Ontspanning versus inspanning

Ontspanning versus stress: handige tips

Terwijl ik in Zeeland op het strand foto’s aan het maken ben realiseer ik me erg goed dat de vakantie een periode is om tot rust te komen.

Toch is het ook een periode waarin mensen zich realiseren hoe druk het afgelopen jaar is geweest. Het is dan ook niet gek dat mensen ziek worden, vaak in de eerste week van de vakantie, van de stress die zich heeft opgebouwd in de periode daarvóór. Die periode kan bestaan uit weken, maanden of jaren. Hoe ervaar jij het begin van de vakantie? Volledig relaxed of herken je die battle ontspanning versus stress? 

Een periode van stress

In een periode van stress lijkt het soms alsof je er alleen voorstaat. Het voelt alsof je leeft in een cocon afgescheiden van de mensen om je heen. Je gaat maar door in de hoop dat de stress vanzelf over gaat en het geluk weer terug komt.

Ik kan mij zelf goed herinneren hoe mijn leven op de kop stond na het overlijden van mijn vader. Jaren van onrust volgenden, vol met ‘life -events’. Het overlijden van mijn vader, de scheiding van mijn zus, het overlijden van mijn oma, de diagnose ‘ ziekte van Graves bij mijzelf, radioactieve bestralingsbehandelingen, instellen van medicatie.

De diagnose kanker bij mijn moeder, het ziekteproces, het overlijden van mijn moeder. Gelijktijdig met onze verhuizing. In dezelfde periode wisselde ik van baan en keerde terug bij mijn werkgever na een periode van detachering. Ondanks alles runde ik (samen met Wim) ons gezin en het bedrijf. Iemand had de opmerking gemaakt ”tja, ouders gaan nu eenmaal dood”. En juist die opmerking zorgde ervoor dat ik nog harder ging werken. En mijn verdriet niet meer liet zien. Ik wilde vooral niet afgekeurd worden. De impact op ons gezin was niet makkelijk.

Tot het moment dat mijn lijf protesteerde en ik me meer dan ooit realiseerde dat alles onder controle houden onmogelijk was.

Gratis e-book: ultieme succestips en oefeningen voor HSP’ers in nood

Ebook: noodplan voor HSP'ers

In dit gratis e-book vind je handige tips voor hooggevoelige mensen.

  • Ontdek het belang van het Inside-out principe. Leer te leven van binnen naar buiten.
  • Waarom een burn-out op de loer ligt wanneer je jouw energiesysteem niet serieus neemt.
  • Ontdek waarom pleasegedrag veel voorkomt bij HSP’ers
  • Rejection Sensitivity: heb je hier last van?
  • Praktische tips en oefeningen die je helpen.

Langdurige stress: de vicieuze cirkel

Mensen die langdurige stress hebben, krijgen de neiging om controle te willen houden over alles en iedereen. Zonder zich te realiseren dat dit juist nog meer stress oplevert. Waardoor een vicieuze cirkel ontstaat waarbij de stress steeds erger wordt. Want toevallig kiest het leven een ander pad, dan jij in je hoofd hebt en doen anderen niet precies wat je zegt. En vaak heeft dit weer invloed op verwachtingen en perfectionisme.

Het kan ook anders.

Gelukkig kan het ook anders. Op het moment dat je erop gaat vertrouwen dat het leven het beste met je voor heeft en je de juiste weg wijst, verdwijnt de stress. Deze maakt plaats voor een gevoel van nieuwsgierigheid wat er allemaal gaat komen. De stress krijgt minder invloed en je zult verbaasd zijn hoe snel je in een toestand van positieve energie komt. Geef jezelf en het leven de kans je de weg te wijzen!

Ga je mee op reis? En vaar jouw eigen Koers. Ongedwongen & vol energie. Op weg naar het vrije leven!

De koers

De Koers is een “special” die gegeven wordt binnen ons trainingscentrum. We noemen het bewust een “special” omdat we in de afgelopen tijd hebben gemerkt dat de mensen die deze reis gevolgd hebben daar erg positief over waren. Meer informatie? Ga dan direct naar De Koers.

Verwante artikelen