Direct contact

Jaaropleiding:
de ondernemende paard & Coach

Nr 1. in Hoog sensitiviteit, traumaverwerking,
systemisch werk en communicatie

Op zaterdag 6 april 2024 start de volgende groepsopleiding tot `De Ondernemende Paard&Coach” – High Impact. Een reis waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat, waar jij inzicht krijgt in wie jij werkelijk bent als persoon, coach met paarden en ondernemer.

Het is ook mogelijk de opleiding individueel te volgen. Neem contact om op de mogelijkheden te bespreken. Deze opleiding start op zaterdag 6 april 2024 (andere dag is in overleg mogelijk).

Voor overige data:  Zie tabel onderaan deze pagina.

Met oog voor het individu

Onze opleiding onderscheidt zich door te werken in kleine groepen, van mimimaal 2 – en maximaal 6 cursisten, waardoor veel persoonlijke aandacht geboden wordt.

Ook bestaat de mogelijkheid om de opleiding individueel te volgen

De opleiding bestaat uit drie blokken

 • Het Paard, Kennis en kunde over het fenomeen paard
 • De Coach, zelfontwikkeling & persoonlijke groei
 • De Ondernemer, Geef je ondernemerschap vorm

Communicatie

Het fundament van de opleiding is Communicatie.

Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren. Het latijnse woord `communicare` slaat terug op iets gemeenschappelijk maken: `Een proces waarbij iemand informatie overdraagt aan een ander`.

Het is belangrijk om ons hierbij te realiseren dat je op ieder moment van de dag communiceert. Niet alleen door wat je zegt (verbaal) of door je gedrag of houding (non-verbaal), maar meestal door een combinatie van beiden. Ons gedrag is altijd zichtbaar ook als we niks zeggen.

Onze houding, onze gebaren, onze mimiek en lichaamstaal zijn van invloed op de indruk die de ander van ons heeft. Zender en ontvangen reageren op de (non)verbale communicatie van de ander en veranderen tijdens het communicatieproces voortdurend hun gedrag.

Communicatie leidt tot gedragsverandering, Communicatie is gedragsverandering.

Tijdens de opleiding oefen je (coachings)vaardigheden als zelfbewust overkomen, actief luisteren, vragen en doorvragen, inlevingsvermogen, feedback geven en ontvangen, omgaan met weerstand en emoties.

Vier niveaus

Tijdens de opleiding wordt gewerkt met en vanuit de vier dimensies: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Misschien klinkt het concreter als we spreken over: lichaam, geest, hart en ziel.

Hoe beter de vier dimensies in balans zijn, des te beter de mens functioneert.

Paarden zijn fantastische leermeesters als het gaat om balans brengen op deze vier verschillende niveaus. Als student leer jij om hiermee te werken.

De opleiding past bij jou als:

 • Je opgeleid wil worden tot High Impact – Coach met  Paarden
 • Je passie voelt voor werken met mensen en dieren
 • Je sensitief bent en anderen graag wil helpen en hebt gemerkt dat je een natuurlijke aantrekkingskracht hebt op anderen.
 • Je al coach bent en je praktijk wil uitbreiden met nieuwe kennis
 • Je mensen en teams wil laten groeien op persoonlijk en zakelijk gebied
 • Je paardenwelzijn belangrijk vindt, en bereid bent je hierin verder te verdiepen
 • Je bereid bent om je creativiteit en intuïtie te ontwikkelingen tijdens de opleiding
 • Je op zoekt bent naar een opleiding waar jouw persoonlijke ontwikkeling centraal, waar jij inzicht krijgt in wie jij werkelijk bent als persoon, coach met paarden en ondernemer
 • Je meer informatie wil over: hoog sensitiviteit, systemisch werk, transactionele analyse, de drama driehoek en het schrijven naar zelfbewustzijn.
 • Je wil werken met een buddy uit jouw opleiding
 • Je bereid bent om tijd te besteden aan een boeiende opleiding! 
Jaaropleiding tot paardencoach

Over de trainer: marike liemburg

Mijn verhaal

Tijdens de opleiding word je  begeleid door eigenaar, trainer en coach Marike Liemburg. In de afgelopen 30 jaar ben ik werkzaam geweest  binnen de overheid als senior communicatieadviseur, bestuursadviseur, teamcoördinator en projectleider.

Na het afronden van diverse opleidingen tot coach, trainer en systemisch opsteller ben ik in 2009 mijn eigen onderneming gestart. Waar persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling centraal staan. Mijn werkwijze kenmerkt zich door: sensitieve kracht tijdens het begeleiden van de mens en het team.

Na en flinke zoektocht in mijn eigen leven ben ik 17 jaar geleden opgeleid tot Sensi-therapeut. Sensi-therapie richt zich op mensen die worstelen met hun hoog sensitiviteit. Als geen ander wist en weet ik hoe heftig dit proces kan zijn.

Paarden en hooggevoeligheid

Al snel merkte ik dat ik heel benieuwd was naar de toegevoegde waarde van de paarden in mijn toekomstige coach praktijk. Omdat ik zelf zulke positieve ervaringen had met de paarden in mijn persoonlijke ontwikkeling als HSP-er. Samen met een van mijn opleiders zijn we een pilot gestart waarbij het onderzoek naar het effect van de omgang met paarden in mijn praktijk centraal stond. Onze klanten en proefkonijnen van de pilot waren dolenthousiast over de effecten van deze werkvorm. `Een sessie met de paarden geeft me meer inzicht dan welke therapie vorm dan ook`, was een van de reacties. Het was snel duidelijk! Het werken met mijn paarden moest een plek krijgen in mijn bedrijf.

De opleiding tot gedragswetenschapper voor paarden en vakbekwaam paardenvertaler waren de volgende stappen die ik zette naast mijn baan als communicatieadviseur binnen de overheid. Vanaf dat moment kregen we ook aanvragen voor individuele coaching en teamontwikkeling met behulp van paarden. En daarnaast ook de teamontwikkeling binnen bedrijven. Zorgboerderijen maakten gebruik van het aanbod om binnen hun organisatie het coachen met paarden actueel te maken. Verschillenden persoonlijk begeleiders heb ik mogen trainen tot coach met paarden.

Centered riding

Als instructeur vond ik het welzijn van paarden erg belangrijk en heb daarom besloten om me verder te bekwamen tot coach voor ruiter en paard door de Centered Riding opleiding te volgen.

De invloed van de ruiter op het paard is ongelofelijk en ook in dit proces speelt communicatie een grote rol!

Inmiddels zijn we vele jaren, opleidingen en ervaring verder. Het effect van coachen met paarden wordt steeds meer duidelijk en geaccepteerd in de wereld.

Als hoog sensitieve coach, trainer en communicatieadviseur voel ik het als mijn missie om het paard een duidelijke stem te geven in de ontwikkeling van de mens!

Ondernemerscoaching Drenthe

Hoe ziet de opleiding er uit?

Ik reis met je mee op jouw pad

 • Blauwdruk van jouw geboorteprofiel, als persoon en ondernemer
 • 10 lesbijeenkomsten op locatie met paarden
 • Zelfstandig maken van ontwikkelopdrachten
 • Contactmomenten tussen de trainingsdagen met trainer en intervisiegroep
 • Midyear gesprek met trainer tussen de opleidingsdagen
 • Koffie, thee, koek, fruit, lunch en soep
 • Eindopdrachten en praktijkexamen

Ga je mee op ontdekkingsreis

Als coach en opleider reis ik graag een eindje met je mee op jouw pad.

En geniet samen met jou van het uitzicht dat je onderweg krijgt!

Gebruik daarbij je ontdekkingskracht! Ga op pad en begin zonder precies te weten waartoe het zal leiden.

Je kan onderweg plannen wijzigen. Deel de wijsheid die je onderweg krijgt met anderen. En sta ook open voor de boodschappen die naar jou toe komen, zomaar uit het niets!

Ze komen van degenen die deel uit maken van hetzelfde systeem als jij! Ga je mee op ontdekkingsreis?

Coaching bij burnout

Data 2024

De ondernemende paard & coach’ – High  Impact

 • Groepsopleiding voor 4-8 personen. Deelnemers: minimaal vier, maximaal acht personen.
 • Locatie: Liemburg Voorwaarts in Ontwikkeling, Elim, Drenthe
 • Investering: de kosten voor de opleiding in groepsverband bedragen: 3995,00 euro inclusief: BTW, Lesstof, gebruik locatie, inzet paarden tools, materialen, koffie, thee, water, lekkers, lunch. Individuele prijs: op aanvraag!
 • Gedurende de lesdagen wordt geoefend met proefkonijnen. Deze worden door ons geregeld.
 • In de maanden juli en augustus is er geen les. Je werkt  dan aan een persoonlijke ontwikkelopdracht en je hebt het midyear gesprek met Marike
Lesdag: ZaterdagTijd: 10:00-16:00
6 april 2024Lesdag
20 april 2024Lesdag
11 mei 2024Lesdag
25 mei 2024Lesdag
8 juni 2024Lesdag
22 juni 2024Lesdag
Juli 2024Geen les
Augustus 2024Geen les
14 september 2024Je ontvangt opdracht theorie examen
28 september 2024Lesdag
12 oktober 2024Lesdag
14 oktober 2024Inleverdatum theorie opdracht
19 oktober 2024Lesdag
26 oktober 2024Praktijk examen

Kennismaken?

Wil je meer informatie? Neem contact met ons op.