Wat is Holistic Pulsing?

Wat is Holistic Pulsing?

Holistic Pulsing is een respectvolle behandelwijze waarbij het lichaam op een natuurlijke manier in beweging wordt gebracht. Door het pulsen van het lichaam in een speciaal op de persoon afgestemd ritme, wordt vanaf het eerste moment het hele lichaam in een stromende, golvende beweging gebracht. De ritmische pulsen variëren op speelse wijze van heel klein naar groter en kunnen gecombineerd worden met rollende en strekkende bewegingen.

Ontspanning, bewustwording en genieten

Door de ritmische bewegingen komt het lichaam al snel tot rust en gaat zich ontspannen. De continuïteit van de pulsen geeft de pulsee (degene die gepulst wordt) de mogelijkheid zich aan deze stromende golfbewegingen over te geven, zich er als het ware ‘in te laten zakken’.
Vanuit deze ontspanning kan de pulsee zich steeds meer bewust worden van zijn eigen lichaam.

Mede door de afwisseling van kleine en grote pulsen, mobilisaties, het ‘wiegen’ en het spelen met armen en benen kan een sessie afwisselend een speelse en toch zeer intense ervaring zijn: een ontdekkingsreis door het lichaam.

Tijdens een pulsingsessie lig je gekleed op een behandeltafel.

Luisteren naar je lichaam; je grenzen en je mogelijkheden.

Door de groeiende ontspanning en de bewustwording kun je steeds beter gaan luisteren naar de stem van je eigen lichaam. Daar waar de bewegingen niet meer als prettig ervaren worden, ligt de grens! Holistic Pulsing creëert mede door de zorgvuldigheid een veilige omgeving waarin je steeds dichter bij jezelf kunt komen en je eigen grenzen gaat ervaren.

Je wordt uitgenodigd om naar ze te luisteren én ze aan te geven. Door het spelen met je grenzen, leer je ze steeds beter kennen en je erop af te stemmen, waardoor je ruimte creëert voor nieuwe ervaringen.

De spanningen kunnen op steeds dieper niveau losgelaten worden. Het lichaam opent zich en kan steeds meer de stroming, de tintelingen, de golfbewegingen en het genieten toelaten.

Een ogenschijnlijk eenvoudige behandelwijze.

Holistic Pulsing werkt niet probleemgericht. De ingang is ontspanning en bewustwording, zodat de pulsee zelf kan gaan ervaren wat er gebeurt in zijn lichaam. Een cursist zei het ooit heel treffend: Holistic Pulsing is een ogenschijnlijk eenvoudige techniek die op een verrassende wijze ‘alle stukjes weer op z’n plaats laat vallen’.

‘Als je blijft staren naar de plek waar de zon onderging, zal je hem nooit meer op zien komen.’
– Lao-Tse-

Water

Naast het heel specifieke ritme van Holistic Pulsing en het gevoel van veiligheid, dat ontstaat door de zachtheid en het luisteren naar de grenzen, speelt water een grote rol. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 80% uit water. De grote kracht van water is het vermogen om overal in het lichaam zijn weg te vinden.

Tijdens een sessie worden door de stromende en golvende bewegingen de vloeistoffen in het lichaam in beweging gebracht. Hierdoor worden alle lagen in ons geraakt en tot een harmonisch geheel geïntegreerd. Tevens stimuleert het de doorstroming van de lichaamsvochten en bevordert het de afvoer van afvalstoffen. Waar spanningen zijn, worden afvalstoffen vastgehouden en is er geen doorstroming. Als spanningen losgelaten worden, komen ook vastgehouden afvalstoffen vrij.

Drinken is belangrijk na een sessie, zodat de afvoer optimaal geactiveerd wordt.

Holistic Pulsing werkt lang door

De helende werking van Holistic Pulsing houdt niet op als er gestopt wordt met pulsen, de stroming wordt dan vaak zelfs intenser gevoeld. Het is dan ook belangrijk om na een sessie de tijd te nemen om te blijven liggen om na te voelen. Sommige mensen voelen de nawerking nog enkele dagen.

De behandeling

Holistic Pulsing kan bij vrijwel iedereen toegepast worden, een behandeling zal nergens pijnlijk zijn. Een sessie duurt ongeveer een uur.

Holistic Pulsing is een opzichzelfstaande behandelmethode, maar kan ook gecombineerd worden mét en als waardevolle ondersteuning dienen voor andere methoden. Hierbij kan gedacht worden aan fysiotherapie, reinigingskuren, acupunctuur, focussen, psychotherapie, reiki, shiatsu, massages e.a. Ook als nazorg bij ingrijpende ziekteprocessen kan Holistic Pulsing helend werken.

Boek over Holistic Pulsing

Holistic Pulsing is ontwikkeld in Nieuw Zeeland door Tovi Browning, tevens auteur van het boek ‘Holistic Pulsing’, uitgeverij Ankh-Hermes bv ISBN 90 202 43357. Twaalf jaar geleden is Holistic Pulsing geïntroduceerd in Nederland en langzaam maar zeker krijgt het steeds meer bekendheid. Zowel in de natuurgerichte als in de reguliere gezondheidszorg groeit de belangstelling en wordt Holistic Pulsing steeds meer ontdekt en toegepast.

Contact

Interesse? Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden en tarieven te bespreken.