De worsteling van hooggevoelige mensen

De worsteling van hooggevoelige mensen

Regelmatig komt Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling in de praktijk verhalen tegen van mensen die op latere leeftijd ontdekken dat zij hooggevoelig zijn. Dit is een proces waarin puzzelstukjes op hun plek vallen. Waarin mensen verzuchten ‘eindelijk snap ik waarom ik anders was dan de rest’. Een stukje worsteling lost automatisch op. Er ontstaat erkenning.

‘Eindelijk snap ik waarom ik anders was dan anderen’

Voor veel hooggevoelige mensen zijn standaard levenszaken helemaal niet zo standaard. Ze voelen zich vaak anders dan anderen. Verjaardagen, stappen, drukke mensenmassa’s, drukke werkweken, volle agenda’s, sociale oppervlakkige verplichtingen, ‘verplichte’ schoolsystemen en diploma’s zijn zaken waar hooggevoelige mensen op stuk kunnen lopen.

Worsteling

Sommige mensen die wij spreken worstelen al jaren met dit stuk in zichzelf. Waarom ben ik zo moe nadat ik op verjaardag ben geweest? Waarom kan ik nu niet gewoon een avondje stappen? Ik ben altijd zo moe na het winkelen terwijl een ander hier geen last van lijkt te hebben … Hoe kan het dat ik altijd behoefte heb aan diepgang? Allemaal vragen die typerend ‘kunnen’ zijn voor hooggevoelige mensen.

Herkenning en erkenning

Wij kennen het verhaal van een man die jarenlang worstelde met zijn anders zijn. Totdat zijn vrouw op een dag een boek meenam uit de bibliotheek. Dit ging over hooggevoeligheid.

Ze streepte aan wat ze herkende bij haar man. En vervolgens ging hij zelf lezen. Al die dingen, al die vragen, al die eigenaardigheden. Stuk voor stuk vielen ze op de plek. Dagen was hij van de kaart. Maar hij leerde hiermee een essentieel stukje van zichzelf kennen.

‘De puzzelstukjes vielen eindelijk op de plek’

Een weg vinden in het leven

Na een stukje herkenning kan erkenning ontstaan. In plaats van te worstelen tegen het ‘anders zijn’ blijkt dat hooggevoeligheid ook een fantastische gave te zijn. Hooggevoelige mensen zijn buitengewoon subtiel, gevoelig, zachtaardig (in essentie) en willen vanuit hun diepste essentie leven. Ze beleven de wereld buitengewoon intensief. Vaak zijn het mensen die goed kunnen luisteren en boordevol creativiteit zitten.

Contact

Vragen? Neem nu contact met ons op.