Wat is centered riding

Centered Riding betekent ‘rijden vanuit je midden’ (je centrum), dat wil zeggen dat je leert om heel bewust vanuit je bekken (je zit) te rijden. Het is een manier om lichaam en geest van de ruiter te trainen, zodat de ruiter beter leert communiceren met zijn paard. Sally Swift ontwikkelde deze methodiek en maakte hierbij gebruik van elementen uit de Alexandertechniek, kennis van anatomie van mens en paard, Aikido en Tai Chi.

PATRONEN DOORBREKEN

Resultaat is een rijtechniek die recht doet aan de oude klassieke principes en die toepasbaar is in verschillende rijstijlen zoals Western, springen en dressuur. Op deze manier kun je oude (onbewuste) patronen doorbreken en een nieuwe vorm van balans en coördinatie ontdekken. Je leert je vrijer bewegen, met een doelmatige spanning en spiergebruik. Hierdoor ontstaat meer rust en ontspanning tijdens het rijden. Met als doel, het creeëren van harmonie tussen ruiter & paard. Centered Riding wordt met succes gebruikt door ruiters en instructeurs van alle leeftijden, interesses, niveaus en disciplines

DE BASISOEFENINGEN VAN CENTERED RIDING:

CENTREREN:

Door het voelen van het midden word je je meer bewust van je centrum, energie en controle in je onderlichaam (in je bekken). Je kunt alle bewegingen makkelijker en vloeiender uitvoeren en de bewegingen van het paard beter volgen en beïnvloeden.

ADEMHALING: 

Met een goede (lage) ademhaling komt je zwaartepunt lager te liggen en kan de energie ongehinderd door je lichaam stromen. Hierdoor kan je soepel met je paard meebewegen en verdwijnt nodeloze spanning.

ZACHTE OGEN:

Met zachte ogen heb je een groot blikveld. Je krijgt een open bewustzijn.

BLOKKEN STAPELEN: 

Door het stapelen van blokken vorm je een beeld van je lichaam. Hoe meer je deze blokken op éen lijn brengt en uitbalanceert, hoe evenwichtiger en soepeler je op je paard zit.

AARDEN:

Al deze oefeningen helpen je te aarden, dat wil zeggen diep en stabiel in het zadel te zitten met je benen als een omarming van het paard. En de oefeningen helpen je te groeien, dus soepel rechtop te zitten met ontspannen schouders.

PLAN VAN AANPAK:

Door je eigen plan van aanpak (clear intention = weten wat je wilt), is het mogelijk om het paard nog beter de weg te wijzen. Het paard kan hierdoor nog makkelijker meegaan in jouw beweging.

(Illustraties: Susan Harris)

RIJLESSEN

De Centered Riding technieken kunnen prima worden gestart met grondwerk, voor een bewuster gebruik van het lichaam. Dit vormt een goede basis voor samenwerking die zich voortzet tijdens het rijden en wordt behalve het rijtechnische aspect ook meer ruitergevoel ontwikkeld. Door trainingscentrum Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling worden regelmatig ‘Grondwerk (bodywork) sessies’ georganiseerd.