Natuurlijk leiderschap

Hooggevoelig en het belang van structuur

HSP’ers hebben vaak een haat-liefde verhouding met het woord structuur. Enerzijds ontstaat er weerstand. Anderzijds kan een HSP’ er niet zonder structuur. Hoe vind je als je hooggevoelig bent de juiste structuur in je leven.

Waarom is structuur zo belangrijk?

Tot 11 uur uitslapen, onregelmatig eten of een drukke agenda met veel afspraken. Dit zijn vaak omstandigheden waarin een HSP’er moeilijk functioneert. Vaak blijkt dat een HSP’er goed gedijt bij een bepaalde vorm van routine en structuur. Op een ‘normale’ tijd opstaan, goed ontbijten, oefeningen doen, voorbereid naar het werk gaan, het werk organiseren, goed lunchen, goed avondeten en tijd voor jezelf nemen! In basis komt het neer op goede verzorging van lichaam en geest! Rust creëren in een wereld vol chaos. In een wereld waar je als HSP’er zo makkelijk overprikkeld raakt.

Overvolle agenda

Van een overvolle agenda kan een HSP’er in paniek raken. Hij ziet door de bomen het bos niet meer. Het voelt ‘benauwd’, er blijft namelijk geen lucht en ruimte meer over. Geen ruimte voor eigen tijd. Terwijl die als HSP’ er nu zo noodzakelijk is. Andere kant van dit verhaal is dat HSP’ers zich ook niet op hun gemak voelen bij een lege agenda. De behoefte aan ‘diepgaand’ sociaal contact is groot. Zaak is wel een goede balans te vinden als het gaat om de invulling van je agenda.

Ja maar .. dat is niet altijd zo

Menigeen zal na het lezen van bovenstaand stukje zich herkennen in de behoefte aan structuur. Toch kan het ook duiden op een gezonde weerstand.

Waarom de weerstand?

HSP’ers hebben er een ontzettende hekel aan om in een hokje gestopt te worden. Vaak zijn ze wars van systemen, hokjes en structuren. Een HSP’er heeft de mogelijkheid om buiten de gebaande paden te denken. Veel HSP’ers vinden het moeilijk volgens opgelegde structuren te werken. Hier zit dan ook meteen de botsing. Opgelegde structuren zijn opgelegd. En daar ontstaat de weerstand. HSP’ers functioneren het beste wanneer ze hun eigen ritme kunnen volgen.

Coaching met paarden

Liemburg Paard en Kracht verzorgt coaching met paarden voor hooggevoelige mensen. Wij zien in de praktijk steeds weer dat er een schitterende verbinding ontstaat tussen paard en mens. Paarden zijn buitengewoon sensitief. Ze spiegelen de angsten, verlangens en leerdoelen van deelnemers.

Verwante informatie

Omgaan met hooggevoeligheid
Hooggevoelig en het belang van goede voeding

Contact

Vragen? Opmerkingen? Neem contact op met Trainingscentrum Liemburg Paard en Kracht.