert naar zijn of haar intuïtie zijn:

Bang om fouten te maken

De meeste HSP’ers hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. De valkuil van een groot verantwoordelijkheidsgevoel is oververantwoordelijkheid. Dan pak je verantwoordelijkheden op die niet van jou zijn. Dit doe je vaak vanuit de angst om afgewezen te worden of de angst om fouten te maken.

Je gaat andere mensen pleasen, geeft geen grenzen aan, trekt je dingen persoonlijk aan of worstelt met schuldgevoelens. Dit gedrag maakt dat je het contact met je gevoel helemaal kwijtraakt. Want waar ben je zelf in deze wirwar aan gevoelens?

Angst voor afwijzing

De angst voor afwijzing wordt ook wel Rejection Sensitivity genoemd. Dit is een overlevingsmechanisme waarbij je compleet gefocust bent op een ander. Puur om de afwijzing van de ander te vermijden. Dit komt voort uit de overtuiging dat jij niet voldoet als mens. Een gevolg is dat je constant controle probeert uit te oefenen op de anderen in de hoop dat gezien, gewaardeerd en erkend wordt.

Als je altijd naar de mening van anderen luistert in plaats van naar je eigen gevoel, ga je voorbij aan je eigen intuïtie. Je bent nu eenmaal te veel met andere mensen bezig. Het is dus cruciaal dat je beseft dat je jouw eigen plek hebt in deze wereld en dat je net zo waardevol bent als anderen.

hooggevoeligheid in de opvoeding

Het niet durven vertrouwen op je gevoel kan z’n oorsprong hebben in jouw opvoeding. Misschien kreeg je als kind opmerkingen over je gevoeligheid. Dit komt vaak bij ouders, leraren en vriendjes vandaan. Hierdoor kun je het gevoel ontwikkelen dat er iets niet klopt of goed is aan jou.

We zijn sociale wezens, het zit in onze natuur om connectie en aansluiting te willen met anderen. Daarom willen we niet afwijken van de norm. Een gevolg is dat jij je als HSP’er aanpast aan de rest.

Acceptatie van jezelf en het vinden van jouw plek in de maatschappij is daarom erg belangrijk. Ieder mens heeft unieke talenten. De wereld zou veel mooier zijn als deze optimaal benut zouden worden. Hooggevoeligheid en een sterke intuïtie zijn jouw talenten, naar je gevoel luisteren en handelen als HSP’er hoort daarbij.

Wat zijn de gevolgen als je niet luistert naar je gevoel

Wanneer je jezelf lange tijd verloochend komt je systeem in opstand. Je verloochent jezelf wanneer je niet naar jouw gevoel luistert. Als hooggevoelig persoon schiet je daardoor vaak in een overlevingsmechanisme zodat je jezelf staande houdt in het dagelijks leven.

Je schiet in je hoofd en probeert zo je hoofd boven water te houden. Alleen op een bepaald moment wil dit niet meer. Je systeem protesteert. Dit begint met lichte klachten als vermoeidheid, lusteloosheid of somberheid. Grijp je niet in dan kan dit zelfs leiden tot burn-out of fysieke uitval.

Als HSP’er beter luisteren naar je gevoel: hoe doe je dit?

Wil jij beter naar je gevoel luisteren als HSP’er? We hebben een aantal tips op een rij gezet:

Bewustwording

De eerste stap in het leren luisteren naar je gevoel is je er bewust van worden. Dit klinkt misschien wat basaal, maar dit kan verrassend lastig zijn voor HSP’ers die van jongs af aangeleerd hebben hun emoties te onderdrukken. Het helpt wanneer je antwoord kunt geven op vragen zoals deze:

  • Wat voel je echt als je voorbij gaat aan de verwachting van een ander?
  • Hoe ga jij om met situaties waarin je intuïtie je iets anders vertelt, durf je hier dan naar te handelen?
  • Weet jij wanneer je voorbij gaat aan je gevoel of signaleer je dit niet?

Ruimte voor zelfreflectie

Je helpt jezelf wanneer je dagelijks tijd vrijmaakt voor zelfzorg en zelfreflectie. Je hoeft dit niet elke dag uren te doen, maar probeer elke dag een paar minuten voor jezelf vrij te maken.

Gebruik deze tijd om te mediteren, te schrijven in je dagboek, of gewoon met je gedachten te zitten zonder afleiding. Dit zal je helpen om in contact te komen met hoe je je werkelijk voelt. Je zult zien dat je in deze stilte makkelijker contact maakt met jouw gevoel.

Grenzen aangeven en nee leren zeggen

Als HSP’er kan het lastig zijn om de energie van andere mensen niet continu te absorberen. Om te voorkomen dat je door de energie van anderen overweldigd wordt, helpt het wanneer je gezonde grenzen leert te stellen.

Gezonde grenzen hebben ook te maken met durven vertrouwen op je gevoel. Wat is goed voor jou? En durf je dit ook aan te geven bij een ander? Het betekent namelijk ook dat je nee durft te zeggen als dat nodig is.

Aan de slag met familieopstellingen

Het helpt wanneer je aan de slag gaat met patronen die ten grondslag liggen aan jouw gedrag. Want wat maakt dat jij niet meer vertrouwt op je gevoel. Persoonlijke coaching kan je hierbij helpen.

Gedrag en patronen zijn vaak te herleiden naar je familiesysteem. Met een familieopstelling kun je het onzichtbare zichtbaar maken. Binnen Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgen wij familieopstellingen (los en in coachingstrajecten).

Leuk dat je dit blog leest …

Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.

Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan: