Teambuilding met paarden

Wat is paardencoaching?

Paardencoaching? Je vraagt zich af .. wat houdt dit nu precies in? Hoe zouden paarden mij kunnen helpen. Paarden hebben een fantastisch spiegelend vermogen. Samen met een coach wordt de gespiegelde informatie vertaald naar coachingsvraagstukken.

De paardenkudde

De paardenkudde zou je kunnen vergelijken met organisaties, scholen, teams en families. Het zijn samenlevingssystemen. Het gaat hierbij over plaats, volgorde, binding en ordening.

Authentiek gedrag

Door een deelnemer op te stellen bij een paard kun je erachter komen of het gedrag dat de deelnemer neerzet authentiek en congruent is. Congruent betekent dat de interne gevoelens en gedachten in overeenstemming zijn met het gedrag dat de deelnemer laat zien. Het paard reageert echter eerder op het interne (onbewuste), dan op het externe gedrag! Het paard is een meester in het aanvoelen van verborgen emoties! Dit kan de deelnemer veel zelfinzicht en duidelijkheid verschaffen.

Veiligheid en afhankelijkheid

Veiligheid en afhankelijkheid van elkaar zijn nodig om als kudde te kunnen overleven (prooidieren). Een paard heeft als het ware een natuurlijke antenne voor authentiek gedrag en voelt intenties precies aan. Paarden kaderen ‘het probleem’ niet, waardoor de kans op een oplossing veel groter is.

Ervaring nodig?

Als deelnemer hoef je geen ervaring met paarden te hebben. Tijdens het coachen met paarden wordt niet op het paard gereden. De paardencoach creëert de veilige voorwaarden in samenspraak met de deelnemer. De opdracht wordt afgestemd op de mogelijkheden van de deelneme. Bijvoorbeeld door het kiezen van een opdracht.

Voor teams, groepen en persoonlijk

Coachen met paarden is zeer geschikt bij groepssessies, teambuilding en persoonlijke ontwikkeling. In samenwerking met de opdrachtgever (middels een persoonlijk gesprek) wordt het programma opgesteld. Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt paardencoaching in Drenthe.