Overprikkeld door TV Kijken

Overprikkeld door TV Kijken

Het kijken van TV kan van grote invloed zijn op de gemoedstoestand van een HSP’er. Rustig een filmpje kijken kan het hele gevoelsleven op de kop zetten. Je raakt overprikkeld. Voornamelijk wanneer een hoogsensitief iemand zich niet bewust is van wat er gebeurd. Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling coacht hooggevoelige mensen.

De impact van televisie

Een 20-jarig jong meisje komt na een gezellig avondje thuis en besluit nog even op de bank te gaan zitten. Haar ouders kijken TV. Ze kijken een film waarin geweld wordt gebruikt ten opzichte van vrouwen. Het meisje is totaal van de kaart. Het geluid gaat door merg en been. Ze wil weg .. weg bij de TV. Ze kijkt nog eens verbaasd naar haar ouders. Ze lijken niks door te hebben. Ze lijken ‘de impact’ niet meer te voelen.

Wat televisie doet

Televisie kijken kan je gehele gemoedstoestand op de kop zetten. Het grote gevaar schuilt in de identificatie met een film of serie. Je gaat zo op in het verhaal dat je vergeet dat je er ‘zelf’ nog bent. Uiteraard hangt alles van het ‘type’ programma of film waar je naar kijkt.

Bewust kiezen

Wanneer je bewust de keuze maakt ‘ik ga vanavond dit programma kijken omdat ik dat erg leuk vindt’ is er vaak niks aan de hand. Wanneer je echter elke avond voor de TV hangt en alles je overkomt kan de TV behoorlijk geestdodend werken. Daar waar HSP’ers vaak input hebben aan een stukje diepgang en een stukje verbinding kan de TV letterlijk een stukje ontwikkeling stil zetten.

Mag ik dan geen TV kijken?

Ja hoor .. natuurlijk wel! Heerlijk een filmpje kijken vindt ‘bijna’ iedereen prettig. Even alles van je af laten glijden. Eckhart Tolle geeft hierin nog wel een waardevolle tip. Zorg dat je tijdens het TV kijken je steeds even bewust bent van je lichaam, van de stoel of bank waar je zit. Voel waar je bent. Zo voorkom je dat je ‘in’ de film belandt. En verzuipt in een zee van ‘onechte’ emoties die niks met jou te maken hebben! Leer je eigen grenzen te herkennen.

Traject coaching HSP’ers

Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling coacht ‘hoogsensitieve’ mensen. Wij bieden coaching met paarden. Vaak blijkt dat HSP’ ers een fantastische klik hebben met paarden. Dat ze volledig op hun gemak zijn bij deze sensitieve dieren.

Contact

Interesse? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken!