Energiemanagement voor hooggevoelige mensen

Energiemanagement voor hooggevoelige mensen

Voor hooggevoelige mensen is het omgaan met energie een basisvaardigheid. Hier ligt de sleutel als het gaat om het vinden van de eigen balans ten opzichte van andere mensen. Energiemanagement vraagt veel geduld en vooral oefening.

Ik verlies mijn energie

Herken jij je in de volgende opmerkingen? ‘Ik verlies mijn energie’, ‘er is sprake van een energielek’ of ‘andere mensen zuigen mijn energie op’. ‘Het ene moment heb ik heel veel energie en het volgende moment is dit weg’. Hooggevoelige mensen verliezen ‘vaak onbewust’ veel energie in contact met anderen. Ze raken makkelijk overprikkeld. Het fijngevoelige zenuwstelsel maakt dat ze allerlei emoties oppikken van anderen. De vraag is echter hoe een HSP’er hier zijn weg in vindt?

Energie blokkeren

Een oplossing lijkt het blokkeren van energie van buiten. Hiermee willen mensen voorkomen dat ze verzuipen in de energieën en emoties die zij voelen. Dit werkt vaak averechts. Iets wat geblokkeerd wordt wil gezien worden. Een veelgebruikt voorbeeld is de roze olifant. Wanneer iemand een aantal keren zegt: ‘denk nu niet aan een roze olifant’ dan denkt u gegarandeerd aan een roze olifant. Zo werkt het ook met het blokkeren van energie.

Gratis e-book: ultieme succestips en oefeningen voor HSP’ers in nood

Ebook: noodplan voor HSP'ers

In dit gratis e-book vind je handige tips voor hooggevoelige mensen.

  • Ontdek het belang van het Inside-out principe. Leer te leven van binnen naar buiten.
  • Waarom een burn-out op de loer ligt wanneer je jouw energiesysteem niet serieus neemt.
  • Ontdek waarom pleasegedrag veel voorkomt bij HSP’ers
  • Rejection Sensitivity: heb je hier last van?
  • Praktische tips en oefeningen die je helpen.

Lichaamsbewustzijn

Het reguleren van energie begint met lichaamsbewustzijn. Terug naar je eigen centrum. Je eigen basis. Wie ben ik? Kan ik voelen wat ik wil en hoe ik dingen wil? HSP’ers zijn naar buiten gericht. Doordat ze makkelijk bepaalde dingen oppikken verschuift het centrum naar de buitenwereld. Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling ontwikkelde de ‘centered living’ methode. Deze biedt een aantal aspecten waardoor je leert bij je ZELF te blijven.

  • Reguleren van je ademstroom
  • Met zachte ogen naar de wereld kijken
  • Stevig geaard je stappen zetten overdag
  • Tijd nemen voor jezelf om bij te tanken
  • Kom met een plan van aanpak. Waar wil je naar toe?

Zie ook: hoe pas ik lichaamsbewustzijn toe in de praktijk?

Terug naar je centrum

Paardencoaching helpt je terug te keren in je centrum. Het paard laat zich alleen leiden wanneer jij je ware ‘ik’ laat zien. Soms is dit een confronterende spiegel. Elke dag weer zien wij fantastische inzichten ontstaat die deelnemers de gelegenheid geven te groeien.
Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt coaching voor hooggevoelige mensen.

Contact

Vragen? Neem nu contact met ons op.