kwetsbaarheid

“Vind je het spannend om je kwetsbaar op te stellen?”

Ze is begin dertig. Veel in haar leven werkt goed. Ze heeft een lieve vriend, een heerlijk huis op een mooie plek in Drenthe en in haar werk is zij succesvol. Toch werkt er iets niet.

Zij stemt zich vooral af op de ander, in de hoop erkend, gezien en vooral gewaardeerd te worden. Veel van haar gevoel van eigenwaarde haalt ze uit de goedkeuring van anderen en haar eigen prestaties.

Nee zeggen is geen optie

Nee zeggen is geen optie. Problemen zijn er om opgelost te worden. Iets lastig vinden komt in haar woordenboek niet voor: Ze kan het zelf wel en om hulp vragen duidt op afhankelijkheid en zwakte. En het delen van eventuele gevoelens van onzekerheid zijn absoluut een no-go!

Gevoeligheid en hooggevoeligheid ziet ze als een deregulatie van het zenuwstelsel. Ze heeft een heldere mening.

De paarden staan ondertussen op afstand. Dicht bij elkaar. Aan het orenspel is te zien dat ze in verbinding zijn met de persoon in de bak.

Contact met haar kwetsbaarheid

Toch is haar grootste wens om contact te maken met haar kwetsbaarheid. Verstandelijk weet zij dat er een belangrijke opening ligt in het contact met zichzelf en met de ander. Tegelijkertijd is er de grootste angst.

Terwijl ze uitspreekt dat er in haar een flinke angst zit komen de paarden in beweging. Ze draaien zich naar haar toe. Ze likken, kauwen en briesen. Een van de paarden laat echt een enorme gaap zien. Blijkbaar zit het diep.

Ik vraag haar wat de prijs is die ze nu betaald heeft voor haar huidige gedrag.

“Dat ik continue gericht ben op de ander en zo het leven leef van anderen in plaats van mijn eigen leven. Ik heb een muur om me heen gebouwd om mijn eigen ongemak maar niet te hoeven voelen. Het maakt me verdrietig en eenzaam”, luidt haar reactie.

De kudde zet zich in beweging richting Mirthe

En wat als je jezelf op de eerste plek zet?

Welk risico loop je als je de sluiers laat vallen en jezelf op de eerste plek zet vraag ik. “Dat mensen me niet waarderen, mij niet zien”. En hoe zou dat voelen? “Ook eenzaam en verdrietig”, luidt het antwoord.

Dus daar waar je bang voor bent is zich al aan het voltrekken. In die zin heb je dus niks te verliezen, alleen maar te winnen.

Ze knikt en kijkt stilletjes om zich heen naar:

De paarden die inmiddels in de rij staan te wachten op wat er komen gaat.

Vindt iets in jou het spannend om je kwetsbaar op te stellen? Ze knikt. Wil je meer of minder in contact komen met wie je bent? “Meer”, luidt het antwoord duidelijk.

Een van de paarden zakt door de knieën en begint flink te rollen

Ze schiet vol en begint te huilen

Op dat moment schiet Mirthe vol en begint te huilen. Dit zou ik ook willen, alles van me afrollen, zodat het weg is. Zodat….ze valt stil.

De enige merrie in de kudde gaat dicht tegen Mirthe aanstaan, heel dicht.

Ik vertel haar dat deze merrie een hele wijze vrouw is. Na een korte stilte zegt Mirthe, net als mijn oma. Ze is vorig jaar overleden. En ik mis haar zo vreselijk.

Wat mis je het meest vraag ik aan haar. Waarop ze antwoord: “het lieve, zachte en sensitieve van haar. Ze was zo gevoelig en iedereen vond dat ze zeurde”.

Billy staat op, en samen met de rest gaat hij dichtbij Mirthe staan.

Zij als middelpunt van haar eigen leven. De vraag is dus of je bereid bent om de angst en het ongemak aan te gaan als dat het offer is dat je moet brengen om helemaal in verbinding te komen met wie je bent. Dan ben je in staat om daarin goed voor jezelf te zorgen, zonder er elke keer in een reflex vandaan te willen (vluchten) of je afhankelijk te maken van de goedkeuring anderen.

De volgende reactie ontvingen we later van Mirthe per mail:

Hi Marike,

Het weekend heb ik heel erg in een bubbel gezeten en er vielen een hoop dingen op hun plek en gister kwam ik enorm in mijn lichaam. Ik heb met name een heel stevig gevoel in mijn onderbuik en de warmte die Billy mij gaf toen hij beschermend achter me stond, kan ik nog helemaal terughalen.

Mijn ogen staan meer open en ik voel mij veel vrijer. Ik raak nog weer meer okay met mezelf. Mijn vriend vond me vrijer en puurder (in de zin van: dit is hoe het is voor mij en wat een ander daarvan vindt, zal mij een worst wezen). Sinds ik wegreed bij jullie heb ik steeds de gedachte: je moet nog een keer!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 263a.png

Noot: Mirthe is niet haar echte naam.

Zelf aan de slag als paardencoach

Wil je zelf aan de slag als paardencoach? Meld je aan voor de jaaropleiding ‘De Ondernemende Paard & Coach High Impact. Je wordt begeleid door Marike Liemburg tijdens dit intensieve jaartraject!

Meer informatie

Coaching met paarden

Wil je zelf gecoacht worden met behulp van paarden. Tijdens coachingstrajecten binnen Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling spelen de paarden een cruciale rol.

Coaching met paarden