Tweelingbroertje of zusje overleden: wat doet dit met het familiesysteem?
Ben jij onderdeel van een tweeling waarvan jouw tweelingbroertje of tweelingzusje overleden is? Dit is een gebeurtenis is die invloed heeft op het familiesysteem waar je uit komt.
Enerzijds omdat er iets gebeurt in de ordening en anderzijds omdat er makkelijk sprake kan zijn van een verstrikking met het doodgeboren of overleden broertje of zusje. Als overlevend kind van de tweeling kun je tegen problemen aanlopen in het leven.
In dit blog leggen we je uit hoe dit precies zit?
Het belang van ordening en binding in een familiesysteem
Een familieopstelling gaat uit van drie basisprincipes:
- Binding: iedereen heeft recht op een plek in het systeem.
- Ordening: iedereen in het systeem heeft een juiste plek
- Balans: er moet een balans tussen geven en nemen zijn
Wanneer er sprake is van een miskraam of een doodgeboren kindje in het systeem zien we vaak dit niet erkend wordt. Dit gebeurt niet bewust, maar omdat ouders het lastig vinden om met de emoties om te gaan. Of omdat de miskraam in zo’n vroeg stadium is dat ze deze ‘minder serieus’ nemen.
Miskramen geven disbalans in het systeem
Of het nu om een tweeling gaat of niet, in alle gevallen geldt dat niet-erkende miskramen disbalans geven in het familiesysteem. Een ongeboren of doodgeboren kindje hoort namelijk bij de familie. Wanneer het overleden deel van de tweeling geen plek heeft, omdat het niet erkend wordt ontstaat er disbalans in de ordening en de binding.
Een eigen plek voor het overleden kind
Het is belangrijk dat het overleden kind zijn eigen plek weer krijgt en zich zo kan verbinden met het levende kind. Hierdoor ontstaat rust en vrede. Het overleden kindje wordt niet meer buitengesloten.
Uit onderzoek blijkt dat een op de tien kinderen onderdeel is geweest van een meerling of een tweeling. Dit gebeurt zelfs zonder dat een moeder zich hier bewust van is. Het overleden tweelingbroertje of zusje hoort een plek te krijgen in het systeem.
Verstrikking bij overlijden deel van de tweeling
Wanneer het overleden broertje of zusje op een later moment in de zwangerschap of bij de geboorte overlijdt bestaat de kans dat er een verstrikking ontstaat.
Verstrikkingen ontstaan doorgaans wanneer familieleden een zwaar lot dragen. Alles wat niet verwerkt wordt en geen plek heeft gekregen werkt als een verstrikking. Zoals het overlijden van een kind tijdens de zwangerschap.
Het lot dragen van een ander
Vaak is het verdriet bij de ouders om het overleden kindje groot. Onbewust projecteren de ouders de pijn en het verdriet op de kinderen die wel geboren zijn. Dit geldt zeker bij een tweeling. Dit lot kan zo zwaar zijn dat er een verstrikking ontstaat.
Het levende kind kan het gevoel hebben dat ze het lot moeten dragen van het overleden kindje. Dit gaat vaak samen met schuldgevoelens, die als een zware last voelen.
Terug willen naar je overleden broertje of zusje
Als het overleden kindje niet is erkend, wordt hij of zij in feite buitengesloten. Daarmee raken we aan een van de wetten van familieopstellingen. Wanneer je in een verstrikking zit, kun je worstelen met gevoelens en gedrag die niet van jou zijn.
Ook kan het zijn dat je, als het levende kind, liever bij het overleden broertje of zusje zou zijn. Dan laat je het leven niet echt toe. Het voelt zwaar en stroperig. Dit kan zich uiten in depressie of somberheid.
Wat zijn de gevolgen?
Als je een deel van de tweeling bent en je overleden broertje of zusje geen plek heeft in het systeem, kan het zijn dat je last hebt van bepaalde klachten. Klachten waar je last van kunt krijgen zijn:
- Je hebt het gevoel dat je het leven niet volledig kunt leven
- Je weet wel wat je wilt, maar je doet het niet
- Je wilt je niet schuldig maken
- Je wilt dingen altijd goed (perfectionistisch zijn)
- Je bent overdreven dienstbaar aan anderen
- Je bent altijd beschikbaar voor anderen
- Je vecht om gezien te worden (vechten voor je eigen plek)
- Je ervaart gezondheidsklachten
Onzichtbare dynamiek zichtbaar maken
Tijdens een familieopstelling kunnen onzichtbare dynamieken zichtbaar gemaakt worden. Dit wordt gedaan door representanten in te zetten die de leden van het familiesysteem symboliseren.
Wanneer een deel van de tweeling geen plek heeft dan kan dit zichtbaar worden doordat het overleden kind verloren en in zichzelf gekeerd in de ruimte staat. Het wendt zich af en vindt contact lastig.
Ruimte voor andere bewegingen
In de opstelling kun je proberen om contact te maken met je overleden broertje of zusje. Dit geeft het overleden kindje de erkenning die het verdient en geeft de ruimte om een andere beweging te maken. Deze beweging zorgt ervoor dat iedereen z’n eigen plek weer inneemt. Het overleden kind draagt zijn of haar lot. Waardoor het levende kind zich niet meer schuldig hoeft te voelen en zijn of haar leven kan gaan leven.
Let wel: iedere opstelling is anders. Ieder verhaal en iedere familiegeschiedenis is anders.
Een familieopstelling doen
Herken jij je in dit verhaal en wil jij een familieopstelling volgen? Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt familieopstellingen. Zowel offline als online. Dit kan zowel met poppetjes, vloerankers als representanten. In alle gevallen kunnen bepaalde thema’s en vragen zichtbaar gemaakt worden.
Leuk dat je dit blog leest …
Je leest een blog uit de kennisbank van Voorwaarts in Ontwikkeling. Mijn naam is Marike Liemburg. In de blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema’s als codependentie, hooggevoeligheid, coachen met paarden, persoonlijke ontwikkeling, stress, burn-out en rouw en verlies.
Ik vind het ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring met je te delen. Denk hierbij aan: