Systemische opstellingen

Krijg inzicht in onbewuste dynamieken

Mensen zijn altijd in ontwikkeling. Met elkaar, zonder elkaar. In families, in teams, in organisaties. Het systemisch denken maakt ons bewust van ons zijn en doen. Met  behulp van organisatieopstellingen en familieopstellingen ontstaat ruimte voor ontwikkeling en beweging. 

Emoties hebben een grote invloed op ons leven, onze relaties en ons functioneren.

Deze invloed is vaak veel groter dan we denken! Denk daarbij aan trauma of beter gezegd, onverwerkt trauma. Wat diep in ons lichaam (systeem) zit opgeslagen! 

De impact is te vergelijken met een rivier die niet meer stroomt, of liever gezegd een stilstaande rivier. Het water wordt troebel, er ontstaan bacteriën en door gebrek aan zuurstof kan er niks meer groeien of leven in de rivier. Er zullen stenen moeten worden verlegd en blokkades worden opgeheven om de stroming van de rivier te activeren. Ervaar jij blokkades in jouw leven? Is de doorstroming geblokkeerd? 

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling dringt snel door tot de kern van een probleem of patroon en kan daardoor vele malen effectiever zijn dan jaren traditionele psychotherapie.

Familieopstellingen helpen om te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk met je aan de hand is. Het is dan ook vooral deze hernieuwde kracht, die veel meer is dan alleen inzicht, die verlichting brengt bij allerlei uiteenlopende levensvragen.

Met familieopstellingen worden de niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de eventuele knelpunten daartussen herkend en zo mogelijk weggenomen.

Een opstelling kan gaan over allerlei uiteenlopende levensvragen of thema’s die je in een nieuw daglicht wilt stellen, onderzoeken of waarin je wilt groeien.

Systemische coaching

Opstellingen brengen beweging rondom thema’s als ziekte, relaties, familie, kinderen, geld en loopbaan.

Ook is het een krachtig middel om te gebruiken als iemand zich verloren, boos, depressief of angstig voelt. Door de diepe indruk en duidelijk merkbare effecten in het dagelijks leven hebben familieopstellingen zich de afgelopen 25 jaar over de hele wereld verspreid.

Bijna overal ter wereld wordt inmiddels gewerkt met familieopstellingen en daarvan afgeleide varianten zoals organisatieopstellingen, loopbaanopstellingen en ziekteopstellingen. Kortom, familieopstellingen is een methode die gebruikt kan worden door iedereen die zakelijk en/of privé vastloopt in terugkerende thema’s en patronen, zonder echt te weten waardoor.

Systemische opstellingen

Systemische coaching

Bij systemische coaching gaan we op zoek naar onderliggende patronen. We onderzoeken wat van jouw werkelijke geschiedenis erkend wil worden voor je een volgende stap kan zetten. Ook al is nog niet concreet welke stap dat zal zijn.

Wanneer jij je vraag inbrengt, wordt er naar jou geluisterd vanuit de vraag|:

“Voor wat is dit vraagstuk een oplossing?”, “Wat in het systeem wil gezien worden en weer een plek in de geschiedenis hebben?”

Tijdens en na de coaching komt er een proces in beweging om oude of niet werkende patronen te kunnen laten varen en nieuwe wegen in te kunnen slaan. Je hebt een ander perspectief, van waaruit het vraagstuk er anders uitziet, een andere vraag is geworden of zelfs geen vraagstuk meer is.

Waar kan aan gewerkt worden?

Een opstelling is een ruimtelijke voorstelling van een familie- of organisatiesysteem. Voor het uitbeelden van het systeem kun je werken met personen, voorwerpen zoals poppetjes, materialen op de vloer en met paarden. 

In alle opstellingen onderzoek je de onderlinge verhoudingen en dynamieken tussen de elementen die zijn opgesteld. Opstellingen zijn een manier om inzicht te krijgen in hoe systemen werken en hoe we in onze patronen blijven vastzitten om – geheel onbewust! – het systeem compleet proberen te maken. Een opsteller werkt daarbij zonder oordeel. De coach geeft geen advies aan de vraagsteller, maar een opstelling of coaching sessie brengt veelal inzicht en bewustwording.

Bezielingsspel: coaching en begeleiding

In mijn bloed………
Steeds vaker, valt het mij op
Dat ik als kind, best veel gevoel heb opgekropt
En dat dezelfde problemen
Die ik niet heb van een vreemde, nog elke dag spelen
Ze zijn beslist niet opgelost
Het kon bij ons ook nooit eens normaal gaan
Maar ach wat is normaal?
Want hoe ouder ik word, hoe beter ik begrijp
Dat mijn ouders geen helden zijn, maar lijken op mij
Ze doen net alsof, ze bedoelen het goed
Maar waar de tijd niets aan veranderd
Maar word ik ooit volwassen? Is wat er zit in m’n bloed
Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh
Hé pa, je zit vast in m’n bloed
En ik vind net als jij waarschijnlijk, mezelf nooit goed genoeg
En dan mijn moeder
Ze zegt eigenlijk nooit nee
Want zij houd iedereen tevreden en wilt met ieder circus mee
Het kon bij ons ook nooit eens normaal gaan
Maar ach wat is normaal?
Want hoe ouder ik word, hoe beter ik begrijp
Dat mijn ouders geen helden zijn, maar lijken op mij
Ze doen net alsof, ze bedoelen het goed
Maar waar de tijd niets aan veranderd
Maar word ik ooit volwassen? Is wat er zit in m’n bloed
Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh
Omdat het zit in m’n bloed
Oh, oh, oh, oh, oh, oh, oh
En dan mijn kleine zusje, ik erger me te vaak
Want ik weet dat mijn gebroken hart, precies lijkt op dat van haar
Als ze binnenkort gaat trouwen, dan word ik misschien wel oom
Dan weet ik één ding meer dan zeker
Haar kleine wordt nooit echt gewoon
Want
Hoe ouder ik word, hoe beter ik begrijp
Dat ik ben geworden wie ik hoor te zijn
Ik doe net alsof, ik bedoel het zo goed
Maar waar de tijd niets aan veranderd
Is wat er zit in m’n bloed

Songtekst van Snelle

Direct contact

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Vul onderstaand formulier in, dan beantwoord ik je vraag vlot!