Coaching Ruiter & paard

Meer ontspanning en plezier voor paard en ruiter

Binnen Liemburg Voorwaarts en Ontwikkeling vinden wij het heel belangrijk dat paard en ruiter samen plezier hebben en op een ontspannen wijze met elkaar kunnen omgaan. Spanning blokkeert het leervermogen en leidt alleen maar tot strijd en frustratie.

Marike is opgeleid tot Centered Riding Instructor en Academisch geschoold. Daarnaast heb ik meer dan 40 jaar ervaring met paarden en misschien was dat wel de beste leerschool.

Mijn verhaal

Als jong meisje hing ik mijn carrière bij de plaatselijke manege al gauw aan de wilgen. Als sensitief kind wist ik niet wat ik voelde, maar wel dat het niet goed voelde. Later omschreef ik dit als overleven van de lessen en de buitenritten. Ik begreep niks van het geschreeuw van de instructeur in de bak en de instructies die er werden gegeven. Ik worstelde met duizend “waarom” vragen.

Dit was het moment waarop ik mijn eerste verzorgpaard kreeg in een dorpje in Drenthe. Hier wordt mijn liefde voor het ras De Haflinger geboren. Jarenlang werk ik met paarden bij een boer. In een rustige omgeving en voel me daar als een vis in het water.

Werken met paarden op een laag pitje

Studie, werk, ons huwelijk en het krijgen van de kinderen zet het werken met paarden een aantal jaren op een laag pitje. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en als onze dochters oud genoeg zijn pak ik het werken met paarden weer op. Dit keer niet alleen maar samen met mijn gezin.

We ontwikkelen ons allemaal met de paarden en al gauw kopen we ons eerste eigen paard Billy, een Haflinger. Mijn droom komt uit! Omdat onze dochters nog jong zijn geef ik het beleren van Billy uit handen aan een vrouw die zegt op diervriendelijke wijze paarden te beleren.

Het leek goed te gaan …

In eerste instantie gaat het goed en we hebben een fantastisch family paard aan Billy is onze conclusie. Enkele weken later blijkt de realiteit anders, Billy is geëxplodeerd in de laatste week van het proces van beleren en levensgevaarlijk volgens deze dame. Ik kan me hier niks bij voorstellen. We herkennen ons paard niet meer terug. Opgepompt en angstig halen we hem op.

Tijdens een gesprek dat ik later met haar voer zegt ze: Ik had hem even aan de slof gezet zodat hij beter ging nageven. Je hebt wat…..stamel ik….Nou ik wilde de achterhand er goed onder rijden, luidt haar antwoord. En daarom heb ik hem aan de slof gezet.

Signalen genegeerd, hij werd niet gehoord

Ik voel mijn bloed koken en kan geen woord meer uitbrengen. Verbijsterd verlaat ik haar terrein om hier nooit meer terug te keren. Billy is inmiddels terug op de locatie waar onze paarden op dat moment leven. Ik realiseer me dat Billy zich enorm opgesloten moet hebben gevoeld. En met de kennis die ik nu heb, weet ik dat ze tientallen signalen van hem heeft genegeerd. Hij werd niet gehoord. Zacht praten hielp niet, harder praten ook niet. Uiteindelijk moest hij schreeuwen met alle gevolgen van dien.

Op reis samen met billy

Op dat moment ging voor mij het roer om! Vanaf nu ging ik het zelf doen. En dat vroeg lef en moed. Ik had veel kennis van zaken, maar ik wist ook heel veel niet. Dit vroeg van mij om te gaan staan voor mezelf. Gebruik te maken van mijn natuurlijk leiderschap, vol vertrouwen in mezelf. Nou, dat was op dat moment nog wel een ontwikkelpunt 😊.

Het roer gaat om! Billy en ik gaan samen op reis. Ik start het proces van beleren helemaal zelf opnieuw. Uiteindelijk gaat hij mee naar de opleiding tot Centered Riding Instructeur in Brabant. Bepakt en bezakt met genoeg spullen voor een hele week rijden we jaarlijks naar Rucphen om te lessen bij de beste trainers. Daar ontdekte ik dat Centered Riding a way of life is en ontwikkelde daarom de Centered Living methode. Inmiddels is deze methode flink doorontwikkeld en heeft al vele ruiters en hun paard geholpen naar een fijne samenwerking. En wij wonen op een prachtige plek waar Billy in zijn kudde leeft in het paddock paradise.

Werken aan de relatie met je paard

Aan de hand van een ervaringsdeskundige

Wil je werken aan de relatie met je paard, zodat je meer ontspannen samen kunt werken met je paard. Tijdens de coaching voor Ruiter en Paard gaan we samen aan de slag met de vraagstukken die je hebt.

Jij boekt een sessie Coach voor ruiter en paard als:

 • Je in ontspanning wil leren rijden
 • Je bewust wil blijven van de verbinding met de grond
 • Je wil werken aan jouw uitlijning
 • Je met een ontspannen blik wil genieten van de omgeving
 • Je snapt dat ademhaling een belangrijke rol speelt
 • Je wil leren rijden vanuit jouw centrum
 • Je weer lekker op buitenrit kan gaan.
 • Je wil leren rijden vanuit natuurlijk leiderschap
 • Je geen angsten meer wil ervaren tijdens het rijden
 • Je een mooie reis met je paard wil maken
 • Je bereid bent om te investeren in de samenwerking met je paard

Kennismaken?

Wil je een sessie boeken? Of liever eerst een  intakegesprek? Neem gerust, vrijblijvend contact met ons op!