Werk aan de ontwikkeling van je team

Teambuilding met paarden

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt zakelijke teambuilding met paarden voor bedrijven, communicatieteams, HR-teams, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties.

Offerte voor teambuilding Meer weten over onze werkwijze

Werken aan teamdoelen met teambuilding

Teams en organisaties bestaan bij de gratie van mensen. Hoe beter de mensen uit jouw team op elkaar ingespeeld zijn, hoe beter de kwaliteit van werken wordt. Niet alleen de output van het werk wordt beter, de mensen in je team ervaren ook meer werkplezier. De processen in een team vragen altijd aandacht.

Soms functioneert een team niet en helpt het om te achterhalen waar dit zit om zo het probleem te tackelen. Maar preventief investeren in een team levert ook winst op.

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt teambuilding voor zakelijke teams. Deze trajecten verzorgen wij met de inzet en zonder de inzet van paarden.

Teambuilding met paarden

Wij verzorgden teambuilding voor

Teambuilding met paarden

Teambuilding met paarden

Tijdens de teambuilding trajecten van Voorwaarts in Ontwikkeling kunnen we gebruikmaken van de inzet van de paardenkudde. Samen met het team ben je van harte welkom op ons Paddock Paradise. Als prooidier is het paard een vluchtdier en leeft daarom in een kudde.

De strategie van de kudde is overleven, dat is het enige dat telt. Stabiliteit, evenwicht en rolverdeling zijn belangrijke voorwaarden om de overlevingsstrategie te waarborgen. Waarbij de paarden op non-verbale wijze onderling communiceren. Ze reageren intuïtief, zonder oordeel, en spiegelen de dynamiek van jouw team.

De voordelen van de inzet van paarden tijdens teambuilding

 • Paardencoaching helpt teams om snel inzicht te krijgen in de dynamieken in het team.
 • Medewerkers en teamleden krijgen inzicht in hun eigen gedrag en het gedrag van anderen.
 • De paarden maken op een pure en eerlijke manier duidelijk hoe de verhouding op de onderlaag zitten.
 • De paarden reageren op incongruent gedrag, wat betekent dat deelnemers aangemoedigd worden hun maskers af te zetten en zichzelf echt te laten zien.

Over Marike liemburg

Ik ben Marike Liemburg (1972), enthousiast en creatief mens met een hoge dosis nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling van de mens, het team en de organisatie. Sinds 1991 ben ik actief binnen de overheid als senior communicatieadviseur, bestuursadviseur, teamcoördinator en projectleider. 

Als eeuwige student volgde ik in de afgelopen jaren diverse opleidingen tot coach (met paarden), trainer en systemisch opsteller. In 2009 werd een bevlogen ondernemer geboren en richtte ik mijn eigen onderneming op.

Inmiddels is deze uitgegroeid van eenvrouwszaak naar VOF in 2023. Binnen Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling staat communicatie centraal. Als interim senior communicatieadviseur, coach en trainer help ik de mens, het team en de organisatie Voorwaarts in Ontwikkeling. Op een open, eerlijke en authentieke wijze word je ontvangen, begeleid en ondersteunt met en zonder paarden. 

Samen met mijn vennoot, tevens echtgenoot, vinden wij humor belangrijk in de ontwikkeling van mensen en teams.

Want als je er niet meer om kan lachen, dan heeft het je onder controle! 

Voel je welkom! bij Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling. 

Traject op maat

Hoe verloopt een teambuilding bij voorwaarts in ontwikkeling

Bij Voorwaarts in Ontwikkeling geloven we in de kracht van het team. Hoe beter de teamleden op elkaar afgestemd zijn, hoe beter het individu, het team en de organisatie functioneert. Tijdens de maatwerktrajecten die wij aanbieden gaan we in op thema’s als communicatie, leiderschap en samenwerking.

Voorstel op maat

We starten altijd met een voorstel op maat. Afhankelijk van de wensen van de organisatie, het team en het individu maken wij een offerte op maat. Hierbij kijken wij naar een programma wat past en aansluit op deze wensen. Hierbij nemen wij elementen mee als:

 • Waar ligt het vraagstuk van het team en hoe pakken we dit aan?
 • Welke tools zetten we in voor een efficiënte daginvulling?
 • Hoelang duurt de training: dit varieert van halve dagen tot meerdaagse trainingen?
 • Wordt er gebruikgemaakt van de inzet van de paarden?

Invulling van de dag

Tijdens de dag is het team meer dan welkom op ons Paddock Paradise. Tijdens een totaal verzorgde dag doorlopen wij het programma in een veilige omgeving. Eten en drinken wordt verzorgd. De dag start altijd met een kennismaking.

Ter voorbereiding wordt alle teamleden gevraagd individueel in te brengen wat het persoonlijke leerdoel is. Vervolgens nemen we je mee in de wereld van het paard. Vervolgens gaan we concreet aan de slag met de inzet van de paardencoaching. In groepjes wordt er gewerkt aan opdrachten.

Let op: de dagindeling is een indicatie, we stemmen dit altijd af.

Nazorg: ontwikkelbehoefte medewerkers

Tijdens de teambuilding met paarden wordt de ontwikkelbehoefte van medewerkers goed zichtbaar. Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt als nazorg persoonlijke coaching ter verdieping op individueel niveau. Doordat we bekend zijn met de behoeften van de organisatie, het team en de medewerker kunnen we een efficiënt plan van aanpak samenstellen.

Waar gaan we mee aan de slag?

Mogelijke thema’s tijdens
de teambuilding met paarden?

Terug naar je eigen plek

Inzicht in de paardenkudde

De paardenkudde staat symbool voor de dynamiek in een team. Door inzicht te krijgen in hoe de paardenkudde werkt, worden de dynamieken in een team ook helder. De paarden zijn eerlijk en recht door zee waardoor er dingen op tafel komen die anders onzichtbaar zouden blijven.

Terug naar je eigen plek

Opstelling tussen de paarden

Een teamopstelling tussen de paarden geeft inzicht in wie welke plek inneemt in het systeem. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de drie natuurwetten van de systemisch opsteller Bert Hellingen. Om patronen te kunnen doorbreken willen we ze eerst zichtbaar maken.

Terug naar je eigen plek

Kernkwaliteiten: wie ben jij?

Tijdens de teambuilding gaan we aan de slag met de kernkwaliteiten van alle teamleden. Door inzicht te krijgen in de kwaliteiten, eigenaardigheden en eigenschappen van alle teamleden kun je kijken hoe alle kwaliteiten optimaal ingezet kunnen worden in het team.

Terug naar je eigen plek

Transactionele analyse

De Transactionele Analyse speelt een fundamentele rol binnen de communicatie in het team. We gaan aan de slag met de OVK (ouder, volwassen, kindrol). Door inzicht te krijgen in deze communicatiepatronen kan het team een volgende ontwikkelstap maken in de communicatie.

Voorbeelden van vragen en thema’s?

Waar ga je mee aan de slag?

 • Hoe krijgen we alle neuzen dezelfde kant op?
 • Hoe creëren we draagvlak?
 • Hoe creëren we meer beweging en initiatief in het team?
 • Welke kwaliteiten zijn er beschikbaar in het team?
 • Hoe kunnen we de kwaliteiten van iedereen optimaal benutten?
 • Hoe kunnen we beter samenwerken?
 • Hoe kunnen we de sfeer in het team verbeteren?
 • Hoe vinden we de juiste balans tussen persoonlijk en zakelijk?
 • Hoe verbeteren we de onderlinge communicatie?
 • Hoe stimuleren we persoonlijk leiderschap?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je een offerte op maat ontvangen voor een teambuildingstraject met of zonder paarden? Vul het formulier (hieronder of rechts) in en we nemen binnen 2 dagen contact met je op om een offertevoorstel op maat te maken.

We stemmen de teambuilding altijd af op de specifieke wensen binnen het team.

Vrijblijvende offerte