Werk aan een stabiel en sterk team

teambuilding en teamontwikkeling
met paarden Gelderland

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt trajecten omtrent teamontwikkeling en teambuilding voor bedrijven gevestigd in Gelderland. Dit doen we voor teams binnen bedrijven, communicatieteams, HR-teams, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties.

Offerte voor teamontwikkeling Meer weten over onze werkwijze

Teambuilding en teamontwikkeling

Welke kwaliteiten zitten er in ons team? Op welke manier kunnen we effectiever samenwerken? Hoe gaan individuele teamleden om met problemen? ‘Stroomt’ er iets niet in het team, wat ervoor zorgt dat er conflicten of misverstanden ontstaan?

Of je nu net een nieuw team hebt, voor grote veranderingen staat, wilt doorgroeien als team of tegen concrete problemen aanloopt? In alle gevallen is het doorontwikkelen van het team een goed idee. Een teamtraining met de inzet van paarden geeft fantastische inzichten.

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt teamtraining en teambuilding voor bedrijven, communicatieteams, HR-teams, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties.

Teambuilding en teamontwikkeling met paarden in Groningen

Wij verzorgden teamontwikkeling voor deze organisaties

Teambuilding en teamontwikkeling met paarden in Groningen

teamontwikkeling met paarden in Groningen

De kracht van de paardenkudde zit in de non-verbale communicatie. Tijdens de training worden de paarden ingezet om ‘onzichtbare’ dynamieken zichtbaar te maken. Het voordeel is dat we automatisch op de onderlaag werken. Er hoeft niet alleen maar gepraat te worden. De paarden geven inzicht op basis van wat er in de groep en met een teamlid gebeurt. DDe paarden spiegelen op indrukwekkende wijze alle incongruenties die naar boven komen.

Samen met het team ben je van harte welkom op ons Paddock Paradise, deze vind je in Drenthe (Elim). In een veilige en inspirerende omgeving gaan we samen aan de slag met teamontwikkeling, waarbij de paardenkudde als spiegel dient.

Dit is wat teamontwikkeling met paarden oplevert?

 • De samenwerking en communicatie in het team wordt effectiever. Je krijgt direct inzicht in een stukje non-verbale communicatie.
 • Alle teamleden krijgen inzicht in hoe ze zichzelf verhouden tot het hele team. Je krijgt inzicht in elkaars kwaliteiten en valkuilen. Ook krijg je inzicht in leiderschapsvaardigheden.
 • Het opbouwen van vertrouwen en het werken aan de band tussen teamleden is een sleutel voor teamsucces. Door te kiezen voor teamontwikkeling wordt dit proces versneld.
 • De teamcoaching met paarden geeft inzich in gedragspatronen, dynamieken, waarden en het onbenutte potentieel van teamleden en het team als totaal.
 • Je kunt concreet aan de slag met thema’s als leiderschap, samenwerking, veiligheid en communicatie.
Teamtraining met paarden

Over Marike liemburg

Ik ben Marike Liemburg (1972), enthousiast en creatief mens met een hoge dosis nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling van de mens, het team en de organisatie. Sinds 1991 ben ik actief binnen de overheid als senior communicatieadviseur, bestuursadviseur, teamcoördinator en projectleider. 

Als eeuwige student volgde ik in de afgelopen jaren diverse opleidingen tot coach (met paarden), trainer en systemisch opsteller. In 2009 werd een bevlogen ondernemer geboren en richtte ik mijn eigen onderneming op.

Inmiddels is deze uitgegroeid van eenvrouwszaak naar VOF in 2023. Binnen Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling staat communicatie centraal. Als interim senior communicatieadviseur, coach en trainer help ik de mens, het team en de organisatie Voorwaarts in Ontwikkeling. Op een open, eerlijke en authentieke wijze word je ontvangen, begeleid en ondersteunt met en zonder paarden. 

Samen met mijn vennoot, tevens echtgenoot, vinden wij humor belangrijk in de ontwikkeling van mensen en teams.

Want als je er niet meer om kan lachen, dan heeft het je onder controle! 

Voel je welkom! bij Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling. 

Traject op maat

Teambuilding of teamontwikkeling met paarden

Onze trainingen en trajecten zijn geschikt voor teams binnen bedrijven, communicatieteams, HR-teams, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties. Of je nu het managementteam wilt versterken, de communicatie binnen een team wilt verbeteren of inzicht wilt krijgen in kwaliteiten. Met de teamontwikkelingstrajecten die wij aanbieden werken wij altijd met een voorstel op maat.

Voorstel op maat

We starten altijd met een voorstel op maat. Afhankelijk van de wensen van de organisatie, het team en het individu maken wij een offerte op maat. Hierbij kijken wij naar een programma wat past en aansluit op deze wensen. Voorwaarts in Ontwikkeling biedt de mogelijkheid voor een eendaagse of meerdaagse teamontwikkeling. Wij geloven niet dat je alleen uit een boekje kunt leren over leiderschap en teamontwikkeling. Daarvoor moet je samen aan de slag, tijd nemen om te reflecteren op je eigen ervaring en die van anderen. Hierbij nemen wij elementen mee als:

 • Waar ligt het vraagstuk van het team en hoe pakken we dit aan?
 • Welke tools zetten we in voor een efficiënte daginvulling?
 • Hoelang duurt de training: dit varieert van halve dagen tot meerdaagse trainingen?
 • Wordt er gebruikgemaakt van de inzet van de paarden?

Invulling van de dag

Tijdens de dag is het team meer dan welkom op ons Paddock Paradise. Tijdens een totaal verzorgde dag doorlopen wij het programma in een veilige omgeving. Eten en drinken wordt verzorgd. De dag start altijd met een kennismaking.

Ter voorbereiding wordt alle teamleden gevraagd individueel in te brengen wat het persoonlijke leerdoel is. Vervolgens nemen we je mee in de wereld van het paard. Vervolgens gaan we concreet aan de slag met de inzet van de paardencoaching. In groepjes wordt er gewerkt aan opdrachten.

Let op: de dagindeling is een indicatie, we stemmen dit altijd af.

Nazorg: ontwikkelbehoefte medewerkers

Tijdens de dit traject wordt de ontwikkelbehoefte van medewerkers goed zichtbaar. Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt als nazorg persoonlijke coaching ter verdieping op individueel niveau. Doordat we bekend zijn met de behoeften van de organisatie, het team en de medewerker kunnen we een efficiënt plan van aanpak samenstellen.

Van harte welkom op ons Paddock Paradise

Teambuilding met paarden in Gelderland

Je bent van harte welkom op ons prachtige Paddock Paradise in Elim (Drenthe). Of je nu gevestigd bent in Apeldoorn, Arnhem, Nunspeet, Nijmegen, Harderwijk of Ede, in alle gevallen is onze locatie goed te bereiken.

Organisaties vanuit diverse provincies weten ons te vinden.

Waar gaan we mee aan de slag?

Mogelijke thema’s tijdens
de teamontwikkeling met paarden

Teamontwikkeling met paarden

Inzicht in de paardenkudde

De paardenkudde staat symbool voor de dynamiek in een team. Door inzicht te krijgen in hoe de paardenkudde werkt, worden de dynamieken in een team ook helder. De paarden zijn eerlijk en recht door zee waardoor er dingen op tafel komen die anders onzichtbaar zouden blijven.

Teamontwikkeling met paarden

Opstelling tussen de paarden

Een teamopstelling tussen de paarden geeft inzicht in wie welke plek inneemt in het systeem. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de drie natuurwetten van de systemisch opsteller Bert Hellingen. Om patronen te kunnen doorbreken willen we ze eerst zichtbaar maken.

Teamontwikkeling met paarden

Kernkwaliteiten: wie ben jij?

Tijdens de teamontwikkeling gaan we aan de slag met de kernkwaliteiten van alle teamleden. Door inzicht te krijgen in de kwaliteiten, eigenaardigheden en eigenschappen van alle teamleden kun je kijken hoe alle kwaliteiten optimaal ingezet kunnen worden in het team.

Teamontwikkeling met paarden

Transactionele analyse

De Transactionele Analyse speelt een fundamentele rol binnen de communicatie in het team. We gaan aan de slag met de OVK (ouder, volwassen, kindrol). Door inzicht te krijgen in deze communicatiepatronen kan het team een volgende ontwikkelstap maken in de communicatie.

Voorbeelden van vragen en thema’s?

Waar ga je mee aan de slag tijdens teamontwikkeling?

 • Hoe krijgen we alle neuzen dezelfde kant op?
 • Hoe creëren we draagvlak?
 • Hoe creëren we meer beweging en initiatief in het team?
 • Welke kwaliteiten zijn er beschikbaar in het team?
 • Hoe kunnen we de kwaliteiten van iedereen optimaal benutten?
 • Hoe kunnen we beter samenwerken?
 • Hoe kunnen we de sfeer in het team verbeteren?
 • Hoe vinden we de juiste balans tussen persoonlijk en zakelijk?
 • Hoe verbeteren we de onderlinge communicatie?
 • Hoe stimuleren we persoonlijk leiderschap?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je klaar om met je team aan de slag te gaan en te werken aan verbeterde teamresultaten. Wil je een offerte op maat ontvangen voor een teamontwikkeling? Vul het formulier (hieronder of rechts) in en we nemen binnen 2 dagen contact met je op om een offertevoorstel op maat te maken.

We stemmen de teamontwikkeling altijd af op de specifieke wensen binnen het team.

Vrijblijvende offerte