Management en bedrijfs-coaching

coaching & Training Management met paarden

Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt de coaching & training van managementteams met behulp van de inzet van de paardenkudde. Dit doen we voor teams binnen bedrijven, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties.

Offerte aanvragen Meer weten over onze werkwijze

Coaching MT

Is jouw managementteam klaar om de stap te zetten naar een volgend level? Als managementteam heb je een belangrijke rol waarin veel van je wordt gevraagd. Niet alleen van het individu maar ook van het totale team. Hoe beter de onderlinge afstemming in het MT is, hoe beter de besluitvorming zal gaan. We werken samen met jouw team om sterke punten te identificeren, zwakke punten aan te pakken en de algehele prestaties te verbeteren.

Soms gaan er dingen niet goed of spelen er dingen op de onderlaag die met gewone gesprekken niet goed te herleiden zijn. Door de inzet van de paardenkudde wordt dit op een hele praktische wijze boven water gehaald. Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt trainingen voor management teams binnen bedrijven, overheidsorganisaties en dienstverleningsorganisaties.

Coaching en training managementteam

Wij verzorgden coaching & training voor deze organisaties

Coaching en training managementteam

Coaching van management teams

Paarden zijn eerlijke en onbevooroordeelde beoordelaars van menselijk gedrag. Ze reageren zonder oordeel, wat MT leden de kans geeft om hun sterke punten en groeipotentie te ontdekken. De lessen die je leert tijdens onze sessies met paarden zijn direct toepasbaar op jouw managementstijl en leiderschapsrol

De kracht van de paardenkudde zit in de onderlinge afstemming. Wat is er nodig op elk moment om te kunnen anticiperen op wat er gebeurt? De paarden laten zien wat er echt gebeurt in een team. Hoe congruent gedraagt iedereen zich? Hoe verhouden de teamleden zich tot elkaar. En waar is winst te behalen?

Samen met het team ben je van harte welkom op ons Paddock Paradise. In een veilige en inspirerende omgeving gaan we samen aan de slag, waarbij de paardenkudde als spiegel dient.

Dit is wat coaching & training met paarden voor managementteams oplevert?

 • De samenwerking en communicatie in het managementteam wordt effectiever. Je krijgt direct inzicht in een stukje non-verbale communicatie.
 • Alle MT leden krijgen inzicht in hoe ze zichzelf verhouden tot het hele team. Dit geeft ongelooflijk veel inzicht. Hierbij kijken we naar kwaliteiten, valkuilen en manieren van communiceren.
 • Het opbouwen van vertrouwen en het werken aan de band tussen teamleden is een sleutel voor het succes van het MT. Door te kiezen voor teamontwikkeling wordt dit proces versneld.
 • De training en coaching voor het MT eeft inzicht in gedragspatronen, dynamieken, waarden en het onbenutte potentieel van teamleden en het team als totaal.
Teamtraining met paarden

Over Marike liemburg

Ik ben Marike Liemburg (1972), enthousiast en creatief mens met een hoge dosis nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling van de mens, het team en de organisatie. Sinds 1991 ben ik actief binnen de overheid als senior communicatieadviseur, bestuursadviseur, teamcoördinator en projectleider. 

Als eeuwige student volgde ik in de afgelopen jaren diverse opleidingen tot coach (met paarden), trainer en systemisch opsteller. In 2009 werd een bevlogen ondernemer geboren en richtte ik mijn eigen onderneming op.

Inmiddels is deze uitgegroeid van eenvrouwszaak naar VOF in 2023. Binnen Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling staat communicatie centraal. Als interim senior communicatieadviseur, coach en trainer help ik de mens, het team en de organisatie Voorwaarts in Ontwikkeling. Op een open, eerlijke en authentieke wijze word je ontvangen, begeleid en ondersteunt met en zonder paarden. 

Samen met mijn vennoot, tevens echtgenoot, vinden wij humor belangrijk in de ontwikkeling van mensen en teams.

Want als je er niet meer om kan lachen, dan heeft het je onder controle! 

Voel je welkom! bij Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling. 

Traject op maat

Hoe verloopt een traject?

Een traject voor coaching van het MT is altijd een maattraject. Of je nu een eendaagse of meerdaagse training wilt, wij maken een programma op maat. In een andere context dan op de werkvloer krijg je inzicht in teampatronen. We zijn ervan overtuigd dat een goed afgestemd team niet alleen de individuele prestaties verbetert, maar ook de teamprestaties en daarmee de prestaties van de organisatie.

Voorstel op maat

We starten altijd met een voorstel op maat. Afhankelijk van de wensen die leven binnen het managementteam maken wij een offerte op maat. Hierbij kijken wij naar een programma wat past en aansluit op deze wensen. Voorwaarts in Ontwikkeling biedt de mogelijkheid voor een eendaagse of meerdaagse trajecten. Wij geloven niet dat je alleen uit een boekje kunt leren over leiderschap en teamontwikkeling. Daarvoor moet je samen aan de slag, tijd nemen om te reflecteren op je eigen ervaring en die van anderen. Hierbij nemen wij elementen mee als:

 • Waar ligt het vraagstuk van het team en hoe pakken we dit aan?
 • Welke tools zetten we in voor een efficiënte daginvulling?
 • Hoelang duurt de training: dit varieert van halve dagen tot meerdaagse trainingen?
 • Wordt er gebruikgemaakt van de inzet van de paarden?

Invulling van de dag

Tijdens de dag is het team meer dan welkom op ons Paddock Paradise. Tijdens een totaal verzorgde dag doorlopen wij het programma in een veilige omgeving. Eten en drinken wordt verzorgd. De dag start altijd met een kennismaking.

Ter voorbereiding wordt alle teamleden gevraagd individueel in te brengen wat het persoonlijke leerdoel is. Vervolgens nemen we je mee in de wereld van het paard. Daarna gaan we concreet aan de slag met de inzet van de paardencoaching. In groepjes wordt er gewerkt aan opdrachten.

Let op: de dagindeling is een indicatie, we stemmen dit altijd af.

Nazorg: ontwikkelbehoefte medewerkers

Tijdens de coaching en training van het MT wordt de ontwikkelbehoefte van de teamleden goed zichtbaar. Voorwaarts in Ontwikkeling verzorgt als nazorg persoonlijke coaching ter verdieping op individueel niveau. Doordat we bekend zijn met de behoeften van de organisatie, het team en het MT lid kunnen we een efficiënt plan van aanpak samenstellen.

Waar gaan we mee aan de slag?

Mogelijke thema’s

Teamontwikkeling met paarden

Inzicht in de paardenkudde

De paardenkudde staat symbool voor de dynamiek in een team. Door inzicht te krijgen in hoe de paardenkudde werkt, worden de dynamieken in een team ook helder. De paarden zijn eerlijk en recht door zee waardoor er dingen op tafel komen die anders onzichtbaar zouden blijven.

Teamontwikkeling met paarden

Opstelling tussen de paarden

Een teamopstelling tussen de paarden geeft inzicht in wie welke plek inneemt in het systeem. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de drie natuurwetten van de systemisch opsteller Bert Hellingen. Om patronen te kunnen doorbreken willen we ze eerst zichtbaar maken.

Teamontwikkeling met paarden

Kernkwaliteiten: wie ben jij?

Tijdens de coaching en training gaan we aan de slag met de kernkwaliteiten van alle teamleden. Door inzicht te krijgen in de kwaliteiten, eigenaardigheden en eigenschappen van alle teamleden kun je kijken hoe alle kwaliteiten optimaal ingezet kunnen worden in het team.

Teamontwikkeling met paarden

Transactionele analyse

De Transactionele Analyse speelt een fundamentele rol binnen de communicatie in het team. We gaan aan de slag met de OVK (ouder, volwassen, kindrol). Door inzicht te krijgen in deze communicatiepatronen kan het team een volgende ontwikkelstap maken in de communicatie.

Voorbeelden van vragen en thema’s?

Waar ga je mee aan de slag?

 • Hoe krijgen we alle neuzen dezelfde kant op?
 • Hoe creëren we draagvlak?
 • Hoe creëren we meer beweging en initiatief in het team?
 • Welke kwaliteiten zijn er beschikbaar in het team?
 • Hoe kunnen we de kwaliteiten van iedereen optimaal benutten?
 • Hoe kunnen we beter samenwerken?
 • Hoe kunnen we de sfeer in het team verbeteren?
 • Hoe ontwikkel je jouw leiderschap?
 • Hoe verbeteren we de onderlinge communicatie?
 • Hoe stimuleren we persoonlijk leiderschap?

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je klaar om met je team aan de slag te gaan en te werken aan verbeterde teamresultaten. Wil je een offerte op maat ontvangen voor de coaching & training van je management team? Vul het formulier (hieronder of rechts) in en we nemen binnen 2 dagen contact met je op om een offertevoorstel op maat te maken.

We stemmen de teamontwikkeling altijd af op de specifieke wensen binnen het team.

Vrijblijvende offerte