Werk aan de ontwikkeling van je team

Teamtraining met paarden

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt zakelijke teamtrainingen met de inzet van paarden voor teams binnen bedrijven, communicatieteams, HR-teams, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties.

Offerte voor teamtraining Meer weten over onze werkwijze

Werken aan teamdoelen met trainingen voor je team

Van teams in organisaties wordt het maximale verwacht qua resultaten. Kort gezegd wordt er dus verwacht dat de mensen in de teams het maximale uit zichzelf halen. Voor zichzelf en in de samenwerking met de anders. Wij begrijpen als geen ander dat er dan steeds weer een topprestatie geleverd moet worden daar waar het gaat om communicatie en samenwerking. Soms functioneert een team niet, daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Een gerichte teamtraining, met de inzet van paarden, kan ontzettend helpen bij de doorontwikkeling van het team.

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt teamtrainingen voor bedrijven, communicatieteams, HR-teams, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties.

Teamtraining met paarden

Wij verzorgden teamtraining voor deze organisaties

Teamtraining met paarden

Teamtraining met paarden

Tijdens de trainingen van Voorwaarts in Ontwikkeling maken we gebruik van de inzet van de paardenkudde. Paarden hebben de gave om de dynamiek binnen een team bloot te leggen. Ze zijn gevoelig voor non-verbale communicatie en reageren op subtiele signalen, waardoor ze een spiegel vormen voor alle teamleden.

Samen met het team ben je van harte welkom op ons Paddock Paradise. De strategie van de kudde is overleven, dat is het enige dat telt. Stabiliteit, evenwicht en rolverdeling zijn belangrijke voorwaarden om de overlevingsstrategie te waarborgen. Waarbij de paarden op non-verbale wijze onderling communiceren. Ze reageren intuïtief, zonder oordeel, en spiegelen de dynamiek van jouw team.

Dit is wat een teamtraining met paarden oplevert?

 • Een teamtraining met paarden legt de dynamiek binnen het team in korte tijd bloot.
 • Alle teamleden krijgen inzicht in hoe ze zichzelf verhouden tot het hele team. Dit geeft ongelooflijk veel inzicht.
 • Door een eerlijke spiegel te krijgen, komen de teamleden en het team als geheel op een diepere laag. Dit geeft veel inzicht, maar verbindt ook enorm.
 • Een teamtraining met paarden werkt als een katalysator voor verbeterd leiderschap, vertrouwen en meer verbinding.
Teamtraining met paarden

Over Marike liemburg

Ik ben Marike Liemburg (1972), enthousiast en creatief mens met een hoge dosis nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling van de mens, het team en de organisatie. Sinds 1991 ben ik actief binnen de overheid als senior communicatieadviseur, bestuursadviseur, teamcoördinator en projectleider. 

Als eeuwige student volgde ik in de afgelopen jaren diverse opleidingen tot coach (met paarden), trainer en systemisch opsteller. In 2009 werd een bevlogen ondernemer geboren en richtte ik mijn eigen onderneming op.

Inmiddels is deze uitgegroeid van eenvrouwszaak naar VOF in 2023. Binnen Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling staat communicatie centraal. Als interim senior communicatieadviseur, coach en trainer help ik de mens, het team en de organisatie Voorwaarts in Ontwikkeling. Op een open, eerlijke en authentieke wijze word je ontvangen, begeleid en ondersteunt met en zonder paarden. 

Samen met mijn vennoot, tevens echtgenoot, vinden wij humor belangrijk in de ontwikkeling van mensen en teams.

Want als je er niet meer om kan lachen, dan heeft het je onder controle! 

Voel je welkom! bij Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling. 

Traject op maat

Hoe verloopt een teamtraining met paarden?

Bij Voorwaarts in Ontwikkeling hechten we veel waarde aan de kracht van teams. We zijn ervan overtuigd dat een goed afgestemd team niet alleen de individuele prestaties verbetert, maar ook de algehele efficiëntie van zowel het team als de organisatie bevordert. Onze op maat gemaakte trajecten richten zich op belangrijke aspecten zoals communicatie, leiderschap en teamwerk. Investeer in de groei en ontwikkeling van jouw team door de kracht van paardencoaching te benutten.

Voorstel op maat

We starten altijd met een voorstel op maat. Afhankelijk van de wensen van de organisatie, het team en het individu maken wij een offerte op maat. Hierbij kijken wij naar een programma wat past en aansluit op deze wensen. Voorwaarts in Ontwikkeling biedt de mogelijkheid voor een 1 of meerdaagse teamtraining. Wij geloven niet dat je alleen uit een boekje kunt leren over leiderschap en teamontwikkeling. Daarvoor moet je samen aan de slag, tijd nemen om te reflecteren op je eigen ervaring en die van anderen. Hierbij nemen wij elementen mee als:

 • Waar ligt het vraagstuk van het team en hoe pakken we dit aan?
 • Welke tools zetten we in voor een efficiënte daginvulling?
 • Hoelang duurt de training: dit varieert van halve dagen tot meerdaagse trainingen?
 • Wordt er gebruikgemaakt van de inzet van de paarden?

Invulling van de dag

Tijdens de dag is het team meer dan welkom op ons Paddock Paradise. Tijdens een totaal verzorgde dag doorlopen wij het programma in een veilige omgeving. Eten en drinken wordt verzorgd. De dag start altijd met een kennismaking.

Ter voorbereiding wordt alle teamleden gevraagd individueel in te brengen wat het persoonlijke leerdoel is. Vervolgens nemen we je mee in de wereld van het paard. Vervolgens gaan we concreet aan de slag met de inzet van de paardencoaching. In groepjes wordt er gewerkt aan opdrachten.

Let op: de dagindeling is een indicatie, we stemmen dit altijd af.

Nazorg: ontwikkelbehoefte medewerkers

Tijdens de teamtraining met paarden wordt de ontwikkelbehoefte van medewerkers goed zichtbaar. Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt als nazorg persoonlijke coaching ter verdieping op individueel niveau. Doordat we bekend zijn met de behoeften van de organisatie, het team en de medewerker kunnen we een efficiënt plan van aanpak samenstellen.

Waar gaan we mee aan de slag?

Mogelijke thema’s tijdens
de teamtraining met paarden?

Terug naar je eigen plek

Inzicht in de paardenkudde

De paardenkudde staat symbool voor de dynamiek in een team. Door inzicht te krijgen in hoe de paardenkudde werkt, worden de dynamieken in een team ook helder. De paarden zijn eerlijk en recht door zee waardoor er dingen op tafel komen die anders onzichtbaar zouden blijven.

Terug naar je eigen plek

Opstelling tussen de paarden

Een teamopstelling tussen de paarden geeft inzicht in wie welke plek inneemt in het systeem. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de drie natuurwetten van de systemisch opsteller Bert Hellingen. Om patronen te kunnen doorbreken willen we ze eerst zichtbaar maken.

Terug naar je eigen plek

Kernkwaliteiten: wie ben jij?

Tijdens de teambuilding gaan we aan de slag met de kernkwaliteiten van alle teamleden. Door inzicht te krijgen in de kwaliteiten, eigenaardigheden en eigenschappen van alle teamleden kun je kijken hoe alle kwaliteiten optimaal ingezet kunnen worden in het team.

Terug naar je eigen plek

Transactionele analyse

De Transactionele Analyse speelt een fundamentele rol binnen de communicatie in het team. We gaan aan de slag met de OVK (ouder, volwassen, kindrol). Door inzicht te krijgen in deze communicatiepatronen kan het team een volgende ontwikkelstap maken in de communicatie.

Voorbeelden van vragen en thema’s?

Waar ga je mee aan de slag tijdens een teambuilding?

 • Hoe krijgen we alle neuzen dezelfde kant op?
 • Hoe creëren we draagvlak?
 • Hoe creëren we meer beweging en initiatief in het team?
 • Welke kwaliteiten zijn er beschikbaar in het team?
 • Hoe kunnen we de kwaliteiten van iedereen optimaal benutten?
 • Hoe kunnen we beter samenwerken?
 • Hoe kunnen we de sfeer in het team verbeteren?
 • Hoe vinden we de juiste balans tussen persoonlijk en zakelijk?
 • Hoe verbeteren we de onderlinge communicatie?
 • Hoe stimuleren we persoonlijk leiderschap?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je een offerte op maat ontvangen voor een teamtraining met paarden? Vul het formulier (hieronder of rechts) in en we nemen binnen 2 dagen contact met je op om een offertevoorstel op maat te maken.

We stemmen de teambuilding altijd af op de specifieke wensen binnen het team.

Vrijblijvende offerte