Wat is hoogsensitiviteit

Wat is hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels en indrukken.

Buiten je centrum leven

Een hooggevoelig iemand leeft vaak met zijn aandacht buiten zichzelf. Hij is gericht is op de omgeving. En vergeet zichzelf makkelijk. Of mooier gezegd: ‘zijn centrum ligt buiten zichzelf’. Het gevolg is vaak dat de unieke kwaliteiten die deze HSP’er heeft niet tot ontplooiing komen.

Elke keer weer is het de kunst om als hoogsensitief mens terug te keren naar je centrum. Het is van belang om het eigen centrum weer naar binnen te plaatsen en de grenzen te gaan ervaren tussen de binnenwereld en de buitenwereld.

Ontbreken aan richting en focus

Mensen die hooggevoelig zijn en hiermee voor het eerst kennismaken hebben vaak al een lange zoektocht achter de rug. (De worsteling van de HSP’er) Wat hooggevoelige mensen voortdurend doen is afstemmen op anderen en zichzelf wegcijferen. Ze worden gemakkelijk weggehaald van hun eigen mening. Hierdoor ontbreekt het ze vaak aan richting en focus. Het leven lijkt daardoor soms een grote zoektocht.

Kenmerken hooggevoeligheid

Elaine Aron ontwikkelde een korte laagdrempelige test waarmee je globaal kunt bekijken of je hooggevoelig bent. Deze test plaatsten wij op onze site zodat je kunt kijken of jij je herkent in de kenmerken van hooggevoeligheid.

Contact

Vragen? Neem nu contact met ons op.