Kom snel tot de kern en laat je team groeien

Teamcoaching met paarden

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt de coaching van teams en medewerkers door middel van de inzet van paarden. Dit doen we voor teams binnen bedrijven, communicatieteams, HR-teams, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties.

Offerte voor teamcoaching Meer weten over onze werkwijze

Teamcoaching

Het opzetten van een team, eenheid of organisatie is vergelijkbaar met het bouwen van een huis.

De allereerste en meest cruciale stap is het leggen van een stevige fundering. Zonder zo’n fundament kan het huis geen gewicht dragen en zal het uiteindelijk langzaam instorten. Gezonde teams kennen ook een stevige fundering. Inzicht in de kwaliteiten, valkuilen van medewerkers en de dynamiek in het team is hierin fundamenteel. Door gerichte teamcoaching ontwikkelt het team zich zeer gericht.

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt teamcoaching voor bedrijven, communicatieteams, HR-teams, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties.

Teamcoaching met paarden

Wij verzorgden teamcoaching voor deze organisaties

Teamcoaching met paarden

teamcoaching met paarden

Tijdens de teamcoaching van Voorwaarts in Ontwikkeling maken we gebruik van de inzet van de paardenkudde. Paarden zijn meesters in het lezen van non-verbale communicatie en het spiegelen van emoties. Ze zijn eerlijk en direct, en reageren onmiddellijk op de energie en intenties van mensen. Dit maakt dat paarden fantastisch inzicht geven in de teamdynamiek.

Samen met het team ben je van harte welkom op ons Paddock Paradise. In een veilige en inspirerende omgeving gaan we samen aan de slag, waarbij de paardenkudde als spiegel dient.

Dit is wat teamcoaching met paarden oplevert?

 • Teamcoaching met paarden komt snel tot de kern. In korte tijd werken we op de onderlaag en heb je inzicht in wat er echt gebeurt in het team.
 • Alle teamleden krijgen inzicht in hoe ze zichzelf verhouden tot het hele team. Dit geeft ongelooflijk veel inzicht.
 • Het opbouwen van vertrouwen en het werken aan de band tussen teamleden is een sleutel voor teamsucces. De teamcoaching met paarden versnelt dit proces.
 • Teamcoaching werkt als een katalysator voor verbeterd leiderschap, vertrouwen en meer verbinding.
Teamtraining met paarden

Over Marike liemburg

Ik ben Marike Liemburg (1972), enthousiast en creatief mens met een hoge dosis nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling van de mens, het team en de organisatie. Sinds 1991 ben ik actief binnen de overheid als senior communicatieadviseur, bestuursadviseur, teamcoördinator en projectleider. 

Als eeuwige student volgde ik in de afgelopen jaren diverse opleidingen tot coach (met paarden), trainer en systemisch opsteller. In 2009 werd een bevlogen ondernemer geboren en richtte ik mijn eigen onderneming op.

Inmiddels is deze uitgegroeid van eenvrouwszaak naar VOF in 2023. Binnen Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling staat communicatie centraal. Als interim senior communicatieadviseur, coach en trainer help ik de mens, het team en de organisatie Voorwaarts in Ontwikkeling. Op een open, eerlijke en authentieke wijze word je ontvangen, begeleid en ondersteunt met en zonder paarden. 

Samen met mijn vennoot, tevens echtgenoot, vinden wij humor belangrijk in de ontwikkeling van mensen en teams.

Want als je er niet meer om kan lachen, dan heeft het je onder controle! 

Voel je welkom! bij Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling. 

Traject op maat

Hoe verloopt teamcoaching met paarden?

We begrijpen dat elk team uniek is, met zijn eigen doelen en uitdagingen. Daarom werken we nauw met jou samen om een op maat gemaakt programma te creëren dat aansluit bij de specifieke behoeften van jouw team. Of je nu een eendaagse of meerdaagse training wilt, wij maken een programma op maat. We zijn ervan overtuigd dat een goed afgestemd team niet alleen de individuele prestaties verbetert, maar ook de teamprestaties.

Voorstel op maat

We starten altijd met een voorstel op maat. Afhankelijk van de wensen van de organisatie, het team en het individu maken wij een offerte op maat. Hierbij kijken wij naar een programma wat past en aansluit op deze wensen. Voorwaarts in Ontwikkeling biedt de mogelijkheid voor een eendaagse of meerdaagse teamcoaching. Wij geloven niet dat je alleen uit een boekje kunt leren over leiderschap en teamontwikkeling. Daarvoor moet je samen aan de slag, tijd nemen om te reflecteren op je eigen ervaring en die van anderen. Hierbij nemen wij elementen mee als:

 • Waar ligt het vraagstuk van het team en hoe pakken we dit aan?
 • Welke tools zetten we in voor een efficiënte daginvulling?
 • Hoelang duurt de training: dit varieert van halve dagen tot meerdaagse trainingen?
 • Wordt er gebruikgemaakt van de inzet van de paarden?

Invulling van de dag

Tijdens de dag is het team meer dan welkom op ons Paddock Paradise. Tijdens een totaal verzorgde dag doorlopen wij het programma in een veilige omgeving. Eten en drinken wordt verzorgd. De dag start altijd met een kennismaking.

Ter voorbereiding wordt alle teamleden gevraagd individueel in te brengen wat het persoonlijke leerdoel is. Vervolgens nemen we je mee in de wereld van het paard. Vervolgens gaan we concreet aan de slag met de inzet van de paardencoaching. In groepjes wordt er gewerkt aan opdrachten.

Let op: de dagindeling is een indicatie, we stemmen dit altijd af.

Nazorg: ontwikkelbehoefte medewerkers

Tijdens de teamcoaching met paarden wordt de ontwikkelbehoefte van medewerkers goed zichtbaar. Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt als nazorg persoonlijke coaching ter verdieping op individueel niveau. Doordat we bekend zijn met de behoeften van de organisatie, het team en de medewerker kunnen we een efficiënt plan van aanpak samenstellen.

Waar gaan we mee aan de slag?

Mogelijke thema’s tijdens
de teamcoaching met paarden

Inzicht in de paardenkudde

De paardenkudde staat symbool voor de dynamiek in een team. Door inzicht te krijgen in hoe de paardenkudde werkt, worden de dynamieken in een team ook helder. De paarden zijn eerlijk en recht door zee waardoor er dingen op tafel komen die anders onzichtbaar zouden blijven.

Teamcoaching met paarden

Opstelling tussen de paarden

Een teamopstelling tussen de paarden geeft inzicht in wie welke plek inneemt in het systeem. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de drie natuurwetten van de systemisch opsteller Bert Hellingen. Om patronen te kunnen doorbreken willen we ze eerst zichtbaar maken.

Teamcoaching met paarden

Kernkwaliteiten: wie ben jij?

Tijdens de teamcoaching gaan we aan de slag met de kernkwaliteiten van alle teamleden. Door inzicht te krijgen in de kwaliteiten, eigenaardigheden en eigenschappen van alle teamleden kun je kijken hoe alle kwaliteiten optimaal ingezet kunnen worden in het team.

Teamcoaching met paarden

Transactionele analyse

De Transactionele Analyse speelt een fundamentele rol binnen de communicatie in het team. We gaan aan de slag met de OVK (ouder, volwassen, kindrol). Door inzicht te krijgen in deze communicatiepatronen kan het team een volgende ontwikkelstap maken in de communicatie.

Voorbeelden van vragen en thema’s?

Waar ga je mee aan de slag tijdens teamcoaching?

 • Hoe krijgen we alle neuzen dezelfde kant op?
 • Hoe creëren we draagvlak?
 • Hoe creëren we meer beweging en initiatief in het team?
 • Welke kwaliteiten zijn er beschikbaar in het team?
 • Hoe kunnen we de kwaliteiten van iedereen optimaal benutten?
 • Hoe kunnen we beter samenwerken?
 • Hoe kunnen we de sfeer in het team verbeteren?
 • Hoe vinden we de juiste balans tussen persoonlijk en zakelijk?
 • Hoe verbeteren we de onderlinge communicatie?
 • Hoe stimuleren we persoonlijk leiderschap?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je klaar om met je team aan de slag te gaan en te werken aan verbeterde teamresultaten. Wil je een offerte op maat ontvangen voor een teamcoaching? Vul het formulier (hieronder of rechts) in en we nemen binnen 2 dagen contact met je op om een offertevoorstel op maat te maken.

We stemmen de teamcoaching altijd af op de specifieke wensen binnen het team.

Vrijblijvende offerte